The Hubschrauber bovenop het Radboud Radiolab

The Hubschrauber bovenop het Radboud Radiolab

The Hubschrauber is een van die bands die de kracht van een herkenbaar logo op waarde schat. Of het getekende huisje van debuut-EP I Want To Buy A Farm With You ook terugkomt in deze video is niet met zekerheid te zeggen. De bijzonder spannende clip is daar te kunstig en rokerig voor en is niet geschikt voor mensen die vatbaar zijn voor epileptische aanvallen. Kepler stamt van het debuutalbum ‘Kepler-186f’, dat 11 februari gepresenteerd werd in een uitverkochte Merleyn in Nijmegen.

Aan de plaatrelease zit een bijzonder verhaal vast, aangezien de Nijmegenaren besloten om het album letterlijk te lanceren. Nadat bandleden van The Hubschrauber in De Staat van Stasse op NPO Radio 2 vertelden over hun droom om Kepler-186f de ruimte in te schieten, nam sterrenkundige Marc Klein Wolt van de Radboud Universiteit contact op. Hij legde op de radio uit wat hij in de verwezenlijking van die droom kan betekenen. Klein Wolt werkt met zijn Radboud Radio Lab team, ASTRON en het Delftse bedrijf ISIS momenteel aan een meetinstrument dat in de loop van 2018 op een Chinese satelliet meereist naar een positie aan de achterkant van de maan. De sterrenkundige lanceerde op zijn beurt het plan om de muziek van The Hubschrauber een plek op het meetinstrument te geven. Toepasselijk allemaal, want de titel van het debuutalubm verwijst naar een planeet met dezelfde leefomstandigheden als de aarde.

Logisch dat video ook ‘outtaspace’ gaat. De plaat van de Nijmeegse indierockband is gemixt door Simon Akkermans en Pieter Vonk in het Utrechtse Kytopia, en gemasterd door Harris Newman (Patrick Watson, Godspeed You! Black Emperor) in Montréal. Bijna titelnummer Kepler is een dwarse, gloedvolle indierocker, die je als ‘in de geest van Sparklehorse of Pavement’ zou kunnen betitelen. Bekijk hier de video:Deel dit artikel