Zo nu en dan kom je een muzikale verrassing uit het buitenland tegen, van een band die misschien nog niet zo lang bezig is, maar dankzij een paar indrukwekkende ep’s de aandacht opvraagt. Frayle uit Cleveland, Ohio is daar een goed voorbeeld van, klinkend als een zweterige ménage à trois tussen Sleep, Portishead en Chelsea Wolfe. Het gevolg? Een verpletterende dark rock/post metalsound die hevig maar heerlijk binnenkomt. Ondanks dat Frayle pas in 2017 begon, lijkt de band meer dan klaar voor het debuutalbum 1692 dat op 14 februari 2020 wordt losgelaten. En wonderwel mogen we dan ook de gloednieuwe videoclip ‘Gods of No Faith’ tentoonstellen vandaag, exclusief bij Never Mind the Hype!

Frayle in het kort
Frayle heeft in weinig tijd al voor behoorlijk wat oproer gezorgd, middels twee positief ontvangen ep’s en een reeks singles. Wat eerst bestond uit een duo bestaande uit illustere frontvrouw Gwyn Strang en gitarist Sean Bilovecky, is nu uitgegroeid tot een volwaardige band, wat ze al in Nederland naar Soulcrusher en Desertfest bracht. En het muzikale mengsel is heerlijk. Dark rock, doom en post-metal wordt verpakt in bondige, meeslepende tracks met een vettige productie. De beklijvende vocalen van Strang zijn hierbij een grote troef, met een mysterieuze, haast onheilspellende intonatie, wat al goed tot recht kwam op de ep’s The White Witch en Dead Inside.

1692 en ‘Gods of No Faith’
Het brengt ons aankomend 2020 bij debuutalbum 1692, de eerste langspeler die gaat voortborduren op de eerdere ep’s. Met gepaste trots hebben we dan ook alvast een primeur te pakken met de hevige nieuwe single ‘Gods of No Faith’, inclusief eigenaardige videoclip. De video is geproduceerd door The Tower, en toont ons Gwyn Strang bewapend met een zeis, onheilspellend struinend over het gras. “Gods of No Faith is a song about my belief that we are all Gods. Consciously or subconsciously, we create our own world. We can either be weighed down by our belief system or rise up because of it”, aldus Strang, die een strikte Rooms-Katholieke opvoeding heeft gekend. Er zijn zelfs screams in het refrein te horen, bulderend over de engelachtige vocalen van Strang, afkomstig van Mushroomhead-zanger Jason ‘J Mann’ Popson. Een intrigerende tegenhanger voor Strang’s vocale soundscapes, dat zich ook reflecteert in het instrumentale aspect. Dit dankzij lange gitaarslagen meermaals onderbroken door verscheurende riffs en grooves. Kortom, een heerlijk voorgerecht van wat ons te wachten staat! ‘Gods of No Faith’ check je hier uit:

Gods of No Faith is afkomstig van het opkomende debuutalbum 1692, dat 14 februari 2020 op cd en vinyl verschijnt, evenals op diverse streaming platforms. 1692 wordt in Europa uitgebracht via het platenlabel Lay Bare Recordings.

 Deel dit artikel