Exploited op Faster and Louder, foto Roy Wolters

Exploited op Faster and Louder, foto Roy Wolters

Na tien jaar knallen beleefde Speedfest in 2015 de laatste editie in het Klokgebouw. Faster And Louder springt als heavy dagfestival in het gat dat Speedfest achterliet. Bij NMTH moedigen wij dit soort initiatieven uiteraard luidkeels aan. Met onder meer Exploited, Entombed A.D. en High on Fire op het affiche, plus de belofte van indoor motocross kan het bijna niet misgaan. Toch?

Tekst: Tim van der Steen / Foto’s: Roy Wolters

Van de parkeergarage glibberen wij over de ijzel richting de hoofdingang van het Klokgebouw. Daar worden wij begroet door flinke benzinedampen van de indoor motocross. Ronkende motoren vliegen de baan over, begeleid door stampende rock n’ roll. Buiten is het bitter koud, binnen kunnen de jassen gelukkig in een kluisje worden gepropt. We wisten het natuurlijk al door Speedfest, maar de oude Phillips-fabriek is een perfecte industriële locatie voor dit soort vuige festivals. Dit was bij de organisatie uiteraard ook al lang bekend. Die is voor rekening van Bart Nederhand en Bart Geevers van Peter Pan Speedrock in samenwerking met Code Rood Events. Bart en Bartman waren natuurlijk ook nauw betrokken bij Speedfest.

Guitar Wolf op Faster and Louder, foto Roy Wolters

Guitar Wolf op Faster and Louder, foto Roy Wolters

Het Klokgebouw is vrij ruim opgezet met vier hallen. Vanaf de motocross kunnen we rechtsaf naar de frikandellenhal, maar wij steken liever direct rechtdoor naar de concertzalen achterin. Links heet het vandaag Faster, de grootste van de twee podia. De Louder zaal op rechts is een wat kleinere tunnel. Op het balkon aan de zijkant is de metal market uitgestald. Naast t-shirts en elpees zijn hier onder meer gekrompen voodoo-hoofdjes te halen als daar behoefte aan is.

Wij hebben meer zin in een biertje. Shit, eerst maar eens munten scoren dan: dus toch naar de Frikandellenhal. Daar registreren wij direct dat wij hier prima terecht kunnen vanavond voor een vette bek als het daar tijd voor is. Nu nog niet natuurlijk, nu willen we gitaren horen. Die zijn er zeker vandaag, met maar liefst achttien bands op het affiche wordt het waarschijnlijk driftig pendelen tussen de twee zalen.

Dat pendelen wordt vandaag niet al te moeilijk gemaakt. Niet alleen doordat de zalen lekker dicht op elkaar liggen, ook doordat de opkomst een beetje tegenvalt. Zo speelt Easy Action rond vier uur voor een vrij lege zaal op het hoofdpodium. In de kleine zaal valt dit euvel een half uur later al minder op bij de Japanners van Guitar Wolf.

Mad Sin op Faster and Louder, foto Roy Wolters

Mad Sin op Faster and Louder, foto Roy Wolters

Faster And Louder moest een smerig feestje worden, dat kan best een ranzige Duitse band gebruiken dus. De psychobilly-punk extravaganza van Mad Sin is daarop het antwoord. We tellen een stevige collectie vetkuiven, contrabas met led-verlichting en een corpulente frontman waarvan de buik onder zijn shirt vandaan blubbert, maar ook enorm plezier en er komt goede energie van het podium. Dat krijgt vervolgens best een pitje op stoom. Het kan een knap ondankbare taak zijn om rond etenstijd te spelen maar Mad Sin heeft er zelf echt zin in. Het stroomt gelukkig nu wat voller in de zaal en als er vervolgens een steroïdecover van I Shot The Sherrif voorbij komt kunnen wij niet ontkennen dat het goede gangmakers zijn.

De bassist sleept zijn instrument nog eens mee het publiek in, en tijdens hun laatste nummer (Ace Of Spades, hoe kan het ook anders) schiet er vuurwerk uit de kop van zijn bas. Dat ging er in als een vlamtosti op een katerige zondagochtend: misschien niet precies waar je van tevoren zin in had, maar achteraf voel je je stukken beter.

De Frikadellenkoning op Faster and Louder, foto Roy Wolters

De Frikadellenkoning op Faster and Louder, foto Roy Wolters

Wat eten dan maar, en daar worden wij direct getrakteerd op de XXXL Frikandellenshow. Dikke Dennis en De Rooie jager draaien, lullen en blèren de boel aan elkaar en onder meer Elvis-imitator Magic Dick Power maakt zijn opwachting. Verder wordt ook wereldkampioen frikandellen-eten Ton Firing hier officieel gehuldigd voor zijn recente overwinning in Schiedam. Confetti en frikandellen vliegen door de lucht. Niet per se goed voor de eetlust, maar buitengewoon vermakelijk.

Entombed AD op Faster and Louder, foto Roy Wolters

Entombed AD op Faster and Louder, foto Roy Wolters

Dan wordt het langzaam tijd voor de klappers op het affiche. Onder meer hardcore-veteranen Slapshot uit Boston, oldschool death metal-bazen Entombed A.D. en natuurlijk Exploited. Veel oude namen dus, en dat is in het publiek ook wel terug te zien. Daar ligt de gemiddelde leeftijd dik boven de dertig. Veel rock n’ Roll lifers, hanenkammen en vetkuiven maar echt veel beweging is er vandaag niet in te krijgen. De sfeer is overigens prima, men heeft blijkbaar meer zin om een flinke pot bier te drinken en de kat uit de boom te kijken. Het Klokgebouw lijkt vervolgens al aardig leeg te lopen, nog voordat High On Fire komt afsluiten op het hoofdpodium. Zonde, want de Amerikaanse sludgemetal-meesters vlammen erin met een wereldset.

High on Fire op Faster and Louder, foto Roy Wolters

High on Fire op Faster and Louder, foto Roy Wolters

Zo krijgt deze eerste editie een vlammend slot. Resumerend blijkt het toch een wat moeizame start te zijn van een mooi nieuw festival. Bij Never Mind The Hype juichen wij ieder nieuw heavy evenement toe, al zien wij ook dat de markt onder druk staat en misschien vertaalt zich dat hier wel in de animo. Er zijn natuurlijk veel nieuwe heavy festivals bijgekomen en het geld kan echt maar een keer worden uitgegeven. Hopelijk kan zowel het oude Speedfest-publiek als verser bloed het volgend jaar beter vinden en slaat de vlam dan echt in de pan.

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel