Soothsayer Orchestra – The Last Black Flower

Midden in de pandemie maakten we twee jaar terug kennis met Soothsayer Orchestra, een project van muzikant Pieter Hendriks. De drummer, o.a. bekend van bands als Black Bottle Riot, The Establishment en Born From Pain, zette met zijn self-titled debuut een hele andere muzikale toon. Duistere gothic folk in een heavy jasje, die een zeer toepasselijke soundtrack bleek voor de desolate wintermaanden in de lockdown. Nu, bijna precies twee jaar later is Soothsayer Orchestra terug met het nieuwe The Last Black Flower, een perfecte uitbrakplaat om je zondagmiddag mee af te maken. 

En dat begint al meteen erg opzwepend overigens. Een shoegazey, gothic rock track in de vorm van Celestial Virtues. Hypnotiserend zich meester makend van de luisteraar, op een manier die een beetje doet denken aan de laatste Secrets of the Moon. Bonediggers Blues doet er weinig voor onder, een stuwende rocker die meer en meer aan kracht wint, om vervolgens op intense wijze te eindigen.

Kijkend naar de gehele plaat doet het eigenlijk wat een vervolg moet doen: verbeteren op elk vlak. Dat hoor je in de productie, de rijkere arrangementen en de meer speelse experimentaties die van doom tot noise tot blues gaan. Enkele hoogtepunten zijn bijvoorbeeld Kissed By A Tyrant, die vernuftig hoekig opbouwt, of de winterse blues van November Moon. The Last Black Flower is wederom via Lay Bare Recordings uitgebracht op vinyl. Blijf op de hoogte van Soothsayer Orchestra via Instagram, en beluister The Last Black Flower hier:Deel dit artikel