It It Anita, foto Titouan Massé

It It Anita, foto Titouan Massé

De klassieker ‘La Cucaracha’ zal bij velen een (Spaans) belletje doen rinkelen. Het lied is uitermate populair in Mexico, er gaan geruchten over een link met de regelmatig weigerende auto van Pancho Villa, de oudste bekende versies schijnen – eind 15e eeuw – te verwijzen naar het verdrijven van de Moren uit Spanje en FC Utrecht-supporters brullen, normaliter, de opzwepende deun mee, die steevast door de stadionspeakers galmt bij een thuisdoelpunt. Bij It It Anita geven ze, uiteraard, een heel eigen draai aan de Spaanse kakkerlak, het is dan ook een totaal ander nummer. De Luikse punky noiserockers gaan net iets meer dan 2 minuten tekeer en doen dat op heerlijk vertrouwde wijze: brullend, rammend op de trommels en met gierende gitaren. Aan het eind wordt ditmaal nu eens niet het hele drumstel gesloopt, maar verdwijnt enkel het crash-bekken met een boog in het weiland.

Het geeft meteen aan hoezeer we de manische Walen gemist hebben, zeker ook live. Maar het is ook alweer ruim twee jaar geleden dat de uitstekende tweede plaat Laurent verscheen (zwengel die onderaan nog eens aan!). Sindsdien speelde It It Anita een slordige 150 Europese shows. Wij zagen ze onder meer Eurosonic, Stonerock, Le Guess Who?, Retie Rockt en Voor De Duvel Niet Bang omverploegen en dat smaakte iedere keer naar meer, veel meer. Dat geldt ook voor deze eerste single, die een – naar dezelfde smaak – iets te lange stilte verbreeekt. Cucaracha is de eerste trap richting de lancering van de derde It It Anita-raket, die naar goed gebruik naar de producer vernoemd is: het nieuwe album Sauvé is opgenomen met producer Amaury Sauvé (Birds in Row, Bison Bisou, enz.) ‘in een stadje ergens tussen Rennes en Parijs’. De langspeler komt 5 maart 2021 uit bij Vicious Circle Records.

Resumerend: Een nieuwe It It Anita dus! De vreugde is wat ons betreft van het niveau van een hele batterij aan doelpunten van de lokale FC.

Je beluistert/koopt de nieuwe single via deze link. Meer It It Anita? Zet uw tanden in vorige plaat Laurent:Deel dit artikel