Ze was een maand geleden nog de afsluiter van de NMTH x Pinguin Radio Heavy Showcase op ESNS in Groningen: Ioana Iorgu. Als vierde act op de Tikibar-stage bovenin De Drie Gezusters maakte het duo (Ioana Iorgu op gitaar en zang en Ollie Becker achter de drumkit) veel indruk. Zoals ze dat tijdens het laatste Popronde-seizoen ook deden, maar dan net nog een tikje vetter, duisterder en volgroeider dan bij de aftrap in september in Nijmegen. We blijven Ioana Iorgu volgen en dat betaalt zich uit, want vandaag tekent ze met haar nieuwste release Lonely voor de Video van de Week.

Ioana Iorgu, foto Veerle de Vos

In aanloop naar ESNS vertelde de Groningse over haar muzikale ontwikkeling, die vele jaren en fases in beslag nam, over de albums en muzikanten die haar inspireren (Savages!) en hoe ze leerde om alle instrumenten zelf te bespelen en ook haar muziek te produceren, mixen en masteren. Waar Ioana begon met rock en zelfs een ambient-debuutplaat uitbracht, is ze sinds 2020 actief in de post-punk en noisy rock gedoken. Dat resulteerde al in twee albums en een pak gejaagde, opzwepende singles en messcherpe, fuzzy uitschieters als Mean Time, Snake, Anxiety en Liar.

Naast die gestage ontwikkeling is ook de productiviteit een zekerheidje bij Ioana Iorgu: ze brengt met Lonely de eerste single uit op weg naar alweer haar vierde langspeler. Daarover verklapte ze in januari al: ‘Wat ik kan zeggen is dat het een veel zwaardere plaat dan ooit zal worden. Ik merk dat mijn sound aan het groeien is, en ik ook.’ We zijn zeer benieuwd. Lonely is een spannende en dreigende track, die eerst even gemoedelijk lijkt te borrelen, hoewel je aan haar gezichtsuitdrukking en tekst al merkt dat er veel meer aan de hand is. Geen verrassing dus dat alle sluimerende emotie tot ontploffing komt, maar wel interessant hoe in dit nummer de gitaarlijnen – op z’n Sonic Youths – onverstoorbaar doorgaan en de intensiteit juist van de krijsende Ioana komt.

Live lijkt het in Nederland nu nog even afkicken geblazen. Op 29 februari speelt Ioana Iorgu wel haar/hun eerste optreden in Roemenië, als ze openen voor Dream Wife in Club Control in Boekarest. Het duo is inmiddels ook bevestigd voor Baroeg Open Air in september.

Lonely is geschreven, geproduceerd, gemixt en gemasterd door Ioana Iorgu. Deze video is geproduceerd door Veerle de Vos en gemonteerd door Ioana Iorgu.Deel dit artikel