Living Colour in HMH, foto Rob Sneltjes

Living Colour in HMH, foto Rob Sneltjes

Week 47 is hier en je mag morgen (dinsdag) al naar Bitterzoet voor Girl Band! Woensdag en donderdag staat Living Colour in respectievelijk 013 en Melkweg en donderdag moet je weer in 013, Tilburg zijn voor de math-meesters Meshuggah, die ook nog eens gruwelijke sludgebazen High On Fire meenemen. Wwaarschuwing: Deze combi heeft de Melkweg en de Antwerpse Trix al uitverkocht. Weer Tilburg zaterdag? Jazeker want Comet Control staat in de Little Devil en we sluiten zondag af met nog zo’n ‘Geheimtip’: straightup Japanse rock ’n roll met Electric Eel Shock in De Hip in Deventer. Waarom we je aanraden deze shows te bezoeken, lees, hoor en zie je hieronder.

Samenstelling en tekst: Stefan Kemp

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!


GIRL BAND, dinsdag 22-11 BITTERZOET, AMSTERDAM
SUPPORT: BAMBARA

Het is compromisloos en mengt het beste van Sonic Youth en experimentele krautrock met een vleugje techno en natuurlijk goeie ouderwetse herrie. Met het debuutalbum ‘Holding Hands With Jamie’ zette Girl Band, uit Dublin, zich al snel op de muzikale kaart. Zo’n twee jaar geleden moest er echter even een pauze ingelast worden ten behoeve van wat nodige soul searching, daarbij kwamen een reeks optredens te vervallen, waaronder een show in Paradiso. Na regen komt zonneschijn zeggen ze en voor Girl Band bleek dit gelukkig waar te zijn, want alles is weer op de rails en the boys are back in town! Deze keer in Bitterzoet met Bambara als opener.

LIVING COLOUR, woensdag 23-11 in 013, TILBURG en donderdag 24-11 in MELKWEG, AMSTERDAM

Living Colour is verantwoordelijk voor één van de vetste cross-overs van hardrock, funk en hiphop. En als een van je eerste die-hard fans Mick Jagger is, kunnen dingen al gauw in een stroomversnelling raken. Blijkbaar had Ome Mick inderdaad een oog voor talent, want de eerste plaat ‘Vivid’ werd destijds (1988) in no time een gigantisch succes. Nederland keek nog even de kat uit de boom, maar met opvolger ‘Time’s Up’ was men hier ook om, zeker met de gigantische hit ‘Love Rears Its Ugly Head’.

In 1995 werd duidelijk wat Living Colour zo bijzonder maakte: het mengen van zo veel diverse stijlen, misschien wel de reden dat de band vast bleek te lopen. Door meningsverschillen over de muzikale koers viel de band dan ook uit elkaar. Gelukkig was dit niet definitief en kwam de band in 2003 terug met CollideØscope waar zelfs het wat hardere werk juist op staat gevolgd door The Chair In The Doorway. Als ze ons daarbij onderstaande clip voorschotelen, krijgen wij al helemaal zin in het in 2017 te verschijnen album ‘Shade’.

MESHUGGAH, donderdag 24-11 in 013, TILBURG
SUPPORT: HIGH ON FIRE

Waar de ene band bekend staat om het mengen van genres, staat een ander weer voor het creëren van een genre op zich. Op zijn minst heeft Meshuggah in ieder geval het math-genre tot nieuwe hoogtes getild met ongekend complexe, polyritmische death metal en wiskunde is sinds hun komst nog nooit zo spannend geweest. Weinig bands weten op zo’n wetenschappelijk wijze het ritmisch gedeelte van ons brein op hol te laten slaan als deze. Zo ver zelfs, dat je je af gaat vragen hoe het in godsnaam mogelijk is om muzikanten te vinden die dit überhaupt kunnen volgen, laat staan kunnen spelen. Met het nieuwe album ‘The Violent Sleep Of Reason’ weten ze deze week al het Amsterdamse Melkweg en Antwerpse Trix uit te verkopen, maar als je snel bent kan je de 013 show in Tilburg nog meemaken en met niemand minder dan High On Fire, die met hun exquisiete sludge vorig jaar de top van ons eindejaarslijst wist te veroveren.

COMET CONTROL, zaterdag 26-11 in LITTLE DEVIL, TILBURG

In 2013 legde de band Quest For Fire de bijl erbij neer. Net toen het donkere tijden leken te gaan worden van fans van de band, kwam er hoopvol nieuws. Frontman Chad Ross kondigde samen met andere ex-leden het vuur door te laten branden onder de naam Comet Control. Hoewel het natuurlijk technisch gezien een andere band is, zijn alle signatuur elementen aanwezig waardoor shoegaze en psychrockers hun hart kunnen ophalen. Maak je klaar voor een donker en stuwende show deze vrijdag in de Tilburgse Little Devil.

ELECTRIC EEL SHOCK, zondag 27-11 in DE HIP, DEVENTER

Electric Eel Shock is een Japanse recht voor z’n raap rockband. Hoewel ze eigenlijk de afgelopen 17 jaar nauwelijks meer in Japan te vinden zijn door hun onophoudelijk drukke tourschema. Of ze nou festivals a la Roskilde aan het rocken zijn of aan het toeren zijn met het altijd charismatische Presidents Of The USA, de band weet van geen ophouden. Het zelfde geldt letterlijk als ze op het podium staan, want een saaie show zit er gewoon niet bij. Het podium is letterlijk hun speeltuin en dat zal je merken ook. Ondertussen stromen je oren vol met al het goede van onvervalste rock in de trant van AC/DC, Queens of the Stone Age en Black Sabbath. In Deventer kan het allemaal.

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!Deel dit artikel