The King’s Head

Jawel, een week na een extra lang Hemelvaartsweekend, is het nu aan Pinksteren om het weekend met een extra dagje te verlengen. Wat de gehele betekenis van deze feestdag ook alweer is ontgaat ons, maar wat boeit het als je maandagochtend heerlijk in bed kan blijven liggen. Gepaard met het lekkere weer is het dan ook een uiterst goed moment een aantal nieuwe tracks en videoclips te verzamelen. Met vandaag een ramvolle verzameling vrijdagavondbangers, met onder andere nieuwe video’s van Cirrus Minor, KrachtStroom en The King’s Head, twee verse nieuwe singles van Richie Dagger en Areas evenals een verhelderend lesje Nederlandse geschiedenis met Grafjammer. Gun jezelf een momentje met een borrel en check dat nieuwe werk hier uit:

The King’s Head – The Far Beyond
Te beginnen met The Far Beyond, de debuutsingle van een vijftal heren uit Breda, te weten zanger/gitarist Tim van Bokhoven, gitarist/zanger Pim van Zuilen, gitarist Koen Koniuszek, bassist Jasper van der Hoeven en drummer Chris Stadhouders. Samen zijn ze The King’s Head, en staan ze garant voor grunge met een heavy edge. The Far Beyond laat dan ook een knap staaltje prog, stoner, grunge en groove metal horen, verpakt in een drie minuten durende beuker. De single is dan ook afkomstig van hun debuutalbum, wiens release door corona nog even uitgesteld wordt. Waar het nummer over gaat? Dat is een mysterie. Aldus de band: ‘Goeie vraag. Het heelal? Het eerstvolgende optreden? Een onvergetelijke massagesalon? Een verloren liefde? Het zou zomaar kunnen. De plaat komt eraan en zodra het kan, komen we naar jullie toe en vertellen we alles. Waar dan ook. We kunnen niet wachten.’ De track, evenals de video geschoten in sfeervol zwart-wit, gaat er alvast goed in:

Richie Dagger – Black Heart
Hoe Richie Dagger die heerlijke old school postpunk sound zo kan voortbrengen is bewonderenswaardig. Het epische Black Heart van meer dan 7 minuten brengt ons in luttele seconden terug naar die sound van de jaren 80. Flarden gotische rock a la Sisters of Mercy en The Cure ontbreken niet. Kortom, samen met vorige single Return to Nothing is dit een voorlopige voorbode van waar de band aan werkt. Wanneer het nieuwe album uitkomt is nog even afwachten, maar Black Heart is alvast niet te missen hieronder:

Cirrus Minor – Fractalizer
Niet alleen behoren ze tot de 2020 Popronde-selectie, maar zijn de heren van Cirrus Minor ook weer helemaal terug met een nieuwe single. Fractalizer is een rollende, QOTSA-achtige track die in de video hieronder live wordt gespeeld in Galloway Recording Studio. Dat is geen kattenpis zo te zien, dus we zijn meer dan benieuwd naar deze Groningse fuzzmaestro’s als ze de rest van Nederland aandoen. Bekijk die liveregistratie hier:

Grafjammer – Op de Botten van Balthasar Gerards
Op de Botten van Balthasar Gerards kwam eerder al uit middels een split met het Zwitserse Chotzä. Maar met het nieuwe album De Zoute Kwel van deze Utrechtse old school black metal bazen in het vooruitzicht, en nu een nieuwe DIY lyric video online, een goed moment om weer even up to speed te raken. Een rauwe geschiedenisles op zijn zwartmetaals, over Balthasar Gerards en zijn moord op Willem van Oranje. Zo leer je nog eens wat. Bekijk en beluister die track hier:

Areas – Blind
Eindhoven Rockcity is at it again! De Punky grunge van Areas bracht de band al door heel het land in een korte tijd, van support voor The Buzzcocks, rockend in de soos met Afterpartees tot verschillende gigs met Charlie & The Lesbians. Maar na een sabbatical als gevolg van die leuke maar hectische tijd is Areas terug met Blind. Aldus de band: ”Nu de rust is wedergekeerd ontstond het plan om een keer te gaan vissen (ideaal in deze periode). Dat uitje moet nog plaatsvinden (op zaterdag 13 juni namelijk). Tijdens het contact hierover kwamen we erachter dat we nog een niet uitgebrachte single hebben liggen. Een mooi moment om deze nu uit te brengen dachten we… En wie weet ook de instrumenten weer eens op te pakken… ” Blind beluister je op Bandcamp hieronder:

KrachtStroom – Identiteit
Tot slot kwam niet alleen Grafjammer met een Nederlandstalige video aanzetten deze week, want ook KrachtStroom serveerde vandaag zijn allereerste single. Garagerock uit Amsterdam, beïnvloedt door muziek uit de jaren 90 zoals Monster Magnet en Nirvana, met Identiteit als eerste wapenfeit. Aangenaam rammelend, deze track, geheel in het Nederlands en gepaard met oude 8mm filmbeelden aangeleverd door de band zelf. Die track hoor je hier:Deel dit artikel