Despiritualized/Toorvond EP, uit op 8 januari via S/D Records

Met de feestdagen in zicht en de terugblikken en jaaroverzichten in de pen, vergeten we bijna dat er ook nu vers gesmede muziek uitkomt. Ook S/D Records, het label van Terzij de Horde-bassist Johan van Hattum, heeft niet stilgezeten. Want niet alleen komt er van dit sympathieke DIY-label in januari een messcherpe black metalsplit van Toorvond en Dispiritualized uit, maar wordt er eveneens een voorproefje van niet één maar twee tracks losgelaten! Verblind en Cause & Unity zijn twee onvergeeflijke plakken onderground black metal, rauw, puur maar eveneens beeldschoon. En exclusief hieronder te streamen! 

Split-EP
Beide projecten zijn overigens door twee bekende muzikanten opgezet. Zo is Evio (Despiritualized) bekend van o.a. Morvigor en Robbert (Toorvond) van o.a. Faceless Entity en Alburnum. ”Het afgelopen jaar hebben we een aantal shows samen gespeeld: Robbert met Faceless Entity, Evio met Morvigor. Hier is vrij organisch het idee ontstaan om een split uit te brengen. Toen het “product” er eenmaal was, kwam het idee naar boven om Johan te benaderen of hij het uit zou willen brengen, in het verleden is hij erg enthousiast geweest over de demo’s van zowel Toorvond als Despiritualized. En zo geschiedde!”

Wederzijds respect
Niet alleen speelden beide muzikanten al shows samen, maar is ver daarvoor al een vriendschap ontstaan. Aldus Robbert: ”Evio en ik kennen elkaar al een langere tijd, en ik heb altijd veel respect gehad voor zijn muzikantschap. Dat werd al helemaal bevestigd toen Despiritualized met een eerste demo kwam. De nummers op deze split zijn in mijn optiek een hoogtepunt van het Despiritualized materiaal tot nu toe. Ik ben dan ook erg blij dat na lang het idee hebben om gezamenlijk muziek te maken, eindelijk een gezamenlijke release het daglicht ziet!” Die release zal op 8 januari plaatsvinden en uitkomen op cassette via S/D Records. Aldus eigenaar Johan: ‘Toorvond bracht wat mij betreft de beste rauwe black metal demo ooit uit, en Despiritualized bracht vorig jaar een tape uit die mij helemaal wegblies. Dus dit voelt voor mij als een unieke kans. Zeker toen ik de nummers hoorde en besefte dat beide projecten een groei hebben doorgemaakt die hun geluid, hun bestaan, alleen maar glorieuzer maakt.”

Double trouble
Het resultaat is ernaar in ieder geval! Twee tracks vers van de pers hieronder. Van Despiritualized het venijnige Cause & Unity, een directe compositie, met een eenvoudige melodie, lineaire structuur, en een kinderlijk enthousiaste modulatie. Verblind door Toorvond leidt ons verder de weg, wordt uitgedrukt in de opzwepende tempo’s en felle melodieën. Kortom, even een aangenaam verwoestende dubbelklapper om je ochtend mee te vervolgen:Deel dit artikel