Ayreon @ 013, foto Seth Abrikoos

Ayreon @ 013, foto Seth Abrikoos

Op 28 januari 2008 werd het zevende album van Ayreon uitgebracht: 01011001. Dit dubbelalbum vertelt het verhaal over de Planeet Y, en de bewoners ervan. Het is dat album dat in het teken van een reeks dubbel en dwars uitverkochte shows in 013. Ayreon treedt zelden op, maar als ze het doen, doen ze dat meteen goed dus! Het ambitieuze prog-rock project van Arjen Lucassen trad wel vijf keer op in 013 een week geleden, allen in één keer uitverkocht. Fotografe Seth Abrikoos en schrijvern Thijs van der Sluijs waren erbij voor een uitgebreid verslag, hieronder te lezen… 

Tekst: Thijs van der Sluijs / Fotografie: Seth Abrikoos

De fans van Ayreon worden ‘Ayreonouts’ genoemd, en deze zijn dan ook in grote getalen aanwezig. Verspreid over de 5 shows dus 15.000 bezoekers uit meer dan vijftig landen, en dat is te merken. Onderweg naar 013 zijn volle terrassen en restaurants te zien. Ook zijn de Ayreon biertjes, gebrouwen door LOC Brewery, in een mum van tijd uitverkocht; en is er een speciaal Ayreon diner te verkrijgen. De rij voor de ingang en de rij voor de merchandise-stand zijn jaloersmakend voor grote zalen AFAS en Ziggo Dome.

Bij binnenkomst van de zaal is de stellage op het podium al veelbelovend, zoals dat bij Ayreon gaat. De show start met de audio en video van pompende machines, terwijl de muzikanten van de avond het podium betreden. Bij het omdraaien onthullen ze de cijfers 01011001 op hun rug. Voordat de show al echt begonnen is, tellen er al ruim acht artiesten op het podium.

Ayreon @ 013, foto Seth Abrikoos

Ayreon @ 013, foto Seth Abrikoos

Wat opvalt is dat de muzikanten in topvorm zijn. Elke noot klopt met het album, en de fans zingen enthousiast mee. Gitaristen Marcel Koenen en Tim Somers (in de jaren 80 speelde Arjen Lucassen nog met Timo’s vader Jan in Vengeance) spelen weer met een gemak dat menig gitarist de gitaar aan de wilgen zou doen hangen. De strakke gitaarduel solo’s worden afgewisseld door folky passages met fluit (Jeroen Goossens), viool (Ben Mathot) en cello (Jurriaan Westerveld).

Het verhaal van 01011001, een retro-futuristisch drama over aliens die de mensheid schapen en verbonden is aan de andere albums binnen het Ayreon universum, krijgt in vergelijking met de liveshows van Into The Electric Castle niet erg de voorgrond. Misschien is dit ook maar goed, want hierdoor blijft de volle aandacht bij de performers op het podium. Laserstralen worden afgewisseld met rookwolken en spectaculaire vlammen, die het plafond lijken te likken. Ook al is het de tweede show van de dag en de derde show van het weekend, zit de sfeer zit er onverminderd goed in en de muzikanten lijken zelf ook volop te genieten van de show.

Ayreon @ 013, foto Seth Abrikoos

Ayreon @ 013, foto Seth Abrikoos

Elke keer dat een zanger(es) opkomt, kan deze rekenen op een daverend applaus en gejuich voordat deze kon beginnen met zingen. Arjen Lucassen weet elke keer de beste zangers te casten voor zijn albums. Onder andere Marcela Bovio (Mayan, Stream of Passion, ex-VUUR), Simone Simons (Epica), Jonas Renske (Katatonia, Bloodbath), Damian Wilson (Threshold, Star One, ex-Rick Wakeman), Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering, the Gentle Storm, VUUR) zijn te vinden op het podium met hun heldere, zuivere stemmen.

Ondanks zijn zelfverklaarde kluizenaarschap en weerzin om live te spelen, zingt Arjen Lucassen zelfs nog even mee in onder andere Connect The Dots en The Truth Is In Here als Mr. L. Zo’n line-up is een flinke kluif voor het geluidspersoneel. Met zo ongeveer zeventien zangers en een kleine tiental muzikanten met verscheidene instrumenten, is echter op geen enkel moment een piepje of kraakje te horen, waarvoor respect! Iets wat op een mooie manier tot climax komt wanneer tijdens het laatste 01011001-nummer verzamelden alle zangers zich nog eenmaal op het podium verzamelen.

Ayreon @ 013, foto Seth Abrikoos

Aan het eind van het album worden we zelfs na een speech van het meesterbrein Arjen Lucassen en “lul” Joost getrakteerd op een paar nieuwere nummers. Brittney Slayes krijgt hier de spotlight om op de wat hardere Star One track Fate of Man te laten horen wat ze in huis heeft. Afgesloten werd met het dertien minuten durende The Day That The World Breaks Down, opener van The Source. Met alle spectaculaire opsmuk van dien. Een indrukwekkend spektakel waar we nog even van na gaan genieten, want wie weet hoelang het nog duurt voordat Ayreon weer zo’n monumentale show doet.

Ayreon @ 013, foto Seth Abrikoos

Ayreon @ 013, foto Seth AbrikoosDeel dit artikel