Deze man stond op nummer 8 in onze Top 10 ondergewaardeerde Nederlandse pop-rock artiesten. Dat was eigenlijk geheel op basis van zijn schitterende eerste plaat met onder andere het niet meer uit je hoofd te krijgen prachtliedje “Emily’. Maar Arjan van der Linde zou momenteel al weer wat hoger in het lijstje komen, want met Southbound Train heeft hij zichzelf op alle mogelijke gebieden overtroffen.

Het begint al bij het prachtige hoesje. Amerika, poema’s, woestijnen zijn de woorden die als eerste in je opkomen en je hoort het meteen terug in de fraaie Westcoast-sound van bijvoorbeeld de titelsong “Southbound Train’. Stukjes uit het geluid van Venice, Eagles en ook Neil Finn van o.a. Crowded House zijn goed terug te horen in het nummer dat trouwens lekker aansluit op de meer rockende single “Miss Molly’Southbound_Train_albumcover

Op de vorige plaat viel de aandacht bij de luisteraar naar het einde toe wel eens weg door wat abrupte wisselingen van stijlen. Dat is op Southbound Train niet het geval: VanderLinde heeft van de maar liefst 15 liedjes een echte eenheid gesmeed van een constant niveau. De gitaarsolo’s klinken goddelijk (“In One Day’ bijvoorbeeld), de stem warm en toch doorleefd en ook op tekstueel gebied heeft deze muzikant een zekere groei gemaakt.

De lyrics komen namelijk wat natuurlijker over, alsof ze in een creatieve flow geschreven zijn in plaats van hikkend tegen de deadline. Omdat deze plaat in Amerika gemaakt is en je toch weer een keer terug moet vliegen zal er hard en in korte tijd gewerkt moeten zijn. Extra knap dat het toch zo ongeforceerd, naturel en laidback over komt bij de luisteraar.

Tot slot staan er ook nogal wat groeibriljantjes (“She Calls It Love’ en ‘When You Walk On By’ om er eens twee te noemen) op de tweede helft van de plaat, songs die veel pakkender blijken te zijn dan je na een enkele oppervlakkige luistersessie zou vermoeden. Zo heb je ook nog eens lang plezier van dit op alle fronten (songs, teksten, emotie, productie én eenheid) geweldige album. Een welverdiende vijf sterren-plaat!

Door: Thomas SpiekermanDeel dit artikel