traumahelikopter

Frontman Mark Lada van traumahelikopter

EGO DREAMS op Popronde Utrecht, foto Roy Wolters

EGO DREAMS op Popronde Utrecht, foto Roy Wolters

Nieuwe week, nieuwe kansen en je mag morgen alweer de weide in en je haar losgooien! Nu ja, de weide…, maar De Helling is ook leuk. Dat laatste kunnen we niet zeggen van de naargeestige extreme metal-groep Anaal Nathrakh en dan nemen de Britten ook nog VVOVNDS en Teethgrinder mee. Een goed, zwaar begin van je concertweek dus. Of je reist dinsdag voor US sludgepunkers Black Tusk naar Merleyn, ook zwaar aanbevolen. Maar voor DE aanrader van de week scheur je donderdag naar Groningen waar ‘local’ heroes traumahelikopter in de enige echte Vera een hele beste nieuwe plaat presenteren. Vrijdag zie je twee van onze favoriete NL bands in SugarFactory: rockers Life’s Electric en garagepunkers Ego Dreams. Net als dinsdag heb je op vrijdag een harde dobber, want die dag treedt desert stonericoon ook aan het Burgerweeshuis in Deventer. Damn. En hij neemt onder meer de Romeinse psych-stoners Black Rainbows mee. Keuzes, keuzes….

Samenstelling en tekst: Stefan Kemp

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!


ANAAL NATHRAKH, dinsdag 1 november in de Helling, Utrecht, donderdag 3 november in Simplon, Groningen
Support: VVOVNDS + TEETHGRINDER/SUFFERING QUOTA

Naar, duister en onheilspellend. Allemaal sleutelwoorden van de dinsdagavond in het Utrechtse De Helling. De Britse extreme metalband Anaal Nathrakh komt namelijk de decibelmeters in het rood uit laten slaan in het kader van het dit jaar verschenen The Whole Of The Law, dat op Metal Blade uitkwam. Black metal, grindcore en death metal zijn sinds de release nog nooit samen zo gelukkig geweest. De ovens van het crematorium worden voorverwarmd met het Belgische dissonante en noisy VVOVNDS en het Nederlandse Teethgrinder, die op sublieme wijze grindcore een eigenzinnige draai weten te geven. Donderdag speelt Anaal Nathrakh met VVOVNDS en Suffering Quota in Simplon in Groningen.

BLACK TUSK, dinsdag 1 november in Merleyn, Nijmegen
Support: RED APOLLO

Over de zaken een eigen draai geven gesproken, wat dacht je van sludge metal met een punkattitude? Ja, lijkt je dat wat? Dan is het op naar Nijmegen voor Black Tusk. Dit drietal uit Savannah, Georgia lijkt de term “dirty south” goed begrepen te hebben, want de sound is dan ook echt heerlijk smerig. Geen gepolijste shit, maar gewoon raggen en rauw. De Duitse band Red Apollo opent de avond met hun typerende mix van sludge en atmosferische sounds.

TRAUMAHELIKOPTER albumpresentatie, donderdag 3 november in Vera, Groningen, zaterdag 5 november in Paradiso, Amsterdam
Support: THE TUBS (in Vera)

Geen hoofdletters in de bandnaam, geen kickdrum en geen basgitaar. Allemaal zaken die je op zich niet vaak ziet ontbreken bij een typische rockband en toch weet het Groningse garagerocktrio traumahelikopter menig podium te laten ronken zonder een van die attributen. Lekkere garagesound met ergens in de verte een punkachtig bijsmaakje. De avond in Vera staat geheel in het teken van de kersverse album Competition Stripe, dat net uit gekomen is op Excelsior Records. Als traktatie krijg je de Gentse band The Tubs als voorafje. Zaterdag knalt traumahelikopter ook door de Paradiso Bovenzaal.

LIFE’S ELECTRIC + EGO DREAMS, vrijdag 4 november in SugarFactory, Amsterdam

Life’s Electric is een van de weinige Serious Talent-artiesten die ook nog eens echt een serieus potje kunnen beuken. Ze lijken een sweet spot te hebben gevonden tussen aanstekelijke songs en een volvette, gas-erop rocksound. Een welkome afwisseling met oog op de gemiddelde Nederlandse radioplaylist, maar de hamvraag is natuurlijk altijd: beuken ze ook net zo hard live? Nou, avondje SugarFactory Amsterdam pakken en dan weet je het. De Amersfoortse garagepunkers EGO DREAMS hebben een veel rauwere aanpak en sound maar, zullen je gegarandeerd ook met een paar besmettelijke melodielijntjes in je kop naar huis sturen. Na de opzwepende en energieke Popronde Utrecht-show in Kafe België durven we dat blindelings te beloven.
Nog een tip voor je portie Life’s Electric: zaterdag spelen de Rotterdammer met ZEUS in de Groene Engel in Oss.

BRANT BJORK, vrijdag 4 november in Burgerweeshuis, Deventer
Support: BLACK RAINBOWS + SEAN WHEELER

Je zou maar een drummer, zanger, kick-ass producent, gitarist en bassist zijn die óók nog eens een vinger in de pap heeft gehad bij bands als Kyuss en Fu Manchu. Dat kan er maar eentje zijn. Dames en heren, helemaal uit Palm Desert California, give it up for Brant Bjork. Deze titaan van de desertrock scene staat vrijdag te koukleumen in het prachtige Deventer. Wij dagen je uit om de bijbehorende video aan te klikken zonder je zelf hoofdknikkend te verliezen in die desert groove. Probeer maar, lukt je echt niet. Mr. Bjork neemt zowel de Italiaanse heavy psych-stoners Black Rainbows mee als special guest Sean Wheeler.


Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!Deel dit artikel