My Baby op Noorderslag, foto Rick de Visser

My Baby speelt zaterdag in de grote Willem Ruis tent, foto Rick de Visser

Het mooie aan het runnen van een (relatief) nieuw platform als Never Mind The Hype is dat je diverse primeurs beleeft. Zo gaan we komend weekend voor het eerst naar Bungalowpark de Eemhof bij Zeewolde voor Where The Wild Things Are. Naar eigen zeggen is WTWTA ‘het enige festival in Nederland waar je drie dagen lang kunt opgaan in rammelende gitaren, avontuurlijke popmuziek en indie elektronica met al het comfort en gemak van een bungalowpark’.

Het moge duidelijk zijn: wij komen voor de rammelende gitaren en andere heaviness. Laat daar drie dagen lang nu net heel wat meer gebeuren dan in een doorsnee bungalowpark het daglicht kan verdragen. Al die dagelijkse grappen en nachtelijke avonturen hebben we in dit artikel gebundeld voor je. De zon schijnt vast en we hebben er zin in ook. Flevoland here we come! Maar eerst die route natuurlijk.


The Homesick op Popronde Leeuwarden, foto Jan Westerhof

The Homesick op Popronde Leeuwarden, foto Jan Westerhof

VRIJDAG:
THE HOMESICK
Desperados | 20:05 uur

Op vrijdag valt het aanvankelijk nog aardig mee met het heavy gehalte, maar dat is zeker geen aanleiding om ongegeneerd op de bank te hangen in de bungalow voor het achtuurjournaal. Dan moet je dus allang in de Desperados zijn, het golfplaten podium waar het vorig jaar (door een heavy bril bezien bijna) allemaal gebeurde. Net over acht trappen de Dokkumer dreampunkboys van The Homesick het gaspedaal in. In 40 minuten zullen ze bewijzen dat ze na de Popronde helemaal klaar zijn voor dit festivalseizoen.

BALTHAZAR
Willem Ruis Tent | 22:30 uur

Een van de grootste namen op de WTWTA-bill en het zou zomaar kunnen dat na Oscar & The Wolf de rol van publiekslieveling weer voor de zuiderburen is weggelegd. Balthazar is dat geen indie pop dan? Jazeker, de Kortrijkenaren laveren ergens tussen indie pop en rock en tussen betoverende schoonheid en de meest rauwe nachtclub. Het is precies die laatste kant die ons zo aanspreekt. Luister naar de sleazy zang in de meeslepende single Then What en de onderhuids kruipende, zwaarder aangezette track Nightclub en je snapt ‘m.

KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD
Action Factory | 23:05 uur
Toch halen we het einde van Balthazars set niet, al was het maar omdat King Gizzard and the Lizard Wizard live vooralsnog meer als een buitenkansje voelt. De Australische band met de meest geweldige naam maakt ook de meest geweldige psychedelische muziek. De zevenkoppige groep doet dat ook tamelijk onvoorspelbaar. Op laatste release Paper Mâché Dream Balloon gaat King Gizzard meer de psychpoppy kant op, maar dat maakt een nummer als Trapdoor nog geen hapslikwegspul. Verre van. Een paar maanden eerder bracht de EP Quarters juist vier lange lappen psychedelica (ieder 10.10 minuten…), terwijl ze op I’m In Your Mind Fuzz heerlijke psychgarage serveren a la Thee Oh Sees. Live staat de fuzzy vierklapper ‘I’m In Your Mind’, ‘I’m Not In Your Mind’, ‘Cellophane’ en ‘I’m In Your Mind Fuzz’ gelukkig nog op de setlist. Beter kun je een set niet eindigen.

SUBBACULTCHA PRES. L.A.N.
Cyclecentre | 0:30 uur
Dacht je even dat het klaar was zeker? Mooi niet! Er is dit jaar extra aandacht besteed aan het nachtprogramma. Dat betekent dat je naast de bungalowsparty’s (check zeker Nightbirds in 101 met o.a. The Tubs!) ook terecht kunt in een ‘nachtelijk uitgaansgebied’ waar de hoofdrol is weggelegd voor het Cyclecentre, inderdaad de plek waar de huurfietsen normaal een beurt krijgen… Subbacultcha! zet daar onderstaande fijne acts neer. Let op: daar passen maar net iets meer dan tweehonderd bezoekers in.

HALLO VENRAY
Cyclecentre | 0:30 uur
Zorg dus dat je op tijd binnen bent, want deze Haagse rockband is in het vat zeker niet verzuurd. Henk Koorn is een aimabele baas en zijn Hallo Venray behoort al geruime tijd tot het beste wat ons land op dwars rockgebied te bieden heeft.

