Deafheaven

Deafheaven

Deze tiende week van het jaar staat in het kader van een uiteenlopende, eclectische muziektip lijst. Als een pendulum die schommelt tussen hard en zacht, versterkt en akoestisch, ruw en gestreken… Lees hieronder alles over waar jij de komende zeven dagen deze bijzondere levende muziek kan gaan horen.

Meer heavy, alternatieve concerten? Check onze live calendar!

★ zZz & The Germans // 10.03, EKKO
Hoewel alle tips uit de concertagenda evenwaardig zijn, staat de nummer één vaak welbewust op nummer één. Waarom deze? Laat het ons aan u in ’t kort uitleggen. Deze twee groepen hebben meer met elkaar in gemeen dan hun cohesie met het Duits vokabular: de eerste is onlosmakelijk verbonden met kraut(rock) en bij de laatste zit het vrij letterlijk verpakt in de bandnaam. zZz heeft inmiddels weinig uitleg nodig. Dit Amsterdamse drum ’n orgel-krautrock twee-mans-orkest heeft het talent een soort magnetische beweging in gang te zetten waardoor aanschouwers maar moeilijk stil kunnen staan. The Germans komt allicht uit Gent en de laatste Are Animals Different bestaat uit één 40 minuut durende, live opgenomen, gelijknamige track waarvan hieronder de single versie te zien en horen is. Sommige groepen laten zich niet vangen in genre’s en dit is er zo een. Het geluid is electronisch, het is rock, het is trippy. Donker en licht. Ruw en gestreken. Kortom: twee bands die elkanders zinnen afmaken, 10 maart in het Utrechtse EKKO. The Germans spelen de 26ste weer in thuisstad Gent, in Handelsbeurs, met Inwolves, en de 27ste in De Brakke Grond met Echo Beatty. zZz speelt 16 maart op het Texaanse SXSW, maar voor die tijd nog twee keer in ’t land: de 11e in het Dordrechtse Bibelot (met Fuz) en de 12e in De Flux te Zaandam.

The Germans:

★ The Brown Acid Comedown: Death AlleyGreen HornetBoogie Chillers // 11.03, Neushoorn
Zonder al te lang te blijven hangen bij de titel van deze avond, die op vele manieren geïnterpreteerd kan worden, is het belangrijk te melden dat LSD niet verplicht is en eigenlijk zelfs niet is aan te raden. Trippen met Death Alley kan leuk zijn, maar probeer dan maar eens heelhuids thuis te komen. Kan je net zo goed in Leeuwarden blijven (slapen). 11 maart is het aan in Neushoorn, wanneer de zojuist vernoemde band samen met Green Hornet en Boogie Chillers jouw proto-punk-garage-hard-rock ’n roll synapsen in de war schoppen. Stapsgewijs: Death Alley heeft een speelveld met aan de linker kant proto-punk, aan de rechter kant zware hard-rock ’n roll, en alles daartussen wat niet onberoerd blijft. Eind augustus zullen zij Psycho Las Vegas Festival bespelen, met grootheden als Sleep en Bongripper. In april gaan ze met KADAVAR op pad. Ook op het menu staan twee Groningse garage-rock (en alles daaromheen) formaties. Hoewel de hipheid van ‘garage-‘ en ‘orgel rock’ de laatste jaren exponentieel is toegenomen, bestaat Green Hornet sinds de tijd dat het nog ongewoon was. Eind vorig jaar kwam de vijfde plaat Never Enough uit: boeiend, hitsig, fuzzy, meespringbaar, upbeat, enzovoort. Wat heeft Green Hornet met Boogie Chillers in gemeen? Juist. Orgelreus André Dodde en percussionist Koos Borg hebben allebei met beide bands te maken (gehad). Gaat dat zien!

Death Alley:

★ PunkRock Fest: The Kidsthe Windowsill, PlacebotoxNeuroot // 12.03, dB’s
De Antwerpse punk-rock overlevers van The Kids vieren deze avond het 40-jarig samenzijn in het Utrechtse dB’s. In ’77 stonden ze als voorprogramma voor Iggy Pop en Patti Smith op het podium, en vandaag de dag zie je nog steeds The Kids t-shirts rondlopen met hanekammen, opgerolde spijkerbroekspijpen en kistjes eronder. Kortom, The Kids zijn tamelijk legendarisch en hieronder een nostalgisch filmpje ter bevestiging. Als versterking, drie hardcore-punkbands: the Windowsill (-ex The Apers) uit Rotterdam, het Utrechste Placebotox en Neuroot uit de Achterhoek. Deze laatste is ook al sinds ’82 actief en zijn destijds absoluut beïnvloed door UK punk (denk: Discharge). Al met al, verwacht de 12e een ouderwets potje raggen, compleet met bierdouche en blauwe plekken.

The Kids:

Deafheaven // 09.03, Paradiso
Als iemand zegt: San Francisco, denk je niet meteen: black metal. Maar in dit geval zou dat wel de juiste gedachtengang zijn. Wat ooit begon als punk, is nu een tóch onverwacht touwtrekspel tussen post-rock achtige shoegaze en gruwelijke zwarte metal compleet met duivels ge-zingschreeuw en ratelende basskicks geworden. 9 maart is de enige show in Nederland, tot ze op de 26ste terugkomen voor Paaspop. Als voorprogramma: Myrkur. Een één-vrouwsformatie. De Deense Amalie Bruun is verantwoordelijk voor de gehele composities en bespeelt zelf alle instrumenten. Haar interpretatie van black metal zet het genre in nieuw, vrouwelijk, licht en de klanken zijn doordrenkt met Scandinavische folklore. 15 maart zal deze combinatie ook in Ancienne Belgique spelen (Brussel).

Deafheaven:

Kurt Vile & The Violators // 09.03, Handelsbeurs – 13.03, Doornroosje
Deze tip dient als de ‘rustgevende, mellow, come-down’ laatste aanrader van de week. Kurt Vile en zijn Violators staan de 12e in een uitverkochte De Helling, maar gelukkig kan iedereen die daar niet bij kan zijn de dag daarop naar Nijmegen en een paar dagen daarvoor naar Gent. Slacker rock. Bekenden van de term slacker als culturele verschijning snappen de link met Kurt Vile meteen. Hoewel Vile met The War On Drugs niet zo gek lang geleden doorbrak (2008), klinkt het geluid onbetwistbaar jaren 90. Erg feel-good, dromerig, met losse gitaarpartijen en drumritme’s die eigenlijk nét iets te langzaam zijn. Poppig omdat het vrolijk is, maar tóch ook weer niet. In het voorprogramma staat Imarhan: indie rock uit de woestijnen van Algerije. Deel van de band is familie van Tinariwen, een Berbers woord voor woestijnen. Afrikaanse desert-rock!

Kurt Vile:

Meer concerten? Check ook onze live calendar!

 Deel dit artikel