Ploegendienst, foto: Marcel Veldman

We hadden ze al een beetje opgegeven – en naar het schijnt vreesden de leden zelf ook het ergste, maar Ploegendienst blijkt toch echt springlevend! De Amsterdamse punkers extraordinaire keren terug met IK, een nummer dat inderdaad hedonistische trekjes heeft, maar tegelijk vol reflectie en lessen over zelfacceptatie zit. “Geef mij die spiegel aan / Ben verliefd op mezelf / Hou jij de wereld maar / Want ik heb mezelf”, spit frontman Ray Fuego. En: “Alles draait om IK.” Het is meteen ook de titeltrack van het album dat op 28 april het licht ziet via Excelsior Recordings i.s.m. SMIB. IK is tevens Video van de Week op NMTH.

In het begeleidend schrijven lezen we dat de bandleden elkaar liefst anderhalf jaar niet meer gezien hadden. Ploegendienst is de punkband rond rapper Ray Fuego die vanaf 2018 behoorlijk naam maakte met EP’s en opruiende, korte ‘anti-alles-punktracks’ als Pikkie In Me Sok, Schiphol en Klontepap. Totdat drummer Bram (ook bekend van onder meer Malle Pietje en de Bimbo’s) tot zijn grote verbazing ontdekte dat de bandpot niet eens tot op de bodem geplunderd was. Hoe dan?! Na de nodige juichkreten volgde een trip naar Vlieland, waar de bandmakkers van weleer in vier Wadden-dagen een heel album op de band slingerde.

Althans, dat opnemen deden Excelsior-producers Frans Hagenaars en Steven van der Werff. Alan Douches verzorgde de mastering, beeldend kunstenaar Rafael Rozendaal het artwork en Marcel Veldman de foto’s. IK kent in vergelijking tot het eerdere werk een serieuzere ondertoon, zo begrijpen we, en dat ligt dan weer aan de meer persoonlijke en poëtische draai die Fuego aan het geheel geeft. Gelukkig herbergt het debuutalbum ook nummers over het aanschaffen van peperdure regenjassen (Gore-Tex) en een overdreven ‘betuttelende stagemanager van een niet nader te noemen concertvenue’. We zijn benieuwd.

Nog meer verrassingen, want over een paar dagen (dinsdag al!) speelt Ploegendienst alweer een eerste show in Paradiso. En vanaf april volgen Paaspop, Hall Of Fame, Sniester, Dauwpop en de nodige clubs in de tour. Zie voor alle data de flyer helemaal onderaan. Maar zet vooral eerst je pupillen scherp op deze flitsende, manische video van de week. Welkom terug mannen!



Deel dit artikel