Publiek tijdens Peter Pan Speedrock // foto: Roy Wolters

Publiek tijdens Peter Pan Speedrock // foto: Roy Wolters

Roadburn 2016 bracht het hard en heavy in Tilburg. Met een line-up van ongekend hoog niveau bewees het festival tijdens de uitverkochte 21e editie opnieuw de waarde van het Roadburn stamp of approval. Nu het team van Never Mind The Hype weer een beetje bij zinnen is, is het tijd voor een terugblik. Hierbij moet vooral worden benadrukt dat muziek geen wedstrijd is, en niet in plussen en minnen valt uit te drukken. Bovendien was het onmogelijk om alles van het enorme programma te zien, laat staan dat de volledige  NMTH-crew dezelfde shows zag. Toch willen we graag delen wat ons zevenkoppige (!!) team van Roadburn vond. Welke acts hebben ons het meest overdonderd en waarvan hebben wij het met meest genoten? Beschuldig ons overigens gerust van chauvinisme, want er zit toch een flinke lading Nederlandse en Belgische acts bij. We kunnen er echt niet omheen dat zij het keihard deden in Tilburg, vaak zelfs in het door Never Mind The Hype gepresenteerde podium in Cul de Sac.

Sterker nog: Check eerste deze video-impressie van dat moois door Stefan Kemp

De gemiddelde doorgewinterde redacteur is inmiddels slinks genoeg om de beperkingen van een top vijf wat op te rekken. De trukendoos om extra namen zo’n lijstje te smokkelen lijkt ook ieder festival uit te breiden. Zo wist verslaggever Steven Gröninger ditmaal zelfs twee bands op de eerste plaats te zetten, die daarmee beiden de volle vijf punten pakten. Toch rolde er na enig rekenwerk een overtuigende top drie uit de bus.

Amenra, foto Roy Wolters

Amenra, foto Roy Wolters

Met stip op 1: AMENRA
De gitzwarte mis van Amenra werd door praktisch de voltallige crew bijgewoond. Zowel de akoestische set op zaterdag als de versterkte tijdens de afterburner maakten dusdanig indruk dat Amenra vrijwel ieder lijstje heeft gehaald (zeven noteringen).

DOOL // foto: Roy Wolters

DOOL // foto: Roy Wolters

2. DOOL
Terwijl sommige redacteuren nog wat last hadden van de (tevens door Steven genoemde) tequila terror van de nacht ervoor, toog het leeuwendeel van het team naar Cul de Sac. DOOL knalde er op zaterdagochtend zo hard in dat zij maar liefst vijf lijstjes haalde.

3. Death Alley
De Amsterdamse boogierock n’ rollers volgen Dool op de voet (vier noteringen, slechts één punt verschil). Dat slechts twee leden van de redactie uiteindelijk de eindstreep van de Tilburgse vierdaagse in Cul de Sac hebben gered kan hieraan best een bijdrage hebben geleverd. De uitgebreide show in de Green Room was geweldig, maar in het sleazy Cul de Sac kwam Black Magic boogieland nog harder tot zijn recht.

4. Gedeelde plaats Neurosis, Peter Pan Speedrock en VVOVNDS
Vanaf hier wordt de lijst iets schimmiger, de shows wisten echter niet minder te overtuigen. Mastodonten Neurosis en de bazen van Peter Pan Speedrock donderden op vrijdag keihard binnen en komen beiden in twee lijstjes voor. De jonge wolven van VVOVNDS zelfs in drie.

5. Gedeelde plaats Grimmsons, Oranssi Pazuzu, We’rewolves
Naast de ijzersterke vaderlandse delegatie maakte de duistere dienst van Oranssi Pazuzu op donderdag al indruk in de prachtige zaal van Patronaat. Verder is het Belgische Ruffstuff snoeihard vertegenwoordigd in deze lijst met Grimmsons en We’rewolves die beiden Cul de Sac aan gort hebben geholpen.

Naast deze top vijf kende Roadburn nog veel meer hoogtepunten, deze zijn voor iedereen verschillend. Hieronder vind je de persoonlijke top vijf van de afzonderlijke redacteuren en voor de echte pareltjes lees je tussen de regels door.

Oranssi Pazuzu // foto: Paul Verhagen

Oranssi Pazuzu // foto: Paul Verhagen

Waarom juist deze acts zo tof waren lees je natuurlijk in de dagverslagen.
Zo was de het ouderwerts growlen en spacen op donderdag met onder meer Cult of Luna, Mantra Machine, Oranssi Pazuzu en Gomer Pyle. De vrijdag was too weird to live en too rare to die met Diamanda Galàs, Pentagram en G.I.S.M. Op zaterdag was het vuisten in de lucht en headbang galore met onder anderen Hemelbestormer, The Progerians en Neurosis, en werd de zondag gekleurd door de gitzwarte mis van Amenra en de hardrockkaraoke van Death Alley.


