Cosmute in Finland, foto Denise Janssens

Cosmute in Finland, foto Denise Janssens

Cosmute in Semifinal, foto Denise Janssens

Cosmute in Semifinal, foto Denise Janssens

Op 3 oktober stapt de Friese post-hardcore x elektronica-band Cosmute in het vliegtuig naar Finland. De dag erna staan ze in Tampere op het showcasefestival Lost in Music. Cosmute is dit jaar een van de geselecteerde bands in Nederland voor EXCITE, een Europees uitwisselingstraject voor talentvolle acts. Met hun optreden op Lost in Music hopen ze een begin te kunnen maken met het creëren van een muzikaal netwerk in Finland. Fotografe Denise Janssens reist met ze mee om hun trip vast te leggen in beeld en verzorgt samen met bandleden Michiel Mozer, Bas Modderman en Armand Niehaus ook het geschreven woord. Lees hieronder het verslag van de trip.

Woensdag 3 oktober 2018 05:00 uur (NL tijd)
De wekker gaat vroeg om op tijd te vertrekken vanuit Wolvega, een plaats ergens tussen Leeuwarden en Zwolle, maar nog wel in Friesland. Alles verloopt voorspoedig tot bij de incheckbalie. Er zijn extra stoelen geboekt voor de instrumenten, maar hier is wat verwarring over. Uiteindelijk is het goed en kunnen we als eerste het vliegtuig betreden. 09:50 uur vliegen we met KLM naar Helsinki om daar vervolgens om 12:10 uur aan te komen. Het tijdsverschil is echter één uur en dus is het alweer 13:10 uur.

We ontmoeten Onni, de projectleider van de Finse Excite partner, en Teppo, de chauffeur voor onze trip. Na de bus ingeladen te hebben moeten we nog wachten op een andere band: Bottlecap uit Göteborg, Zweden. Dit verkondigt de band tijdens de optredens overigens meerdere malen, zodat er geen twijfel over mogelijk is waar ze vandaan komen. De groep is compleet en na wat passen en meten met alle instrumenten rijden we verder Helsinki in. Na een lunch komen we aan bij het podium Semifinal, een onderdeel van een grotere venue genaamd Tavastia Klubi. Bottlecap soundcheckt eerst, daarna Cosmute.

Cosmute in Semifinal, foto Denise Janssens

Cosmute in Semifinal, foto Denise Janssens

Cosmute in Semifinal, foto Denise Janssens

Cosmute in Semifinal, foto Denise Janssens

Bottlecap in Semifinal, foto Denise Janssens

Bottlecap in Semifinal, foto Denise Janssens

Woensdag 3 oktober 2018 21:00 uur (Finse tijd)
Tijdens de show van Cosmute maken de heren gebruik van een groot scherm achter het podium. Deze visuals hebben ze, naar eigen zeggen, al een tijd niet meer gebruikt, omdat zo’n groot scherm niet vaak voorkomt. Ze genieten er wel zichtbaar van, door het licht van achteren en niet zo zeer van voren voelen de heren zich prettiger op het podium. Hierdoor voelen ze zich minder bekeken, hoewel er maar twee betalende gasten zijn (…), maar ook Bottlecap, Onni en Teppo luisteren en kijken voor het eerst toe. Terwijl de vermoeidheid er inmiddels goed in hakt, merk je dit niet op het podium. Ze geven een goede show weg en geven al hun laatste energie.

Bottlecap speelt alsof de hele zaal vol staat met mensen, ze halen alles uit de kast. Springen op de plaats, van het drumstel, de zaal in, bij Bottlecap spat het van de energie. En dat wordt gewaardeerd.

