Kludde, foto Piet Goethals

Zwartgallige zaterdag en dus tijd voor allesverzengende sludgy black metal! Kludde has got your back. De Belgische groep gaat in Horla I: Over Lust vanuit een atmosferische, dreigende basis ruim 10 minuten heel diep. Het ‘malheureuse verhaal’ komt op 1/3 behoorlijk op stoom met felle gitaarriffs die de haat, wraak en vooral lust en losbandigheid zwaarrrrr aanzetten. Heerlijk zoals die gitaren rondcirkelen over het zware ritmische fundament en bedwelmen. Naast de bijzonder fraaie animaties krijgen we de Nederlandstalige teksten ook op beeld mee en wel in passend font. Als een geslaagde kruising tussen een animatie- en lyricvideo, maar de vocalen waren toch al opvallend verstaanbaar.

Kludde dus. We zagen de Belgen al eens verpletteren en doomen op Desertfest Belgium 2021 en het vorige album In De Kwelm sprong in 2019 al onder de aandacht. De band bestaat uit drummer Velleklásjer, Basstaerd (bas en cleane zang), ritmegitarist/toetsenist Snoodaert en frontman Cerulean, die naast de vocalen, leadgitaar en ‘ambiance’ in deze aangrijpend straffe video ook tekent voor de animaties en montage. De indrukwekkende illustraties mogen zeker niet onvermeld blijven: die zijn te danken aan Wesley Dewanckel.

Horla I: Over Lust betekende op 28 maart meteen de eerste voorproef van de derde plaat De Horla, die drie dagen later volgde. Dit conceptalbum is wederom verschenen via Consouling Sounds, de Belgische hofleverancier van duistere waer. Je vindt de hele plaat dan ook al terug op je streamingdienst naar keuze en hier – onder de naargeestige video van de week – ook op Bandcamp, waar die meteen te bestellen is op digitaal en cd-format.

Artikel gaat verder onder de video:

DE HORLA
Opvallend genoeg broeide het idee van ‘De Horla’ al lange tijd in kamp Kludde. Oud-bandlid Uglúk kwam naar verluidt 17 jaar geleden met “een verhaal over een losbandige heks die onverwacht zwanger raakte en een afzichtelijk monster baarde: de Horla”. In 2005 probeerde de band dit idee al om te zetten in een trilogie. Die mislukte poging leidde op het debuutalbum wel tot het nummer Het Zout der Mistroost. Het idee liet de leden echter niet los en toen bij het schrijfproces van laatste plaat In De Kwelm ook een set meer atmosferische songs het licht zag, werd besloten die te gebruiken voor een losstaande release.

Dat idee groeide van EP uit tot albumlengte en werd alsmaar visueler. Kludde besloot visual artist Wesley Dewanckel te vragen of hij naast de albumhoes ook het verhaal in 80 illustraties wilde vangen. Die beelden komen samen in een graphic novel, die wel pas in september te verwachten is. Dat geldt helaas ook voor het vinyl. Maar frontman Cerulean verwerkte de animaties dus al wel tot deze uiterst zinnenprikkelende videoclip. En daarnaast liegt het artwork van de plaat er ook niet om. Voor de duidelijkheid: deel II (Over Haat) en deel III (Over Wraak) van De Horla vind je dus op de plaat. Een waarlijk bijzonder kunstwerk van begin tot eind.

Het boek wordt uitgegeven in samenwerking met Heavy Music Artwork. De cd-versie en het digitale conceptalbum kwamen op 31 maart uit via Consouling Sounds. Het boek en de vinyl-release zijn gepland voor september.Deel dit artikel