ZONZON is een apart verhaal hoor. Maar eerst John Stanier, de drummer en geweldenaar die je kent van zijn slagwerk in bands als Helmet, Battles en Tomahawk. Stanier steekt in blakende, ongenadige vorm, zo horen we op het album Palace van ZON. De Keulse band bestaat uit Phillip Tielsch (van electropunkers Von Spar) en Mario Katz (van het elektronische collectief Cologne Tape), twee metalheads die al een tijd samen experimenteerden in gitaarsessies, op zoek naar een sound die de essentie van hun favoriete metalplaten vangt. Jens-Uwe Beyer van het label Magazine stimuleerde ze om er meer mee te doen, om het ruwe materiaal in compromisloze vorm uit te bregen.

Zelf leverde Beyer her en der wat productie en hij kreeg ook de bevriende John Stanier aan boord voor de drums. En zo was de instrumentale metalband ZON geboren. Sinds eind 2016 ligt er een knappe plaat, Palace geheten, en uitgebracht als de 15e release van Magazine. Zeer de moeite. Waarom we je nu over ZON berichten is dat er een hele bijzondere, en bij vlagen nogal aparte video ligt, inclusief stokstaartje in Duitse woonwijk. De videoclip voor het ingetogen Void is het eerste deel van een filmtrilogie waaraam ZON werkt met filmproducer Christopher Marquez.

Brengt de video je nog in een dromerige, ZONnige wereld, het album zal je veel meer richting de metal-kant voeren, met stuwend, hectisch drumwerk dat meer richting Battles gaat. De plaat Palace is onderaan te vinden en herbergt voor de goede luisteraar invloeden van Death, Entombed, Ministry, Earth, Autopsy, Napalm Death, Terrorizer, Misery Index, Morbid Angel en Sepultura.
Deel dit artikel