Zondagmiddag, het laatste uurtje nog even genieten, voordat de realiteit van de arbeid weer onverbiddelijk komt aankloppen morgen. Het is alweer even geleden dat we een mep bangers voor je verzamelden dus hoog tijd, want de laatste week bleef er aardig wat stevig binnenlands spul uitkomen. Daarom pakken we vandaag verse video’s mee van Death Star Discotheque, Paceshifters, Fractured Insanity en HOOFS, singles van JB Meijers en Delta Echoes, een nieuw hardcore/powerviolence project genaamd LIVMODER en gaan we voorbij de grenzen van black metal met Grey Aura. Ga er dus maar gauw voor zitten met een biertje en zet je speakers op hoog volume.

Death Star Discotheque – Face Yourself
Na een aantal sterke singles in 2020 pakt Death Star Discotheque ook in 2021 weer door! De Eindhovense post-punkband laat zich kennen door een aangename old school sound, die zo teruggrijpt naar de pompende, machinale post-punk van de jaren 80. Face Yourself is dan ook geheel op afstand opgenomen. Aldus Michel Geelen over opnemen tijdens de lockdown: “Het was een heidense klus, waarbij we veel online hebben gedaan. Dat betekent dus in de praktijk dat je je afzonderlijke partijen allemaal thuis inspeelt, en die naar elkaar doorstuurt, waarna de rest ermee aan de slag kan. Een intensief en tijdrovend proces, maar ik ben meer dan tevreden over het resultaat!” De track gaat dan ook gepaard met een hallucinante videoclip:

Grey Aura – Maria Segovia
Dat het goed gaat met de Nederlandse black metal scene is al een tijdje duidelijk, maar dit jaar kunnen we ons helemaal verheugen op plaatwerk van hoge kwaliteit. Zo ook met Grey Aura uit Utrecht, die 7 mei hun nieuwste album Zwart Vierkant uitbrengt. Eerste single Maria Segovia laat dan ook meteen horen hoe uitdagend en divers black metal kan zijn, van de trompetpartijen aan het begin tot de beklijvende akoestische gitaarlijnen aan het eind. Zwart Vierkant wordt een conceptalbum gebaseerd op het momenteel uitverkochte boek De Protodood In Zwarte Haren, geschreven door bandlid Ruben Wijlacker, en belooft al even complex te worden. En Maria Segovia is alvast een verbluffend goede binnenkomer:

Paceshifters – Wasted Days
Ook Paceshifters zit in een nieuwe versnelling met alweer de derde single van hun langverwachte opvolger van de plaat Waiting To Derail. Wasted Days is een vernuftige altrock stamper die enerzijds heerlijk opzwepend klinkt, maar anderzijds ook scherp uit de hoek kan komen dankzij een productie door niemand minder dan Ian Clement (Wallace Vanborn). Tekstueel heeft de track ook een sterke boodschap, die namelijk gaat over hoe de dagen op aarde geteld zijn als we niet snel iets aan het klimaat en de massaconsumptie doen. Check hem hier:

Fractured Insanity – Panic Abuser
Bij België denken we niet meteen aan een broeikas voor noemenswaardige death metal, maar Fractured Insanity daagt al sinds 2004 met succes die status quo uit dankzij een reeks brute death metal krakers. Massive human Failure was dan ook niet anders: een smerige, groteske en uiterst brute metalplaat, die vandaag wordt gezegend met een al even brute videoclip. Panic Abuser toont ons een dame die zich laat onderwerpen door sadomasochisme en bondage, met op de achtergrond bruut geblast en groovend gestomp van deze metalen maestro’s uit Moorsele. Check hem hier:

LIVMODER – Livmoder
Herrie rechtstreeks uit Roffa, toepasselijk gereleaset op Internationale Vrouwendag. LIVMODER is een boze hardcorepunk en powerviolence EP bij elkaar geschreeuwd door Pernilla Ellens en Luca de Gier. De bandnaam komt van het Zweeds en vertaalt zich naar baarmoeder. En in acht nummers die zo’n 12 minuten beslaan, trappen deze twee het gas flink in. Rauwe riffs, gabberbeats en een nonstop injectie aan sonische messteken, van het bondige Never Thine tot het scherpe Fuck Boys tot de chaotische noisecore afsluiter Hysterical Hormonal. Het enige rustpuntje is dan ook Feminax, een ambientintermezzo dat informatie over de bijwerkingen van een middel tegen menstruatiepijn bevat. Kortom, een leuke EP voor als je even je kamer wilt verbouwen, of een second opinion wilt over het nemen van Feminax.

HOOFS – Invisible
Naast de nieuwe Death Star Discotheque nog meer post-punk, ditmaal uit Amsterdam. Invisible is een energieke track, live opgenomen. Net als de video overigens, op gepaste afstand in de woonkamers van de bandleden. Let ook vooral op die catchy gitaar melodieën die zo teruggrijpen naar klassieke post-punk tonen. In zijn geheel een heerlijke track, hier te horen:

Delta Echoes – Steps
Even voorstellen: Delta Echoes! Een nieuwe garage psychband uit Zwolle met leden van nebenschau. Een duidelijke genrebenaming, want met eerste single Steps laten ze een heerlijk DIY garagesound horen, die aardig rammelt en schuurt op de juiste momenten dankzij haast surfy gitaarlijnen, dromerige zang en laidback drumritmes die af en toe ook een hoger tempo opzoeken. Smaakt naar meer dus, check hem hier:

JB Meijers – Damnation
We sluiten maar even ijzersterk af met een veteraan uit de Nederlandse scene: JB Meijers. Hij maakte muziek met Barry Hay, De Dijk, Acda en De Munnik en produceerde tevens tal van Nederlands plaatwerk. Maar zijn recente solowerk toont ons weer een hele andere kant van de multi-instrumentalist. Vorige singles Masters/Masses en Circus of Lies vinden hun oorsprong in stampende hardrock met een retrotintje gecompenseerd door een moderne, vettige sound. Zo ook met Damnation, dat doet denken aan bands als AC/DC dankzij rafelige riffs en een catchy refrein. Hoor hem hier:Deel dit artikel