Savages

Savages

Deze week een lijst vol ‘exclusiviteiten’: bijna allemaal shows van bands die maar één keer in Nederland spelen. Post-punk, hardcore, space, krautrock en hele, héle duistere doom. Lees hieronder alles over waar jij de komende zeven dagen deze bijzondere levende muziek kan gaan horen.

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!

★ Savages // 16.03, Melkweg
Een jaar of drie geleden waren ze er ineens: Savages. Debuutplaat Silence Yourself harkt terug naar een donker geluid uit de jaren 80 maar dan à la ‘nu’. Resonerende gitaar, de bas ligt er dik op, de drumritmes zijn rechttoe rechtaan up-tempo, de zangschreeuw herhaalt woorden en zinnen die alsmaar krachtiger worden en eindigen in een explosie die het moeilijk al dan niet onmogelijk maakt stil te staan zonder te glimlachen. Dan zijn het óók nog vier vrouwen. Wat nogmaals bewijst dat muziek maken niet iets mannelijks is, en dat muziek gemaakt door vrouwen niet per se rooskleurig, zacht en meisjesachtig hoeft te zijn. Over zichzelf zeggen ze: “loud, quite loud.” Dus, dat. Deze avond in het Amsterdamse Melkweg is de op een na laatste show in Europa, en het is dan ook ten strengste aangeraden om dit te gaan horen, zien en meemaken.

Savages:

Monomyth // 18.03, Paradiso
Deze avond is de plaatpresentatie van Exo, de derde langspeler van dit Haagse kwintet, uitgebracht via Suburban Records en nu al op NMTH te beluisteren. Het is instrumentaal, het is dansbaar, opbouwend, krautrock, dronespacey, transcendentaal – en allerlei andere vage bijvoeglijke naamwoorden. Exo is de opvolger van Further en S/T – een knappe discografie voor een band die nog maar vier jaar bestaat. Dit toont een soort creatieve urgentie aan die bewonderenswaardig en misschien ook wel een beetje zeldzaam is. Verwacht van Monomyth nummers te horen die langer zijn dan de standaard drie-minuut-radiolengte. Verwacht op de 18e met gesloten ogen boven in de kleine zaal van het Amsterdamse Paradiso dit geheel te aanschouwen. Hierna volgt uiteraard een Exo tour met nog vijf optredens in ’t land: 26ste in De Helling, 7 april in Burgerweeshuis, 8ste in Kroepoekfabriek, 16e in Duycker en de 18e op het Imagine Film Festival te Amsterdam.

LHC:

★ Doomsower Mark presents: Witchsörröw & Sea Bastard // 18.03, Little Devil
Het lijdt geen twijfel dat deze avond er één is voor doom (metal) liefhebbers. Voor Witchsörröw is dit de enige Nederlandse show van de To The Gallows tour, voor ze de rest van Europa bewolken het hun storm of doom. Dit duistere drietal uit Hampshire praat misschien wel met een posh Engels accent, de geluiden die uit de versterkers komen wanneer deze aangaan zijn allesbehalve proper en gepolijst. De Brightonians van Sea Bastard hebben zojuist een split-LP met PRIMITIVE MAN uitgebracht (check hier). Skull-crushing, wreed, verscheurend … heel, héél duister. Neem de oordoppen mee, of prop stukjes wc-papier in je oren. Entree: gratis en voor niks. Deze laatste spelen trouwens de 25ste in dB’s, Utrecht.

Witchsörröw:

★ Roodkapje presents: Diät, The Lumes & Adolf Butler // 20.03, Roodkapje SUB
Eerst iets over deze opmerkelijke locatie. Roodkapje is een kunstplatform: ondergronds, tegendraads, eigenwijs, Rotterdams. Al deze karaktereigenschappen maken het bijzonder interessant en haast een begrip. Zeker één om in de gaten te houden. Roodkapje presents … een avond vol (post-) punk (rock). Het Oost-Berlijnse Diät is in Nederland nog redelijk onontdekt en veel is hier niet over te vinden, de muziek zal voor zichzelf spreken: rauw, donker, post-punk. Dit is de énige show in ’t land, dus neem het ervan! The Lumes (Rotterdam) en Adolf Butler (overal uit Nederland) maken het al-rauwe randje nóg rafeliger.

Diät:

 

Defeater // 18.03, De Effenaar
Hardcore uit Boston met melodieuze, epische, verhalende teksten. Afgelopen jaar kwam de vierde plaat Abandoned uit: een relaas van conceptuele lyrics over de kroniek van een Katholieke priester, zijn geloof en schuldgevoel. Dit maakt Defeater anders, meerlaags met diepgang. Er zit zelfs af en toe een akoestisch nummer tussen (Empty Days & Sleepless Nights, 2011). De 18e spelen ze hun énige show in Nederland, in de Eindhovense Effenaar, voor ze weer de grens overgaan richting Duitsland. Het Australische Break Even staat met Kids Insane uit Israël staat als voorprogramma op het podium. Wereldlijke hardcore!

Defeater:

Meer concerten? Check ook onze live calendar!Deel dit artikel