Attentie: De mannen van G.U.S.T. willen je naam weten! Dat hadden wij ook toen we de video aanslingerden die we gisteren in de mailbox vonden. Het gaat om de allereerste video van het rocktrio uit Turnhout, geschoten voor bij de debuutsingle Hey, I Wanna Know Your Name die ze mid februari uitbrachten. Het vlamt en ronkt alsof we ze al eerder hadden moeten kennen, maar de ervaring betreft vooral ‘jammen in andere bands’ en nu is het tijd voor G.U.S.T. (op zijn Engels… maar Gust voor de makkers).

Deze makkers dat zijn zanger-gitarist Guus Van den Heuvel, leadgitarist Jarne Vreys en drummer Glenn Pelckmans, waarmee we alvast mogen concluderen dat G.U.S.T. in ieder geval niet staat voor de afkorting van hun namen. En ook: dat het heel geen kwaad kan dat er ergens onderweg een bassist gesneuveld is, want dit geluid staat alsof ze van invloeden als RATM, grunge, garagerock en Royal Blood en de kasseien op de persfoto een muur van jewelste hebben opgetrokken. Het drietal debuteert met een heerlijk pakkende rocksong van iets meer dan twee minuten. En die versnelling en die riff halverwege is meesterlijk mannen!

Eens kijken of ze inhoudelijk ook iets te melden hebben. We lezen: “Hey, I Wanna Know Your Name gaat over prille liefde op weg naar huis na een geslaagd en beschonken feest. Een simpel tafereel dat in deze tijden toch niet zo simpel meer is.” Check. En complexe tijden vragen soms om simpele oplossingen. En dus hebben Glenn, Jarne en Guus de video volledig in eigen beheer vastgelegd. Plaats van handeling? Het tuinhuis waar ze de single ook hebben opgenomen (gitaar in het tuinhuiske, drums op zolder en zang in de kelder om precies te zijn). Zo simpel en effectief mag het soms zijn he, zeker als het zo’n geinige video oplevert waar de fun en de glowsticks van afspatten. Chapeau.
Deel dit artikel