Hatsaaaaaaa! “We gotta move move move, we gotta move indeed!” Dikke klets rock ’n roll op je bakkes van The Heck. Heerlijk. Mocht je het niet kennen: slinger eerst even de video van ‘Move’ aan onderaan en dikke kans dat je dan aan een gelouterde Amerikaanse garagerockband denkt. Bonuspunten als je Greg Cartwrights Reigning Sound noemt, of anders The Sonics. Die melodieuze, meeslepende kracht van Cartwright zit er zeker wel in, maar de Drenten van The Heck opereren nog een stuk gejaagder met die sixties garage, of zoals ze zelf zeggen: gierender! Vandaar de rake referentie met de rock ’n rollende Sonics.

‘Move’ is de eerste van meerdere singles die uitkomen in aanloop naar de nieuwe Heck-plaat. Die langspeler kun je begin 2021 verwachten, maar ‘Move’ spint al rondjes bij onder andere Kink. Deze video komt zaterdag uit en kun je nu al bekijken op je NMTH. Je kunt ‘Move’ op je favoriete streamingsdienst draaien via deze link.

Je kunt The Heck ook al kennen van die lekkere debuutplaat ’WHO? THE HECK!!!’ uit 2019. De van Sensation Second Cousins en Keefmen bekende Henri Soulmann sloeg de handen en instrumenten ineen met ritmetandem René Katerbarg en Erik Berends voor de enige echte ‘Klazienaveense Stonegood Hunebedrock’!

Hoe zit het met deze release mannen?
“Wel, om de term garagerock kracht bij te zetten, is de volledige plaat opgenomen in de garage van Henri. Dat was uiteraard niet de enige reden; in die garage repeteren we ook elke week en we wilden graag in deze ambiance de plaat opnemen. Goede vriend Bernard Gepken heeft deze volledig omgebouwd tot studio, waarbij we de basis (gitaar, bas, drums) telkens live opnamen om zoveel mogelijk van de energie te kunnen vangen.”

Aha. En jullie hebben ook een nieuw label zag ik?
“Deze single is de tweede volledige release op Sour Bomb Records. Onze debuutplaat kwam uit op Dirty Water Records (Londen) en heeft ons veel toffe dingen opgeleverd. Naast mooie recensies van over de gehele wereld (samenvatting hier) ook veel toffe shows, zoals het Le Beat Bespoke festival in Londen, openen voor The Sonics in het Patronaat, twee keer Eurosonic (daar tevens opnames gemaakt voor de legendarische 2 Meter Sessies met Jan Douwe Kroeske) en het Manana Manana festival. We gaan weer een lading shows doen om de single te promoten; de release deze vrijdag in de Ondergrondse in Zwolle (is helaas afgelast, red.), The Spy & The Butcher in Emmen en Manana Manana 2020.”

Hopla, lekker dan! Dank voor de info. Nog even inzoomen op die release. Is er ook vinyl?
“Uiteraard! Deze is gevat op het nieuwe 45RPM wondertje ’Move b/w Burnout’. Waar ’Move’ weer een lekkere garageknaller is, biedt ’Burnout!’ een instant punk klassieker in de lijn van bands als Radio Birdman, Pagans en Problematics. Wie twijfelt is al te laat, want deze instant collector’s items zijn gelimiteerd tot slechts 100 exemplaren (50 zwart en 50 rood vinyl). You gotta move!Deel dit artikel