Nog niet gehoord van The Irrational Library? Dat gaat vandaag veranderen! Het is namelijk een zeer bijzonder, veelomvattend project van Nederlands/Amerikaanse bodem. Een vuige Haarlemse rockband met de wortels stevig geaard in de regionale en internationale tegencultuur, wat al enkele langspelers opleverde. De ritmesectie van de band – Mishal Zeera op bas en Lars van der Weiden op drums – zet de maatschappijkritische poëzie van de Amerikaanse artiest en inmiddels Haarlemse stadsdichter Joshua Baumgarten om in een muzikale trein, bijgestaan door het psychedelische saxofoonwerk van Tom de Haan. Het viertal bracht in januari het album We…are Doomed uit, dat naast een plaat ook een geheel crossoverproject is met een boek vol spotprenten en maatschappijkritische cartoons van kunstenaar TRIK. Spoken word soulpunkactivisme dus, met een band die vandaag de video voor de The Algorithm uitbrengt, nu exclusief te zien hier bij NMTH HQ!

Het is duidelijk te horen dat dit project erg vrij is in het creëren. Aan elkaar geschroefd door de bijtende poezie van Joshua Baumgarten omvat We…are Doomed meerdere stijlen ineen. Het gaat van jazz naar psych, funk naar punk…elementen die we ook terug horen in The Algorithm, een track met een funky baslijn en een scherp gitaarloopje, die in combinatie met de drums een uiterst groovy geheel vormen.

Leven volgens een algoritme
De video toont ons dan ook drummer Lars van der Weijden als verpersoonlijking van het algoritme, A.G. Rithm. Hij probeert zoveel mogelijk over te komen als een gewoon mens, totdat het contact met de buitenwereld daar een ernstige verstoring aan brengt. We zien A.G. Rithm langzaamaan de structuur van het dagelijks leven verliezen terwijl hij langs posters loopt van politici als Thierry Baudet (afgebeeld als een Travis Bickle) of multimiljardairs als Mark Zuckerberg met een pistoolvormige F tegen het hoofd. Dit alles erg soepel geschoten en in beeld gebracht door regisseur Marius Bruijn, inclusief natuurlijk de politieke cartoons van TRIK, verantwoordelijk voor het boek en de illustraties:

The Algorithm is afkomstig van het album We…are Doomed, via Spotify te beluisteren. Meer weten over dit project? Check dan de website van The Irrational Library, of blijf op de hoogte via Facebook.

 

 

 Deel dit artikel