Peter KernelEén van de verrassingen van Eurosonic dit jaar was Peter Kernel. Dat leest u ondanks een podiumplek in de vermaarde Vera verder nergens terug, dus schrijven we dat nu alsnog maar op. Minstens zo belangrijk is dat er nieuwe aanleidingen zijn om het Zwitserse experimentele noise-duo in de schijnwerpers te zetten. Aris Bassetti en de van oorsprong Canadese Barbara Lehnhoff maakten met Thrill Addict stiekem al een van dé platen van 2015. Nu ligt de opvolger daar in de vorm van vierde album The Size Of The Night en er zijn speciale releaseshows voor de Benelux: Morgen (20-3) in de Botanique in Brussel en donderdag 23 maart in SugarFactory in Amsterdam (meer data vind je onderaan).

Peter KernelVoor die Amsterdamse show mogen we 2×2 tickets weggeven en daarvoor hoef je alleen maar HIER aan te geven waar jij aan moet denken bij de muziek van Peter Kernel.

Lehnhoff en Bassetti studeerden beiden aan de Visual Communications & Design School in Lugano, Zwitserland en hadden naar verluidt een zekere haat voor elkaar ontwikkeld. Totdat hij na enige jaren haar experimentele filminstallaties ontdekte en zij zijn muziek. Dat was het duwtje dat ze nodig hadden om inspiratie uit te wisselen. Het duo begonn samen nummers te schrijven en op te treden. Dat leidde tot ruim 500 concerten door Europa, Amerika en Canada, en inmiddels vier albums en twee EP’s. Ook lanceerden ze vorig jaar de orkestrale spin-off Peter Kernel & Their Wicked Orchestra, waarvoor ze hun songs bewerkten voor piano, harp, cello, harmonium en altviool.

‘Men of the Women’ is misschien wel het meest boeiende en in ieder geval pakkende nummer van de nieuwe Peter Kernel, die hier 9 maart uit is gekomen via On The Camper Records/ Sonic Rendezvous (Nederland) en Mandai (België) en waarvan je het artwork hiernaast ziet. The Size Of The Night is een spannende, duistere, onvoorspelbare plaat die elementen noise, post-punk, indie en arty rock samenbalt en je toch wonderwel tien nummers lang het gevoel geeft naar een organisch, dwingend geheel te luisteren. En dat wil je live ervaren, geloof ons. In Amsterdam verzorgt het lokale garagepunkende Relax Head Man het voorprogramma. Er zijn ook optredens in Eeklo, Arnhem, Luxemburg, Luik, Diksmuiden, Hasselt en Maastricht en daarvoor kijk je onderaan deze pagina. De plaat bestellen kan onder meer via de Bandcamp:PETER KERNEL LIVE

Di. 20 maart | Botanique, Brussel | Belgische releaseshow
Wo. 21 maart | De Gudde Wëllen, Luxembourg
Do. 23 maart | SugarFactory, Amsterdam, NL releaseshow
Vr. 24 maart | N9, Eeklo, BE
Za. 14 april | 4AD Verduystert, Diksmuiden, BE
Vr. 20 april | Luxor Live, Arnhem, NL
Za. 21 april | Insert Name Festival, Liège, BE met o.a. The Guru Guru, Blacklisters (UK), Bison Bisou
Do. 3 mei | Café Café, Hasselt, BE
Zo. 20 mei | Transformerfestival, Muziekgieterij, MaastrichtDeel dit artikel