El Fatso, foto Ferry C. Alblas

Nieuwe Desert Sessions? Nieuw project van Josh Homme, een QOTSA-spin- of rip-off? Neen, neen, neen. De nieuwe EL Fatso is hier en die single is lekkerrr. De Rotterdammers zijn verdomd dorstig ook trouwens. ‘Thirsty’ dus, de single kwam gisteren al uit en vandaag dopen we de officiële videoclip al primeurend tot Video van de Week op NMTH.

El Fatso, foto Ferry C. Alblas

El Fatso heeft natuurlijk niet helemaal voor niets die desertrock-referentie in de naam, maar je krijgt geen pure Palm Desert-stoner als in de Kyuss-song of Mario Lalli’s Fatso Jetson. Wél verenigt de vijfkoppige band de poppy kant van Queens of the Stone Age met branievolle, cocky rock waarbij ze wat aan Arctic Monkeys of Belgische voorbeelden zeggen te denken. Dat pakt in ieder geval heel aardig uit Fatso’s! Dat deed het vorig jaar al op de zelfgetitelde debuut-EP, en ook in 2017 op een eerste mixtape-wapenfeit, en inmiddels is de opvolger af. ‘Thirsty’ is de eerste single van de tweede EP, die ‘Rock ‘n’ Roffa’ gaat heten en waarvan de releasedatum ons nog niet helemaal duidelijk is.

Het nieuwe nummer is volgens de band geïnspireerd door graffiti op een muur van een lokale nachtclub (‘If these walls could talk…’). “Het thema is hypocrisie, smeerlapperij en bedrog. De sexy en funky vibe van de song bevat precies de juiste hoeveelheid ‘swag’ en stoomt je klaar voor een avond jagen in de stad. Dé perfecte plaat om jezelf mee op te hitsen! Lekker man”, zo verduidelijkt drummer Juriaan van der Graaf. Die backing vocals ondersteunen die vibe heel effectief trouwens.

Right! Maar wat zien we eigenlijk in de nieuwe videoclip? We krijgen vijf personages voorgeschoteld: “vijf thirsty karakters die ieder een zonde belichamen: lust, vraatzucht, woede, hoogmoed en hebzucht. Een zakenman bezoekt een louche striptent, waar hij een lekker kippetje tegen het lijf loopt. Hij weet niet dat er een plan klaar ligt om hem van zijn koffer te ontdoen…” Juist, duidelijk een geval van ‘je moet het met eigen ogen…’ in deze video van Kevin Kessels:Deel dit artikel