Eindhoven Metal Meeting, foto The Buried Herald

Trapje op, trapje af, trapje op, trapje af. Wie tijdens de Eindhoven Metal Meeting veel bands wil zien, werkt behoorlijk aan de conditie. De uitverkochte Effenaar is een gezellig mierennest, inclusief file tussen café en wc. De verbindingsroute tussen de grote en kleine zaal is gelukkig over het algemeen wel goed begaanbaar. Dag twee van de Eindhoven Metal Meeting zag er zo uit: 

Tekst: Gijs Kamphuis // Fotografie: Kamil Parzychowski – The Buried Herald

1914 bij Eindhoven Metal Meeting, foto The Buried Herald

1914 – DARKFALL
Het eerste optreden in de grote zaal is direct raak. Het Oekraïense
1914 brengt de bezoekers direct in de juiste sfeer met een mix van thrash en black metal die je in dit geval wel ‘great war metal’ kan noemen. De Eerste Wereldoorlog is hét thema van de band. Iets wat grandioos wordt doorgevoerd in show en muziek. Dit jaar is de band uit Kiev echt doorgebroken in Nederland met een fantastische show op Pitfest. Ook vandaag zijn de Oost-Europeanen in topvorm en worden er weer veel nieuwe fans bijgeschreven. Darkfall uit Oostenrijk heeft het in opvolging van 1914 een stuk moeilijker op de District-19 stage (kleine zaal). De thrash/death metal van het viertal klinkt prima, maar mist een beetje afwisseling. Er wordt krachtig begonnen met Ashes Of Dead Gods, maar het blijkt direct het hoogtepunt van de set. De respons van het publiek is gedurende de show matig. Niet helemaal terecht, maar wel begrijpelijk. 

SPECTRAL VOICE – DICTATED
Een van de hoogtepunten van de dag is zonder twijfel
Spectral Voice. Deze doom/death band zet een zeer vette show neer en weet een donker naargeestig sfeertje te creëren in de grote zaal. Een kapotte versterker gooit nog wat roet in het eten, maar deze Amerikanen laten zich er niet door uit het veld slaan. In de lange bezwerende nummers worden funeral doomstukken zeer fraai aaneengeregen met snelle death metalstukken. De putgrunt van drummer/zanger Eli Wendler is de kers op de taart. De trap op in plaats van af, om in de donkerste krochten van het muzikale spectrum uit te komen. In Eindhoven kan alles. In de kleine zaal is het in opvolging van het duistere gebeuren tijd voor Dicated. De band vliegt er letterlijk als blindemannen/vrouwen in en overrompelt de zaal met een moderne en zeer brute pot death metal. Het nieuwe album Phobos dient als leidraad van deze zeer vermakelijke veertig minuten metal van de Hollandsche school.

Darkfall bij Eindhoven Metal Meeting, foto The Buried Herald

M.O.D. bij Eindhoven Metal Meeting, foto The Buried Herald

M.O.D. – HOUR OF PENANCE
Op het hoofdpodium mag Method of Destruction laten horen dat hardcore ook zeker een plek heeft op de Eindhoven Metal Meeting
. Het is natuurlijk te kort door de bocht om M.O.D als rasechte hardcore band neer te zetten. Maar het is wel de gene die er het dichtste in de buurt komt vandaag. De groep rond S.O.D-zanger Billy Milano wil wel een feestje bouwen, maar ziet de poging hiertoe keer op keer in schoonheid sterven. Muzikaal is het allemaal best te pruimen maar het is niet de avond van deze Amerikanen. Wie van van technische brute death metal houdt, staat vooraan bij Hour Of Penance in de kleine zaal. Deze Italianen spelen niet in de eredivisie der death metal, maar zijn toch hard op weg om een periode te pakken op een lager niveau. De muziek is dan niet bijster vernieuwend of ontzettend origineel, maar gewoon gedachteloos beuken is ook lekker. Dat hebben deze mannen goed begrepen. 

DYING FETUS – HAEMORRHAGE
Over beuken gesproken… Dat doet
Dying Fetus al heel lang en ook erg consequent. Niet gedachteloos, zeer zeker niet. De nummers zitten verfijnder in elkaar dan ze doen vermoeden. De Amerikaanse death metalmachine is special ingevlogen voor de Meeting, een meesterzet van de organisatie. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Het trio knalt er in met Killing On Adrenaline en komt via onder andere From Womb To Waste en Grotesque Impalement uit bij het laatste album Wrong One To Fuck With waar het titelnummer van gespeeld wordt. Voor het podium is het een groot feest. Moshen met strandballen en ballonnen op zeer technische en perfect uitgevoerde death metal. Hier worden heel veel mensen heel blij van. Hoogtepunt van de dag. Nu we de grindcore toch hebben aangetikt is het maar een kleine stap (of trap in dit geval) naar de nachtzusters van Haemorrhage die er samen met de fans een vermakelijke show van maken. Want ook voor de District-19 stage gaat het eindelijk los. Het is de tomeloze inzet en energieke set van deze Spanjaarden die hier voor zorgt.

Mörk Gryning bij Eindhoven Metal Meeting, foto The Buried Herald

Paradise Lost bij Eindhoven Metal Meeting, foto The Buried Herald

MÖRK GRYNING – PARADISE LOST
De black metalveteranen van
Mörk Gryning hebben een cultstatus van jewelste. Het is dan ook druk in de kleine zaal. Veel mensen willen deze Zweden wel eens aan het werk zien en horen. Er wordt niet verzaakt. De band speelt zowel voor als op het podium de sterren van de hemel. Een dikke set black metal met voornamelijk nummers van het Tusen år Har Gått uit 1995, toen de groep op haar best was. Vanavond laten de mannen horen het nog niet verleerd te zijn. Tot groot genoegen van de vele fans. Wat een verschil met Paradise Lost. Deze doomhelden spelen een prima set, maar ook niet meer dan dat. We krijgen een mooie bloemlezing uit het grote oeuvre van de hoofdact van vandaag. From The Gallows, As I Die, Beneath Broken Earth. Het zijn stuk voor stuk pareltjes, maar de echte magie lijkt te ontbreken. Toch is het geen straf om deze set te ondergaan. Daarvoor is de band te goed en zijn de songs gewoon te sterk. De eerste namen voor de 2020 editie van dit metalfeest zijn al vastgelegd. Volgend jaar dus weer naar de Metal Meeting in Eindhoven. 

 


Bekijk hier de uitgebreide fotogalerie van The Buried Herald, gemaakt tijdens Eindhoven Metal Meeting 2019.

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel