Twee dagen later dan gepland, maar daarom niet minder. Toch nog een Video van de Week hier bij NMTH, met deze keer een proggy ontdekking uit de Zeeuwse hoek. Xeno komt uit Middelburg en dropte in 2016 het debuut Atlas Construct, een veelbelovende, moderne prog metalplaat. Maar met nieuwe single Epiphany wordt het pas echt duidelijk hoeveel potentie Xeno op voorraad heeft. Afkomstig van het opkomende album Sojourn, 30 oktober uit via Art Gates Records, is de track en clip dan ook met recht gekozen tot Video van de Week. 

Wat al meteen opvalt aan de track is het vettige geluid. Want hoewel debuut Atlas Construct op muzikaal vlak ook hoge ogen scoorde, heeft Epiphany de meerwaarde van een vollere en zwaardere productie. Het uitgangspunt is intact gebleven: progressieve metal met een death metaltwist, maar toch ligt er in de songwriting meer nadruk op subtiliteit en atmosfeer. Dat komt sterk tot zijn recht dankzij het gebruik van toetsen en zowel cleane zang als grunt.

Hoor bijvoorbeeld eens hoe mooi de rauwe vocalen worden gedragen door spacey synthakkoorden, om vervolgens over te gaan in het opzwepende, haast Cynic-achtige refrein. Dit alles afgetopt voor artistieke visuals en mooi in beeld gebracht performance shots. Kortom, goed voer voor fans van Periphery, Opeth en Persefone.

Epiphany komt van het nieuwe album Sojourn dat op 30 oktober wordt uitgebracht via Art Gates Records in diverse merch bundels. Tevens is de track via Spotify te beluisteren. Blijf op de hoogte van Xeno nieuws via Instagram en FacebookDeel dit artikel