Kalaallit Nunaat, foto: Maite Reesink

Vers van de Subroutine-pers rolt de nieuwste single van Kalaallit Nunaat, een van de meest ongrijpbare NL heavy acts van de laatste jaren en daarmee een band om zeer in de gaten te houden. Dat is nog niet zo eenvoudig, want het Rotterdamse, dwars post-punkende drietal bracht sinds maart 2020 pas twee EP’s uit en speelde de laatste tijd vooral over de grenzen. ‘Push It Down’ is het eerste geluid sinds de meer dan geweldige ‘Texoprint’ EP mid 2022 uitkwam en dus een zeer welkome verrassing. Er zit ook een dromerige video bij en aangezien 1 + 1 nog altijd optelt tot… tekent Kalaallit Nunaat meteen voor de Video van de Week op NMTH.

De hoekige, punky track opent wat loom (beetje Tramhaus vibes, jawel) en is wat minder noisy en in your face dan we van het trio gewend zijn. ‘Push It Down’ blijft tot tweederde vooral dreigend en ritmisch en ontwikkelt zich dan dankzij schril feedbackende gitaren alsnog tot een noisy hoogtepunt. Gaat live ongetwijfeld ook heel goed werken deze. De bijpassende glitchy video is gemaakt door Matthias Carter.

De nieuwe single van de Rotterdammers komt net als de EP uit bij Subroutine Records. In het begeleidend schrijven lezen we dat ‘Push It Down’ gaat over het onderdrukken van emoties en je vrienden aan je voorbij zien gaan. Zanger-drummer David Pop legt uit:

“Ik merk op deze leeftijd steeds vaker dat vrienden die gekozen hebben voor een meer doorsnee pad, nu een auto en een huis hebben en ik sta daar ver vanaf. Het nummer gaat over proberen tegen dat gevoel te vechten en het op een bepaalde manier ook te onderdrukken.”

Op dit moment leggen Pop, bassist Jasper Werij en gitarist-backing vocalist Redwin Rolleman de laatste hand aan de derde EP. Die moet in het voorjaar van 2024 het licht zien. De vandaag verschenen single ‘Push It Down’ vormt de eerste voorbode.

Tweede EP ‘Texoprint’:Deel dit artikel