Na de shows is het weer tijd om alle instrumenten en met alle mensen de bus in te wurmen. Het is onderhand zo’n 6 graden buiten, dus tegen elkaar aan kruipen in de bus is nu geen overbodige warmte. De tocht naar Tampere is nog zeker twee uur rijden, waardoor halverwege iedereen behalve Onni en Teppo ligt te slapen. In Tampere aangekomen worden we staande gehouden door de politie. Na wat vragen over wat we komen doen en een blaastest voor de chauffeur mogen we onze weg vervolgen en komen we niet veel later aan bij het hostel voor de komende dagen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Cosmute in Mediapolis, Tampere, foto Denise Janssens

Cosmute in Tampere, foto Denise Janssens

Donderdag 4 oktober 2018 10:30 uur
Zonder erbij na te denken zijn we allemaal in slaap gevallen zonder onze wekkers te zetten. Hierdoor missen we het ontbijt. Maar gelukkig hebben we nog genoeg lunch van de dag ervoor over om eerst te kunnen eten. En sowieso nog tijd genoeg voor koffie, wat helaas, niet echt koffie te noemen is. We lopen samen met Onni en Bottlecap naar het Solo Sokos Hotel Torni, waar de conferentiebalie is voor het Lost in Music festival. Hier regelen we onze artiesten- en persbandjes om toegang te krijgen tot alle venues. Onni kijkt nog rond of hij wat mensen uit de muziekindustrie kan vinden om mee te praten, maar de timing is ons niet gezind en dus lukt dit niet. Na wat boodschappen voor de lunch stappen we de bus weer in en vertrekken we naar het Mediapolis, een gebouw met studio’s, nieuws, een school en nog veel meer.

Cosmute in Mediapolis, Tampere, foto Denise Janssens

Cosmute in Mediapolis, Tampere, foto Denise Janssens

Cosmute in Mediapolis, Tampere, foto Denise Janssens

Cosmute in Mediapolis, Tampere, foto Denise Janssens

Zoals een centrum voor storytelling en de digitale industrie. We ontmoeten hier Hiili Hiilesmaa, een producer die eerder onder andere voor grotere Finse bands als HIM, Amorphis en Apocalyptica werkte. Zowel Cosmute als Bottlecap laten een nummer horen via YouTube en Hiili deelt zijn gedachten hierover. Het gaat over productiekeuzes en wie je mee neemt op tour, wel of geen soundtech of lichtman. Ook wordt er gepraat over touren in andere landen en hoe je deze opzet. Na een goed gesprek en de belofte om nog wat contacten en ideeën door te sturen gaan we weer weg. Het is tijd om alle instrumenten weer op te halen uit het hostel en door te gaan naar de venue Dog’s Home.

Deze pub is voor deze week onderdeel van het festival Lost in Music, een showcasefestival dat de binnenstad van Tampere bevolkt. Cosmute en Bottlecap staan op de line-up van het festival als enige niet Finse acts. Uit de Spotify-pagina van Cosmute blijkt dat de mensen uit Tampere de nummers wel opgezocht hebben, dit belooft hopelijk wat meer publiek voor deze avond.

Cosmute en Bottlecap, foto Denise Janssens

Cosmute en Bottlecap, foto Denise Janssens

Bottlecap soundcheckt wederom als eerste. Er is echter één nadeel aan de Dog’s Home en dat is dat er geen scherm blijkt te zijn. Dat was wel beloofd via de mail en daar balen de heren van. Er wordt nog gekeken of de TV-schermen die er hangen gebruikt kunnen worden, maar ook dit is geen optie. Cosmute legt zich erbij neer en besluit deze avond zonder visuals te spelen.

Terri in Dog's Home, foto Denise Janssens

Terri in Dog’s Home, foto Denise Janssens

Cosmute in Dog's Home, foto Denise Janssens

Cosmute in Dog’s Home, foto Denise Janssens

Donderdag 4 oktober 2018 21:00 uur
Met een pizza achter de kiezen zijn we weer bij de Dog’s Home. De avond wordt geopend door artiest Terri, afkomstig uit Tampere. De muziekkeuze past niet zozeer bij Cosmute of Bottlecap, maar het is wel een Excite-act. Vervolgens is Cosmute aan de beurt. De soundeffecten tussen de nummers door lijken zonder visuals nu minder sterk over te komen, maar de nummers zelf geven hier kracht bij. Zo zetten ze een sterke show neer en springt zanger Michiel Mozer direct het publiek in. Finnen zijn ingetogen mensen en blijven lachend zitten. Cosmute zelf vindt het na afloop een moeilijke show, ze hebben het gevoel dat ze het meer waar moesten maken. Omdat ze de visuals misten, maar ook omdat mensen hen konden zien.

