Artwork door Saskia Lelieveld & Dominique Hellweg

Jawel, nieuwe Robbing Banks in het huis! En nog wel in de vorm van een heuse ‘stop-motion roadmovie’ van formaat. De eerste single van het aanstaande album van de Utrechtse one-manband is meteen goed voor de Video van de Week, die deze week nu eens op donderdag tot je komt. Niet dat we ons normaal iets gelegen laten liggen aan kerkelijke feestdagen (hooguit als excuus om starnakel zat te worden in een onesie), maar vooruit. Er zit dus vaart in die single Vampires, en dat is in het geheel niet gek, want dat is precies waar Robin van Saaze normaliter in specialiseert. De video scheurt ook wat af. Daarvoor bezondigden het enige bandlid en zijn vrouw zich aan een flink monnikenwerk: het maken van een stop-motionvideo van een dagelijks terugkerend lockdown-tijdverdrijf: het opruimen van het speelgoed van de kinderen.

Zat de vaart bij de vorige Robbing Banks nog in ruig en rap rammelende garagerock ’n roll in de geest van bands als Black Lips en No Bunny, daar zet Van Saaze het allemaal nog wat steviger en groter neer. Te beginnen met het gitaarwerk. Hij wij dat zelf aan zijn tijd bij het prettig fuzzrockende zijproject Kitty Kitty Tuna, en invloeden van bijvoorbeeld Weezer, grunge, smerige garage en die almachtige fuzz-muur die Smashing Pumpkins in hun Siamese Dream-periode optrok. “Ik wil straks live een flinke bak herrie maken en dus moest de gitaar groter en luider.” Duidelijk verhaal.

Vampires is het eerste geluid van Super Glue. Van Saaze liet zich voor deze derde langspeler weer inspireren door DIY, liefde, isolatie en Zeeland: hij gaat steevast naar de zuidelijke provincie om te schrijven in een vakantiehuisje in Scharendijke. De nieuwe plaat van Robbing Banks komt op 23 april uit op cd, vinyl en digitaal via het eigen Bank Records.Deel dit artikel