Wesenwille, foto Hugh Jansman

Herinner je nog die avond van 19 mei toen half treinend Nederland weer eens op z’n gat lag door noodweer? Kun je $%&domme eindelijk weer bandjes kijken, ligt er weer een arsenaal aan bomen op het spoor na een onweersbui. Welnu, dat was de avond dat NMTH-reporter Wouter op pad ging richting Haarlem voor een optreden van Wesenwille in combinatie met Terzij de Horde in Patronaat. Met de trein…

Door Wouter Hommel

De reis naar Haarlem voorspelt niet veel goeds. Door het noodweer (blikseminslagen) zijn er bomen op de rails terechtgekomen en zodoende is rond spitsuur het vervoer in en rond de Randstad ontregeld. Eenmaal aangekomen op Utrecht Centraal ziet het zwart van de mensen op de perrons naar Alkmaar en Schiphol. Als sardientjes in blik kan de verlate trein toch afreizen en kun je enkel het ongemak weglachen met je medereizigers. Wonder boven wonder arriveert uw verslaggever vijf minuten voor aanvang. Nog geen noot gehoord en nu al een memorabele donderdagavond.

Afijn, vanavond staan er, onder het mom van ‘een gitzwarte showcase’, twee Nederlandse black metal bands, namelijk: Wesenwille en Terzij De Horde. Beide brachten onlangs nieuw werk uit en tekenden tijdens de pandemie bij het gloednieuwe booking agentschap Under My Wing (tevens de stal van acts als Verwoed, Dödsrit, Laster, Ggu:ll en Gott).

Terzij de Horde, photo: Paul Verhagen

Terzij de Horde, photo: Paul Verhagen

TERZIJ DE HORDE
Rond kwart over acht trapt Terzij de Horde af voor ongeveer veertig bezoekers. Geopend wordt er met Cheiron van het in april verschenen en zeer goed ontvangen In One Of These, I Am Your Enemy. Zanger Joost stapt vrijwel meteen van het podium om op de vloer bezield zijn teksten uit te dragen en gaat even later weer het podium op. Deze gang van podium naar vloer herhaalt zich gedurende het optreden. De kick drum staat iets te hard ten opzichte van de rest van het drumstel, maar komt gaandeweg beter in de mix te liggen. De leads in het titelnummer van gitarist Demian komen goed uit de verf en worden met veel gevoel gebracht. De mensen die het dichtst bij het podium staan, laten zich meevoeren met de muziek. Halverwege Precipice is de band zogezegd ‘on fire’ en hebben we het nieuwe album in zijn geheel te horen gekregen. Afgesloten wordt er met het blast beat-festijn Geryon: See Extinguished the Sight of Everything but the Monster, het laatste nummer van het debuut Self (2015). Goed optreden van de Utrechters.

WESENWILLE
Wesenwille
treedt vandaag op als kwartet – zoals het oorspronkelijk bedoeld was – met bandbrein, zanger/gitarist R. Schmidt weer in zijn dubbelrol. Eerder hielp Galgenvot (Wrang, Nevel) de band live uit de brand op zang. Als het bijna half tien is, doven de lichten en wordt de intro tape gestart. Goed zaalgeluid. The Churning Masses van het debuut Wesenwille: I (2018) staat bovenaan de setlist. De dissonante black metal wordt met blauw en wit licht tot uiting gebracht en de heren zijn uniform gekleed in zwarte overhemden en dito broeken. De muziek bouwt op vanuit sfeervol ingetogen stukken naar erupties met blast beats. Bassist Janick windmillt er heftig op los. De nadruk ligt op het vorig jaar uitgekomen Wesenwille II: A Material God en daarvan worden The Descent, Opulent Black Smog, Ruin en Inertia gespeeld. Met Rising Tides sluit het viertal de bijna vijftig minuten durende set af en zijn we getuige geweest van een goede dynamische show met een dik zaalgeluid.  

Al met al een goede showcase, welke misschien iets meer publiek had verdiend. Hopelijk gaat de ‘word of mouth’ daar te zijner tijd wat aan veranderen. Terzij De Horde had al een goede live reputatie en bewijst met dit optreden en hun laatste plaat één van de betere Nederlandse post-black metal acts te zijn. Wesenwille bouwt gestaag verder met hun dissonante black metal en het zal mij niet verbazen als beide bands de komende tijd vaker te zien zullen zijn op de binnen- en buitenlandse podia.Deel dit artikel