Waar het aanvankelijk 14 jaar duurde voor een opvolger van debuut New Era, dropt de Nederlandse black metalband Meslamtaea sinds 2019 gestaag plaatwerk. En dat zorgde op Niets en Niemendal en Geketend in de schaduw van het leven al voor bijzondere post-apocalyptische epossen. Muziek die een verloren wereld beschrijft, leeggezogen door de mensheid, maar dan wel op beeldschone wijze vertolkt. Kortom, een aangenaam zwaarmoedige manier om je dag mee te in te kleuren. Met het opkomende Weemoedsklanken, uit op 25 februari via Babylon Doom Cult Records, zet de band dat thema voort en aan ons de eer om in aanloop daarvan een nieuwe single te laten horen. Laat alles even vallen en check hier Moegestreden!

Dode wereld
Om een goede indruk te krijgen van de thematiek van Meslamtaea, spreekt de omvangrijke artwork van de drie laatste albums al vele woorden, gedaan door Maya Kurkhuli. Op Niets en Niemendal zien we het hoofdpersonage met gasmasker op, weemoedig een speeldoos gadeslaand met een nucleaire ramp op de achtergrond. De opvolger uit 2020 laat ons een wereld in verdere verval zien, waarin hij wanhopig het laatste restje lucht uit een dode boom probeert te ademen. Op Weemoedsklanken zien we diezelfde persoon, ouder en grijzer met een wandelstok in de hand samen met zijn kind. Moegestreden in een wereld die al voorbij is.

Moegestreden
Met Moegestreden toont de band beduidend een eigen gezicht overigens. Prachtige gitaarlijnen weten de track te openen, maar het zijn de opzwepende blaaspartijen van Otto Kokke (tevens blaasbaas bij Dead Neanderthals) die het geheel doen opstijgen. Een vernuftige mix van jazzy passages, atmosferische black metalklanken en de doorleefde vocalen van zanger Kaos zorgt voor een toepasselijk totaalpakket, met name wanneer we dan toch echt ten onder gaan voor onze misdaden tegen Moeder Natuur. Langspeler Weemoedsklanken komt volgende week 25 februari uit via Babylon Doom Cult Records en is alvast te pre-orderen via Bandcamp. Moegestreden hoor je hier:

Naast Bandcamp is Meslamtaea ook te vinden op Spotify. Blijf op de hoogte van de band en diens nieuwe album via Facebook en InstagramDeel dit artikel