THE HOMESICK
Cyclecentre | 1:30 uur
Net niet opgelet? De Dokkumer cowboys of love & psychdisco gemist? Herkansing dus. Meer beschrijving hierboven. Bandcamp-bonus:

IGUANA DEATH CULT
Cyclecentre | 2:30 uur
Maatjes van The Homesick tijdens de Popronde. De Zuid-Hollandse garagesurfboys hebben sindsdien heel wat meer podia in een dampende puinzooi veranderd en lijken een geheide hit als slotact. Daarna kun je nog twee uur feesten met Dj Juju of proberen de Nightbirds, Fresh Cotton of Where The Worst Things Are bungalow in te komen…


Canshaker Pi op Noorderslag, foto Rick de Visser

Canshaker Pi op Noorderslag, foto Rick de Visser

ZATERDAG
CANSHAKER PI
Desperados | 15:25 uur
Even flink de roes uitslapen en dan hard de oren uitspuiten bij Canshaker Pi. De branievolle Amsterdamse rockers, met twee leden van Palio SuperSpeed Donkey, lieten op Eurosonic Noorderslag fijntjes zien dat het geen hype betrof: de nieuwe gitaargarde is hier en om rekening mee te houden. Check die catchy songs.

ADMIRAL FREEBEE
Action Factory | 16:10 uur
Weer een gereputeerde Belgische act en de admiraal zal geen onbekende meer zijn. Zowel dan is het des te meer reden voor een kennismaking met het rootsy alter ego van Tom van Laere. De rasmuzikant uit Brasschaat heeft al vijf albums gevuld met americana en op Amerikaanse leest geschoeide rock. Perfromer van formaat, die Down The Rabbit Hole 2014 op de knieën dwong.

WHITNEY
Desperados | 18:35 uur
Met slechts een paar tracks op zak durven we hier ook niet al te overdreven uitspraken over te doen. Zeker is dat Whitney, met leden van The Smith Westerns en Unknown Mortal Orchestra, fijne liedjessmeden in de gelederen heeft. Dat leidde dus alvast tot een setje prettig rammelende gitaarsongs met een twang. Kan zomaar een verrassing worden. Southern Nights sowieso.

THE MAGIC GANG
Desperados | 18:35 uur
Weezer meets arty rock en springerige gitaarpop. Zomers spul van The Magic Gang dat al best wat songs online heeft geslingerd en wellicht buiten de Desperados beter op de plaats zou zijn. Check in ieder geval de EP van deze Brighton boys.

MY BABY
Willem Ruis Tent | 19:00 uur
Na Engeland wordt My Baby in Nederland ook steeds meer omarmd en dat is terecht. Zeker met het oog op de platen Loves Voodoo! en Shamanaid en helemaal op basis van die van gloeiendhete blues dampende liveshows. Eenkennig is het Nieuw Zeelands-Amsterdamse trio niet, getuige de remix-EP met dance- en dubversies van Remedy. Inmiddels treden ze op met de speciale Voodoo Électrique liveshow (zie fragment @Paradiso hieronder), maar @ WTWTA zullen ze de grote Willem Ruis Tent plat moeten spelen met de reguliere show. Moet kunnen.

OTHERKIN
Desperados | 20:00 uur
Pech voor WTWTA want The Jacques en Klyne hebben afgzegd. Meevaller is dat The Indien en – zeker voor deze route – The Otherkin als vervangers zijn gehaald. De groep uit Dublin heeft grungepop en rock in petto die druipt van de catchiness en opwinding. Typisch zo’n band die in de Desperados gaat gedijen. Lekker! Check The 201 EP:

DAN DEACON
Willem Ruis Tent | 21:00 uur
Hoewel we zeker een gang naar de knotsgekke en hyperopzwepende Dan Deacon aanbevelen, is de bebrilde Canadese producer natuurlijk meer van de elektronica, zeer experimentele elektronica met een grote publieksrol doorgaans.

FAT WHITE FAMILY
Action Factory | 05-03-2016 | 22:00 uur
Door naar Fat White Family dan toch zeker, de Londense formatie die ook niet vies van een dansje is, maar meer in garage/rock wortelt. Wat was dat debuut Champagne Holocaust goed, bijna net zo hitsig, dampend, sleazy en garagerockend als de liveshows van de Londense band. Opvolger Songs For Our Mothers is nog wat leiper en ongrijpbaarder. Het begint al met het zwoele, verslavende Whitest Boy On The Beach (een Fear and Loathing in Barcelona tafereel dat tekstueel wringt) en gaat van slowdopejams als Love Is The Crack en het rootsy songwriterliedje Lebensraum tot de up-tempo broeierige en vervreemdende sfeer van Tinfoil Deathstar, de 7 minuten durende psych-hoempapa (Stuurbaard Bakkebaard anyone) van We Must Learn To Rise en Goodbye Goebbels, een akoestische lo-fi pubsong ij de vorm van een ‘brief van Hitler aan Goebbels’. Fascinerende band.

