Amenra // foto: Roy Wolters

Amenra op Roadburn // foto: Roy Wolters

Vijf concerten, vijf sure shots to the dome, die je van dinsdag tot zondag op concertpad en op je tenen houden; zo zou je de concertweek 11 kunnen typeren. Maar zeker ook als een bundeling van: Siberische blackened toestanden in Eindhoven, twee NMTH Popronde-troeven die samen Groningen en Haarlem aandoen, de Vlaamse akoestische Roadburn-sensatie die Leeuwarden, Eindhoven en Utrecht stil krijgt, een fonkelnieuw heavy festival in de Kroepoekfabriek en een dubbeldikke Duitse stonerpackage om de week uit te blazen in Doornroosje.

Samenstelling en tekst: Stefan Kemp

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!


 WELICORUSS

DINSDAG 14-03 DYNAMO, EINDHOVEN

SUPPORT: WOLVES DEN + VANAHEIM

Onze muzikale reis begint deze week in Eindhoven met Siberische, symfonische black metal van Welicoruss. Het laatste album Az Esm’ staat bol van black metal gepeperd met traditionele folk-melodieën en pagan metal. Samen met het Duitse Wolves Den en ons eigen Vanaheim hebben ze de dinsdagavond in de agenda van Dynamo weten te bezetten. Een fijne afleiding voor degenen onder ons die al weten wat ze de dag erna gaan stemmen en niet de hele avond tot een last-minute stemwijzermarathon veroordeeld zijn.

IGUANA DEATH CULT + CREEPY KARPIS

DONDERDAG 16-03 VERA, GRONINGEN | VRIJDAG 17-03 PATRONAAT, HAARLEM

Hey, kijk nou! Twee bands van onze Popronde NMTH-routes uit 2015 en 2016 die samen op pad zijn je oren te verzadigen met met lekkere rauwe garagerock. Iguana Death Cult is nog helemaal in de wittebroodsweken van de release hun knallende album The First Stirrings of Hideous Insect Life en Sjors van Creepy Karpis heeft volgens hun Facebook-feed gestudeerd voor #sexmuziek, wat deze jongens natuurlijk weinig reden geeft om thuis te blijven. Klinkt als een feestje.

ROCK ‘N’ ROLLERCOASTER INDOOR FESTIVAL

MET: CROWJANE, KAPITAN KORSAKOV, RENE SG, STEALERS, DE DOOD

VRIJDAG 17-03 KROEPOEKFABRIEK, VLAARDINGEN

Kroepoekfabriek biedt vrijdag onderdak aan het gloednieuwe concept Rock’n’Rollercoaster: Een indoor festival met gillende gitaren, dreunende drums en beestachtige baslijnen. Maar wees niet bang, er zijn ook vocalen…en hoe! De line-up bestaat onder andere uit eigenzinnige noiserock van Kaptitan Korsakov, het rebelse viertal Stealers, grof gebekte en verassend dansbare Rene SG, de wederopstand van southern meets post-punkers CrowJane en no-nonsense rauwe punkbeukers De Dood. Het is de allereerste editie en lijkt nu al naar meer te smaken.

AMENRA AFTERLIFE (AKOESTISCH)

VRIJDAG 17-03 NEUSHOORN, LEEUWARDEN ZATERDAG 18-03 EFFENAAR, EINDHOVEN ZONDAG 19-03 TIVOLIVREDENBURG, UTRECHT

Akoestisch? Ja, maar laat je associaties niet gelijk afdwalen naar radiovriendelijke MTV Unplugged taferelen. De Afterlife sessies van het fenomenale Amenra mogen dan wel qua sound minder “heavy” zijn, maar qua impact des te meer. Hier volgt wel een waarschuwing voor liefhebbers van melancholische muziek, want met het ondergaan van deze show loop je wel het risico dat je meest donkere albums uit de platenkast bij vergelijking plotseling als up-beat, kauwgombellen blazende teenpop klinken. Wie durft? Was fenomenaal op Roadburn:

COLOUR HAZE + MY SLEEPING KARMA

ZONDAG 19-03 DOORNROOSJE, NIJMEGEN

Colour Haze mag je best zien als de poster-boys van Duitse stonerrock. Nou ja “boys”, de mannen bestaan als collectief inmiddels zo’n twintig jaar”, waarmee ze anno 2017 een erkend dealer zijn van het desbetreffende genre. Live staan ze er om bekend helemaal in de muziek op te gaan. Dit ontaardt in spontane jams middenin een nummer waarna je terug begeleid wordt naar de oorspronkelijke structuur voor het groovende slot. My Sleeping Karma vormt de andere helft van deze dubbel Duitse avond. Denk aan een stevige, hypnotische puls die je kent van bands als Tool, maar dan in een wat meer vloeibare, abstracte vorm afgezet tegen een psychedelische achtergrond en uitgevoerd met meesterlijke precisie. Kom een voorproefje nemen van de dit jaar nog komende releases van beide bands komende zondag in Doornroosje.

 


 

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendarDeel dit artikel