Crippled Black Phoenix BudapestHet is niet de eerste keer dat Crippled Black Phoenix in 013 speelt, dat deden ze zelfs eerder dit jaar op Roadburn al, maar er is alle reden om de Britten uit te nodigen voor een headlinershow op zaterdag 25 november. Het ongrijpbare, zeven- of achtkoppige collectief rond multi-instrumentalist Justin Greaves weet het beste te smeden uit prog-, psych-, post- en stonerrock en geeft daar een emotionele, diep-melancholische lading aan mee die niet te missen is.

De groep heeft al zo’n vier handen vol releases op de naam en na het sterke album Bronze (2016) kwam dit jaar Budapest Vigilante Sessions uit, vier nummers met een gezamenlijk speelduur van 36 minuten die in de Supersize Studio in de Hongaarse hoofdstad zijn vastgelegd. Zeer aanbevolen, sowieso om tien minuten lang mee te huilen met epos Burnt Reynolds (dat zomaar IJslands had kunnen zijn). We hebben de geweldige opener Rise Up And Fight meteen toegevoegd aan de NMTH Hardhitters playlist. Bestellen/afspelen doe je via de Bandcamp (scroll down). En we hebben ook beeld van de band tijdens de opnames in de Hongaarse studio en dat vind je helemaal onderaan.

Crippled Black Phoenix is er momenteel mee op tournee door Europa. Ze kwamen al door Drachten (Iduna) en ook Tilburg wordt in volle oorlogssterkte bezocht. Naast het hoofdprogramma reizen namelijk twee voorprogramma’s mee: Jonathan Hultén (de gitarist van Tribulation, die solo stemmige, schone folksongs opdient) en Earth Electric. Die laatste leerden we dit jaar kennen als de nieuwe band van Rune Eriksen (van onder meer Mayhem en Aura Noir), die opvallend genoeg verder uit Portugal stamt. Ook best een moeilijk te classificeren groep, maar de mix van heavy metal en 70s progrock is op het debuutalbum Solar, Vol.1 (dit jaar uitgebracht door Season of Mist) zeer op smaak.

Kan een mooie avond worden zaterdag 25 november in 013, Tilburg en jij kunt daar net als wij bij zijn. We geven namelijk via onze Facebook 2×2 kaarten weg voor Crippled Black Phoenix + Earth Electric + Jonathan Hultén.

Deel dit artikel