Astrosoniq Woolstock

Poster: Maarten Donders

Jazeker; een hereniging zeldzaam optreden van de Ossche spacerock-formatie is aanstaande. We mogen het eigenlijk geen reünie noemen, want Astrosoniq is officieel nooit gestopt, maar sinds de release van Quadrant (2009) en de daaropvolgende shows is het – op een paar optredens in de lokale Groene Engel na – wel erg stil geworden. De band zit echter alweer even in de oefenruimte om zich voor te bereiden op de show op Woolstock (vrijdag 28 en zaterdag 29 augustus ‘ergens in een wei bij Tilburg’). Astrosoniq speelt zaterdag evenals onder meer Flying Horseman, Mon-O-Phone en zZz en het festival is sowieso een aanrader van formaat.

De vrijdag van Woolstock is namelijk nog pittiger geprogrammeerd: het affiche meldt de komst van Tilburgse doom-formatie IZAH, psychstonerrockers Toner Low, een Belgische afvaardiging met powertrio Brutus en stonerhelden Your Highness plus de Noorse doomers van Tombstones. Dat is me een partij aanbevelenswaardig dat je er eng van wordt.

Maar Astrosoniq dus. De formatie uit Oss is sinds begin deze eeuw een boegbeeld van de stoner, space- en psychedelische rock uit Nederland. Vier albums en een EP zagen het licht op labels als Freebird, Suburban en later het eigen Spacejam Records. De ‘wizards of Oss’ staan bekend om de hyper psychedelische gitaarriffs in hun stonerrock, plus soundbites en beelden van oude films voor meer space-effect. Het schijnt dat de man, de promotor, de haardos Bidi ook wat doet op het podium zaterdag. Wees daar. Helemaal omdat Astrosoniq zelf zegt: “Could be a while after this one before you can find us on stage! It is going to be spacey!”

Anders is er altijd nog (de meer funky) ‘zusterband’ Louisiana Voodoo Centre met ook Ron van Herpen en Marcel van de Vondervoort plus leden van o.a. Bliksem en The Machine.

Maar eerst dit buitenkansje mensen. Kijk, luister en huiver nog maar eens bij As Soon As They Got Airborne…, live opgenomen in W2, Den Bosch in mei 2010.Deel dit artikel