DE INDIVIDUELE LIJSTJES: 

Amenra, foto Roy Wolters

Amenra-gitarist Mathieu Vandekerckhove, die even eerder als Syndrome nog minimalistisch verraste, foto Roy Wolters

INGMAR GRIFFIOEN (HOOFDREDACTEUR): 

De normaal zo gruwelijke en langdradige selectieprocedure van mijn top 5 werd vergemakkelijkt door simpelweg te kiezen voor de acts die het kippenvel er letterlijk opzetten. Soms was dat de herkenning (de slotnummers van Death Alley en Herder, de opener van DOOL bijvoorbeeld), vaak was het ook de hardcore impact of een combinatie van die twee. Heel veel acts verdienen speciale vermelding, zeker OBESE, de herrezen stoners van Gomer Pyle en die waanzinnige Finnen Oranssi Pazuzu en Atomikylä. Menhir en Mantra Machine dan! Of die geniale psychtrip van Zone Six (tweemaal ondergaan). Inderdaad teveel om op te noemen.

1. Amenra (akoestisch én versterkt)
2. DOOL
3. Death Alley (tweemaal)
4. Herder
5. Grimmsons


Death Alley & Friends, gitarist Oeds met oud-The Devil's Blood collega Ron van Herpen // foto: Roy Wolters

Death Alley & Friends, gitarist Oeds met oud-The Devil’s Blood collega Ron van Herpen // foto: Roy Wolters

NIEKE FRANTZEN (EINDREDACTIE):

1. Death Alley
2. Amenra
3. DOOL
4. Neurosis
5. Bang


Oranssi Pazuzu // foto: Paul Verhagen

Oranssi Pazuzu in Patronaat // foto: Paul Verhagen

PAUL VERHAGEN (FOTOGRAAF):

1. Oranssi Pazuzu
2. Dark Buddha Rising
3. Amenra (acoustic set)
4. Úlfsmessa
5. Pentagram


Gomer Pyle // foto: Roy Wolters

Gomer Pyle in Cul de Sac // foto: Roy Wolters

ROY WOLTERS (FOTOGRAAF):

1. Amenra
2. Peter Pan Speedrock
3. Gomer Pyle
4. Bliksem
5. Grimmsons

Allemaal bands die ik nog nooit had gezien. En allemaal Nederlands/Belgisch. Wat een verrassing. Dat had ik nooit van tevoren kunnen voorspellen. Wat een mooi festival


Amenra // foto: Roy Wolters

Amenra // foto: Roy Wolters

STEFAN KEMP (VIDEO):

1. Amenra
2. VVOVNDS
3. Grimmsons
4. DOOL
5. We’rewolves


With the Dead // foto: Roy Wolters

With the Dead // foto: Roy Wolters

STEVEN GRÖNIGER (VERSLAGGEVER):

1. With The Dead / Death Alley & Friends
Nét een stukje overlappende waardoor ik het begin van ene en het slot van de ander heftig heen-en-weer-pendelend van zaal tot zaal zoefde. Ook een bizar aparte ervaring.

2. DOOL
Eerste live ervaring en die smaakte buitengewoon naar meer! Bij thuiskomst al druk zoekende naar nieuwe live-data om asap een volgende shot van o.a. Vantablack en The Alpha te ondergaan.

3. Converge (Jane Doe)
Te bruut en bijzonder om mee te maken dat het album, nu vijftien jaar later, er onmiskenbaar toe doet en tijdloos is.

4. Cult of Luna
Met deze band begon Roadburn voor mij en vele anderen dit jaar. Groots en meeslepend  van een fenomenaal hoog niveau.

5. Diamanda Galàs
Nog steeds niet te bevatten, of te beschrijven, hoe intens dit optreden was. Een ervaring die ik echt nooit vergeten zal.

Hoewel ik halverwege dag drie Roadburn vroegtijdig moest verlaten, heb ik toch een aardig en zeer indrukwekkend festival mee mogen maken. Extra hoogtepunt; Tim’s Tequila Time Terror in Cul de Sac, en de aansluitende dans extravaganza van Waldo.
Het was een goede.


Peter Pan Speedrock, foto Tim van der Steen

Peter Pan Speedrock, foto Tim van der Steen

TIM VAN DER STEEN (VERSLAGGEVER/FOTOGRAAF):

1. Neurosis op zaterdag: ik moest echt even landen toen ik naderhand aankwam bij de afterparty in Cul de Sac
2. Amenra op zondag: wat een immens intense mis was dit zeg!
3. Peter Pan Speedrock: oudgedienden bewezen nog steeds heer en meester te zijn, zonde dat zij stoppen.
4. Death Alley in Cul: het perfecte sleazy slot van een snoeiharde vierdaagse.
5. VVOVNDS: wat-een-overgave

Eervolle vermelding voor Oranssi Pazuzu, Menhir, Herder, Terzij de Horde en Zone Six. Nog nooit op een festival geweest waar de programmering zo consistent goed was. Roadburn maakt het kwaliteitsstempel ruimschoots waar!


WE'REWOLVES // foto: Roy Wolters

WE’REWOLVES // foto: Roy Wolters

WALDO VOLMER (GENERAL MANAGER):

1. Amenra
2. We’rewolves
3. DOOL
4. VVOVNDS
5. Herder


Lees ook de verslagen van:
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag

Proud to host Grimmsons en veel andere geweldige bands in vier dagen Cul de Sac! Veel dank aan het geweldige team daar en natuurlijk aan Walter en de crew van Roadburn en 013.

Grimmsons // foto: Roy Wolters

Grimmsons // foto: Roy WoltersDeel dit artikel