Unseen Faith, foto Sebastian Falck Stigsby

Unseen Faith, foto Sebastian Falck Stigsby

Cabal, foto Sebastian Falck Stigsby

Cabal, foto Sebastian Falck Stigsby

De twee kleine zalen van poppodium VEGA in Kopenhagen bieden zaterdag 13 januari onderdak aan de showcase-avond When Copenhell Freezes Over. Dit kleine broertje van het zomerfestival Copenhell zet al enkele jaren het beste van eigen bodem in de spotlights. Met BÆST (Eurosonic) en Cabal (Complexity Fest) staan er twee bands op de bill die binnenkort in de Lage Landen te zien zijn. Een van de redenen dat Never Mind The Hype alvast polshoogte neemt. Naast de twee eerdergenoemde bands stelt Copenhell met Konvent, Dirt Forge, Unseen Faith en Junkyard Drive nog vier andere bands aan het publiek en de professionele afvaardiging voor, die ook zeker de moeite waard zijn. Een veelzijdige line-up die het publiek trakteert op swingende hardrock, deathcore, sludge, klassieke deathdoom en Scandinavische death metal.

Door Daan Holthuis, fotografie Sebastian Falck Stigsby (Cabal en Unseen Faith)

Als eerste buitenlandcorrespondent in het Never Mind The Hype-team begeef ik me door de Scandinavische kou naar het historische poppodium voor de eerste klus. Eenmaal aangekomen blijkt het trappenhuis een waar doolhof waar je even je weg moet vinden. Het door Vilhelm Lauritzen ontworpen gebouw (Denen hechten veel waarde aan hun architectuur) heeft hier en daar wat weg van de ‘Black Lodge’ uit Twin Peaks. Waar in de Black Lodge enkel Bob en consorten bivakkeren, is de VEGA vanavond bomvol en uitverkocht. Metal leeft in de stad en het publiek is zo divers als de line-up van vanavond.

Unseen Faith, foto Sebastian Falck Stigsby

Unseen Faith, foto Sebastian Falck Stigsby

Konvent trapt de avond af, waarbij direct opvalt dat vergelijkingen met de oude Peaceville Three (lees: Paradise Lost, My Dying Bride en Anathema) niet uit de lucht gegrepen zijn. In andere woorden: de vier dames spelen oldschool deathdoom met primitieve riffs, een gitaarsound als een cirkelzaag en een heerlijke, vette deathgrunt. Met een passend intro, een fragment uit de film A Christmas Carol (Clive Donner, dir. 1984) – “And upon their brow is written the word doom” – trapt de band enthousiast af. De band lijkt wat last van zenuwen te hebben, maar herpakt zich richting de laatste song die met veel swing en finesse gebracht wordt.

Cabal, foto Sebastian Falck Stigsby

Cabal, foto Sebastian Falck Stigsby

Cabal, foto Sebastian Falck Stigsby

Cabal, foto Sebastian Falck Stigsby

Het contrast met de angstaanjagende djenty deathcore van het daaropvolgende Cabal is vrij groot te noemen. Van de ene kant weet ook Cabal een ‘doomy’ en zeer onheilspellende show neer te zetten. De in een zwart gewaad gehulde zanger wordt bijgestaan door illustere figuren aan beide zijden van het podium, terwijl de rest van de energieke band enkel als een silhouet te zien is. Van de andere kant heeft de djenty deathcore amper overeenkomsten met Konvent’s sound. De moderne metal staat als een huis en de breakdowns vliegen je om de oren. Een indrukwekkende show van deze jonge band.

Met Dirt Forge wordt de temperatuur én luchtvochtigheid in Kopenhagen flink omhoog geschroefd naar standje Bayou. Ondanks dat de sound sterk doet denken aan Crowbar en Eyehategod, is het recente debuutalbum Soothsayer opgenomen met Britse doom-producer Chris Fielding (Electric Wizard, Primordial, Conan). Het ervaren powertrio rolt als een stoomwals over de aanwezigen heen en daar wordt alleen maar van genoten.

Cabal, foto Sebastian Falck Stigsby

Cabal, foto Sebastian Falck Stigsby

Na Dirt Forge wordt het gaspedaal nog een beetje verder ingedrukt door BÆST, ‘The Meanest Bastards From Denmark’ zo wordt mij toevertrouwd door m’n buurman. Afgelopen zomer speelde het gezelschap al op de grote Deense festivals Roskilde en Copenhell, en die ervaring zie je terug op het podium. Het kwintet brengt oldschool death metal van ‘de Zweedse school’ met alumni als Entombed en Bloodbath. Deze variant van death metal met z’n mix van catchy riffs en rollende bassdrums is niet origineel, maar blijft het goed doen in Scandinavië. Zo bewijst ook de reactie van het publiek dat tot de laatste noot lekker uit z’n dak gaat.

Unseen Faith, foto Sebastian Falck Stigsby

Unseen Faith, foto Sebastian Falck Stigsby

Met Unseen Faith staat de tweede band uit de Prime Collective-stal op de planken deze avond. Vol overgave slingert de jonge groep hun djenty metalcoresongs de zaal in. Vooraan moshen de aanwezige fans erop los en zingen ze de lyrics van het recent uitgebrachte debuutalbum Waver uit volle borst mee. Muzikaal is de band vergelijkbaar met de collega’s van Cabal. Grappig detail daarbij is dat het debuut is opgenomen met Cabal-gitarist Chris Kreutzfeldt. Cabal onderscheidt zich echter net wat meer dan deze heren. Unseen Faith laat echter genoeg potentie zien met de getalenteerde vocalist die een grote variatie aan extreme vocale technieken hanteert en de fijne melodieën die het gitaartandem produceert.

Unseen Faith, foto Sebastian Falck Stigsby

Unseen Faith, foto Sebastian Falck Stigsby

De avond wordt afgesloten door Junkyard Drive, een band die direct lijkt weggelopen uit de populaire rockbar High Voltage. Met een album op zak, getiteld Sin & Tonic, en de nodige meezingers, lijkt de band zo weggelopen uit de jaren tachtig. De band presenteert zich met een moderne twist, de nodige porties cowbell daargelaten. Het gaat erin als zoete koek na al het geweld van eerder op de avond. Een fijne afsluiter om daarna tot in de kleine uurtjes de stad in de gaan in een van de vele toffe bars die Kopenhagen rijk is.

BÆST staat op vrijdag 19 januari vanaf 23.45 uur op ESNS in de Vera. Cabal speelt zaterdag 24 februari op Complexity Fest in het Patronaat, Haarlem.
Copenhell vindt plaats op 21, 22 en 23 juni met onder andere Ozzy Osbourne, Avenged Sevenfold, Ghost, Alice In Chains, Deftones, Nightwish en Parkway Drive.Deel dit artikel