De absolute veteranen van de Nederlandse (doom) death metal kloppen, nee rammen weer op de deur. Asphyx kondigde vorig week het tiende album aan: Necroceros komt 22 januari 2021 uit via het grote Duitse label Century Media Records. En vandaag is het tijd voor het eerste geluid. Single Botox Implosion is weer van razend en verstikkend niveau en komt tot ons met een beste video, waarin frontman Martin van Drunen, gitarist Paul Baayens, basbeuker Alwin Zuur en absoluut drumbeest Stefan “Husky” Hüskens de manen flink laten wapperen. Daar is ook alle reden toe, want Botox Implosion doet het bloed rap naar de kop stijgen, waarna er weinig andere opties zijn dan met kloppende aderen de nekspieren aan te trekken en woest te headbangen. Video van de Week materiaal dus.

AsphyxFucking hell hey, het weekend is nu zeker begonnen en we trekken er nog een Russian Imperial Stout bij open ook! Wat een tapijtbombardement aan moordende riffs, pounding beukwerk en wat een brute strot heeft die Van Drunen nog altijd. Not to be fucked with. Duidelijk voorbeeld van een band waarbij aan het etiket ‘veteranen’ geenszins belegen associaties verbonden dienen te worden. Niettemin is Asphyx al sinds 1987 bezig, hoewel ze in 1998 de naam veranderden in Soulburn. Niet om de boel onnodig te verwarren, maar vandaag kwam ook de nieuwe video uit van dat Soulburn (met nog altijd gitarist Eric Daniels). Ook die verscheen bij Century Media Records, is gefilmd door Maurice Swinkels van Younique Film (en zanger van Legion Of The Damned) en ook die is hard! Check Shrines Of Apathy hier.

Terug naar Asphyx, wat sinds 2007 weer enorm aan het vlammen is en sindsdien alweer drie studio-albums en een liveplaat uitbracht. Ruim vier jaar na Incoming Death kunnen we ons opmaken voor de opvolger. Necroceros is opgenomen in de Tom Meier Studio en The Mörserstudio (van gitarist Paul Baayens) en vervolgens afgemixt en gemasterd door Sebastian “Seeb” Levermann in de Greenman Studios. Axel Hermann tekende wederom voor het artwork dat de albumhoes siert en dat je hiernaast ziet. Je kunt Necroceros vast in diverse formaten pre-orderen via deze link.

Festivalzomer 2021?
En… we durven het bijna niet te melden, maar Asphyx heeft toch echt al een shitload aan gigs staan voor 2021. Denk aan festivals als Rockefeller in april in Noorwegen, Vienna Metal Meeting (mei), het Sloveense Tolmin (juli), Vagos Metal Fest op 30 juli in Portugal en voor augustus het Tsjechische Brutal Assault en een paar Duitse en Zwitserse festivals. Hoop doet leven, Asphyx doet sterven!Deel dit artikel