KoningMet nog stijve nekspieren van vier dagen Roadburn maken we ons alweer op voor Koningsdag. Na drie jaar zijn we nog steeds niet helemaal gewend aan de nieuwe datum, maar een vrije donderdag is altijd beter dan een toch al vrije zondag, dus klagen zullen we niet. Wel bands kijken en op een goddeloos tijdstip bier drinken. Op zowel Koningsnacht en Koningsdag is er door het hele land genoeg te doen, in Den Haag kun je dankzij Life I Live zelfs op beide dagen uit je plaat, en wij hebben de tofste plekken met het meeste gitaargeweld er voor je tussenuit gepikt. All hail the King!

Samenstelling en tekst: Lisa Gritter

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!

Koningsnacht

-Claiming The Crown – Publieke Werken, Breda
In Breda vieren ze Koningsnacht in ware anarchistische stijl; met punkrock. Op het podium van Openbare Werken vind je die avond Harsh Realms, Coma Commander (Be), March en Code of Conduct. Die eerste twee brengen op diezelfde avond ook een split 7-inch uit en die luister je hieronder:

-Koningsnacht! – dB’s, Utrecht
In Utrecht kan je voor slechts 12 euro en voor een hele hoop vrolijk gestemde punkrock, met her en der een goed geplaatste doedelzak, naar het altijd gezellige dB’s. Daar treden op koningsnacht het uit Vancouver afkomstige, doch zeer Schots klinkende The Real McKenzies, true NYC Skankers The Toasters en het Nederlandse Bitter Grounds op. Pullen en pogo!


The Homesick, foto Christel de Wolff

The Homesick, foto Christel de Wolff

Koningsdag

-Nightbirds – Grenswerk, Venlo
Het in Tilburg residerende Nightbirds organiseert in Venlo een Koningsdagfestival waar je gij tegen zegt. Het programma is ditmaal over vier kroegen verdeeld (Kafee de Splinter & Shannons Irish Pub & Take Five & Vader Klaassens), start om 14.00 uur en kost slechts 6 euro. Daarvoor krijg je wel een hele dikke line-up: Cocaine Piss + The Homesick + Antillectual + Karel Anker & De Joden + Lookapony + Nouveau Vélo + Abdomen + Del Toros + The Twangmonkees + The Mighty Breaks + Paranoid State + Tarantino + Mexican Surf + OOO + Andy & The Anti-Christ + Vettig Vel Punkrock Karaoke.

-Koningsdagfestival – JVC De Schuit, Katwijk aan Zee
Aan zee is alles beter. Zo ook in Katwijk aan Zee, waar JVC De Schuit een Koningsdagrogramma neerzet, waarvoor je het binnenland zonder moeite verruilt met de zilte zeelucht. Een tweetal NMTH-favorieten treedt aan; Iguana Death Cult en Bartek. Aangevuld met MOOON (Aarle-Rixtel garagerockers vervangen Death Alley) en local heroes NOAD is dit gratis (!!) festival een meer dan aardige manier om de Koning in al zijn oranje glorie te vieren.

-Oranjepop – Hunnepark, Nijmegen
In Nimma zijn ze wel wat gitaargeweld gewend (spreek dat maar eens in één keer goed uit..). Jaarlijks festival Oranjepop heeft dan ook wat lekkere headliners staan als Navarone, Indian Askin en het alleen maar groter groeiende Paceshifters. Mis vooral ook Donnerwetter met gitaarheld Wout Kemkens (Shaking Godspeed) en excentrieke frontman Rocco Ostermann niet! Oh en het is ook nog eens hartstikke gratis tot 16 jaar en kost anders 7,50.


Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!Deel dit artikel