2021 gaat er goed uit zien qua releases, zo ook op nationaal vlak. Deze week presenteerde het Nijmeegse Lay Bare Recordings hun eerste vinylrelease van het jaar, namelijk van nieuwe aanwinst Soothsayer Orchestra. Een project van Pieter Hendriks, die als drummer zijn strepen verdiende in diverse blues en hardcorebands. Twee uitersten verweven met Soothsayer Orchestra, want zijn debuutalbum bestaat uit zielvolle dark/americana met regelmatig een duister, doomy, noiserandje. Bijzonder spul weer dus! En daarbij mogen we vandaag exclusief de allereerste videoclip tonen, van het nummer Amidst the Coiling Snakes

Het zelfgetitelde debuut, dat overigens sinds deze week op vinyl te bestellen is bij Lay Bare Recordings , is een werkstuk dat je gestaag grijpt en diverse lagen blootgeeft. Zo is er de stuwende opener Rise Gomorrah Rise, waar Pieter met zijn donkere bariton een dreigende atmosfeer ontketent. De tracks zitten vol verborgen verrassingen, zoals bijvoorbeeld het haast noise/postpunkachtige middenstuk in Black Velvet Deathbed. Tevens is het bijzonder hoe er op gepaste momenten tussen bluesy americana en hakkende noise wordt gewisseld, bijvoorbeeld in The Rooster Calls en Heavenseeker.

Amidst the Coiling Snakes
Het brengt ons tot slot bij Amidst the Coiling Snakes, op plaat de afsluiter en vandaag voorzien van een hallucinante videoclip. Met een plechtig akoestisch gitaarloopje en bijgestaan door de vocalen van zijn partner Jessica Dassen-Hendriks, wordt de intensiteit stukje bij beetje opgebouwd, tot de visuals vurige vormen aan beginnen te nemen. Dit eindigend met een piano die letterlijk in vlammen opgaat, de wisselwerking tussen bluesy en heavy haast symboliserend terwijl de drums en elektrische gitaren aanzwellen. Check hem hier:

Amidst the Coiling Snakes is afkomstig van de self-titled debuutalbum van Soothsayer Orchestra. De plaat is nu op vinyl te bestellen via Lay Bare Recordings en tevens te streamen via Spotify hieronder. Blijf op de hoogte van Sooth Sayer Orchestra via Instagram of Bandcamp.

 

 

 

 

 

 

 Deel dit artikel