PIP BIKERSTAGE
Cyclecentre | 0.00 uur
Het verhaal gaat dat Pip vorig jaar de beste bungalowparty gooide. Ditmaal een upgrade dus en de Haagse feestorganisatie verbouwt het Cyclecentre tot een heuse Bikerstage. Daar kun je van alles verwachten, maar in ieder geval DANDANA live oftewel Afrika en Den Haag in de blender, oftwel een ‘groovende mix van afrobeat, funk, psych en elektronica’. Verder de draaikunsten van Woody van Ohana Hana (hieronder) en als het goed is moet je door de rook heen nog net een paar acts kunnen meemaken en wat de organisatie de PIP vibe noemt: ‘ongebreidelde liefde in een kelder’.

NIGHTBIRDS
Bungalow 101 | 0.00 uur
Meer NMTH-waardig is het alternatief van de Tilburgse Nightbirds partycrew in de wel minder ruim bemeten Bungalow 101. Daarom mogen ze waarschijnlijk het programma nog niet bekend maken en laten we wel wezen: een nachtelijke surprise is nooit weg. Elke nacht (vrijdag en zaterdag enkel) zijn twee dj’s en twee bands geregeld. Wel bekend, en ook goed nieuws, is de komst van de Vlaamse garagecountryband The Tubs. Nu nog binnen zien te komen, ergens tussen 0.00 en 5.00 uur.


 

Death Alley, foto Sandra Grootenboer

Death Alley, foto Sandra Grootenboer

ZONDAG
DEATH ALLEY
Desperados | 14:35 uur

Beetje op de tijd uit de veren he. Tenminste als je de sensatie van Noorderslag aan het werk wil zien en er getuige van wil zijn hoe die golfplaten tent openscheurt als een sardineblikje. Death Alley it is baby en man wat is dit een brute, ubersexy liveband, en wat knalt die heavy proto-punkende sleazeboogie van het podium. Niet voor niks gestrikt om voor het tweede jaar op rij Roadburn Festival te trakteren op meerdere shows. Maar eerst Black Magick Boogieland in de Eemhof dus.

BIRTH OF JOY
Willem Ruis Tent | 15:30 uur

Als er een rockband heeft aangetoond zo’n beetje elk podium van groot tot klein plat te kunnen spelen, dan is het Birth Of Joy. Sixties on steroids noemen ze het, opzwepende psychrock ’n roll met voorname orgelporno ook. Fenomenale groei hebben Kevin, Bob en Gertjan doorgemaakt en dan gewoon weer het zoveelste spetterende album afleveren. Petje af. Recensie van die nieuwe langspeler Get Well lees je hier. Live hebben ze ons nog nooit teleurgesteld, dus tel uit je feestgarantie. Hoe dat er uitziet in een grote tent? Zo:

INDIAN ASKIN
Action Factory | 16:30 uur

Weer een band die ons overtuigde op Noorderslag? Ja, de programmeurs van beide festivals hebben natuurlijk niet zitten slapen en met Indian Askin een van de meest veelbelovende rockbands gestrikt. Begonnen als garageband hebben de Amsterdammers met slimme liedjes als Answer ook de brug naar de radio geslagen. Handig. Maar daarbij zijn ze de wilde haren nog niet verloren. Geile radiosessie gasten!

NATHANIEL RATELIFF & THE NIGHT SWEATS
Willem Ruis Tent | 17:30 uur

Ok, de man Nathaniel Rateliff komt eerst wat ingetogen en rootsy over, maar daar zit me toch weer een partij soul, rhythm & blues, muziekliefde en feest in die Amerikaan en zijn Night Sweats verstopt… Dansen zul je.

THE HOLYDRUG COUPLE
Desperados | 19:00 uur

Achter deze fascinerende naam schuilt een Chileense psychband, die tegelijkertijd met Föllakzoid naar Europa kwam overwaaien en vorig jaar ook met een sterk album (Moonlust) op Sacred Bones bewees geen eendagsvlieg te zijn. Ives Sepúlveda zit in beide bands en in The Holydrug Couple is hij minder van de diepe Kraut en laat zijn voorliefde voor sixties psych en spacepop doorklinken. Dichterbij Tame Impala zeg maar. Dromerige, melancholische muziek om je op de zondagavond aan over te geven en even alles te vergeten.

DE STAAT
Willem Ruis Tent | 19:30 uur

Om dan weer wakkergeschud te worden door de De Staat. Opvallend: twee van de vier headliners komen uit Nederland en na De Jeugd op zaterdag sluiten de Nijmegenaren de slotdag af. Althans in de grote tent, er valt daarna nog genoeg Diep in de Groef en op de elektronische geneugten van Hunee en Young Marco te schuifelen. Qua gitaren en grote gebaren is het met De Staat klaar. En wat een toffe afsluiter is dat. Met het vierde album O is het oeuvre op jaloersmakende wijze uitgebreid en dat laat zich live ook voelen. Op het podium is echter ook plaats voor grote favorieten van vorige albums, zoals Input Source Select van de briljante Vinticious Versions EP en het door de clip bijzonder heropgeleefde Witch Doctor van de vorige langspeler. Die video, die terecht internationaal opzien baarde, heeft De Staat en de dansvloer veroordeeld tot een draaikolkende apotheose waar we voorlopig nog geen genoeg van kunnen krijgen.Deel dit artikel