Het optreden van GGGOLDDD op Roadburn Redux staat nog steeds in ons geheugen gegrift. Een jaar geleden debuteerde de band onder leiding van Thomas Sciarone en Milena Eva, een speciaal muziekstuk onder de noemer This Shame Should Not Be Mine. De titel deed al een heftig thema vermoeden, en dat vermoeden bleek juist. Een compromisloze conceptplaat over seksueel misbruik, en de traumatische nasleep ervan voor Milena Eva, eentje die ongenadig inslaat als een sloophamer. Met eerder al de tracks Invisible en Notes On How To Trust, gaat vandaag de titeltrack van een van de belangrijkste Nederlandse platen van 2022 in de première, exclusief via NMTH. This Shame Should Not Be Mine is dan ook met diens meesterlijke videoclip verkozen tot Video van de Week, hier te zien…

Een maatschappij die wegkijkt
Seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag is nog steeds een gegeven in de huidige maatschappij, en met elke stap voorwaarts richting het begrijpen en bestrijden ervan lijken we ook meerdere stappen achterwaarts te doen. Het is steevast een multi gefacetteerde aaneenschakeling van enablers, geheimhouders en wegkijkers die ervoor zorgen dat de schuldigen niet alleen vrijuit gaan, maar actief en bewust aangemoedigd worden. Met het welzijn van de slachtoffers en survivors die genadeloos ten grabbel gegooid wordt.

This Shame Should Not Be Mine
Het is dat complexe web dat op de nieuwe plaat This Shame Should Not Be Mine op rauwe, intense en uiterst persoonlijke wijze uiteengezet wordt. Ook in de titeltrack gooit GGGOLDDD er geen zacht kleedje omheen. Op moedige wijze bezingt Milena de schrijnende nasleep en de resulterende gevoelens van schaamte. ”Who said I’m useless? Who told me I’m to blame? Where did it go wrong?”, vragen die elk slachtoffer van seksueel geweld maar al te bekend voorkomen. De video zelf komt eveneens als een mokerhamer binnen. Daarin zien we Milena te gast bij een talkshow, gehost door een toepasselijk sleazy presentator. Wat volgt is een huiveringwekkende bait and switch, waarin hij Milena op naargeestige wijze confronteert met haar aanvaller. En dit is niet alleen krachtig in beeld gebracht, maar ook nog eens ontzettend goed geacteerd. Vooral Milena’s acteerwerk laat hierbij een subliem en aangrijpend speelveld van emoties zien.

Nieuwe naam, nieuwe stijl
Muzikaal gaat GGGOLDDD op de plaat, en ook deze titeltrack, een andere richting op. De duistere heavy rock en metalelementen van de voorgaande albums zijn wat teruggeschroefd, en hebben op deze track plaatsgemaakt voor trippy electrobeats en aangrijpende strijkarrangementen, met daarbovenop de doorleefde vocalen van Milena Eva. Al in al een erg intens totaalpakket, die niet alleen ontzettend goed is, maar ook belangrijk. Bekijk de Video van de Week hier:

This Shame Should Not Be Mine is de titeltrack van het nieuwe album, die op vrijdag 1 april verschijnt en alvast in diverse formats te bestellen is via de GGGOLDDD webshop. Tevens staat de band in het voorprogramma van Amenra op 5 april, en cureren Milena Eva en Thomas Scarione een deel van de Roadburn-affiche op 21 t/m 24 april. Deel dit artikel