Cosmute in Dog's Home, foto Denise Janssens

Cosmute in Dog’s Home, foto Denise Janssens

De Finse Excite-partner Harri laat weten positieve reacties gehoord te hebben. Deze zullen Finnen niet zo snel aan je zelf laten weten, wat Cosmute wat onzeker maakt. Tijdens Bottlecap springt er zowaar één Fin over een bank en staat al headbangend te genieten voor de band. Maar ook dit is af en toe van korte duur en dan gaat hij weer rustig zitten kijken. Na de optredens blijven we nog even hangen in de pub, maar ook nu komt er niemand naar de bands toe. Een vreemde gewaarwording om niets te vernemen van hoe mensen het vonden. Toch verzekert de Finse partner dat dit normaal is en zal hij proberen om voor de vrijdag een meeting te krijgen met één van de mensen die bij de show is geweest.

We sluiten de avond af door nog bij een andere venue te kijken, die al omgetoverd is tot discotheek, en besluiten na niet te veel dure biertjes weer terug te gaan naar het hostel.

Cosmute in Dog's Home, foto Denise Janssens

Cosmute in Dog’s Home, foto Denise Janssens

Cosmute in Mediapolis, Tampere, foto Denise Janssens

Cosmute in Mediapolis, Tampere, foto Denise Janssens

Vrijdag 5 oktober 2018 10:00 uur
We beginnen de ochtend nu wel met ontbijt. Daarna blijven drummer Armand en fotografe Denise in het hostel om wat te werken. Michiel en bassist Bas vertrekken naar de conferentie voor eerst een lezing met de titel “Where is the money?”, over geldstromen in de muziekbusiness. Daarna sluiten ze aan bij een lezing over Finse metal in Japan. De laatste was wat minder interessant, de Finse metal doet het al goed in Japan, dus veel tips waren hierover niet te geven. Toch was er ook genoeg informatie uit te halen waar je zelf op moet letten als je wilt touren in het buitenland.

Na deze conferentie meeten Michiel en Bas nog met de Finse partner. Hij laat weten positief te zijn over het optreden in de Dog’s Home de avond ervoor. En hij geeft een contact door van Alt Agency. De heren keren weer terug naar het hostel en gaan samen met Armand en Denise op pad door Tampere. Het valt wederom op dat deze stad heel rustig is, ook al zie je veel mensen of auto’s, toch klinkt dat niet zo. Tijd voor lunch met vegetarische burgers en een nieuwe poging met de lokale koffie. Na wat souvenirs en kaartjes gekocht te hebben is het alweer tijd om terug te gaan. We worden opgehaald door Harri en rijden samen naar een echte Finse sauna. Daar wachten Onni en Teppo al op ons. Maar voor we de sauna ingaan worden er eerst nieuwe bandfoto’s gemaakt. De omgeving leent zich er prima voor.

Cosmute in Finland, foto Denise Janssens

Cosmute in Finland, foto Denise Janssens

In de sauna is het binnen rond de 100 graden, zodra je weer naar buiten gaat drink je een biertje of spring je in het meer. Deze is zo rond de 2 graden wordt ons verteld. Hier wil je niet te lang in blijven en vervolgens ga je regelrecht de sauna weer in. Een echte Finse ervaring, waar tijdens onze trip meer Finnen over beginnen te vertellen.

Na de sauna gaan we eten en meer bands kijken die optreden tijdens Lost in Music. Eerst komen we in een venue waar Cosmute afspreekt met Esa Tontti, de eerdere contactpersoon van Alt Agency die Michiel ontvangen heeft. Op de website blijkt dat ze vooral Finse hardere bands boeken, maar hij laat in het gesprek weten juist interesse te hebben in buitenlandse bands. De show in Dog’s Home is goed ontvangen en hij vraagt naar wat historie van de band. Hij vertelt dat terugkomen om te spelen voor de band wel een optie is. Ze spreken af om hier later weer contact over te hebben.

Bottlecap in Dog's Home, foto Denise Janssens

Bottlecap in Dog’s Home, foto Denise Janssens

We komen terug bij Dog’s Home om nog een band te bekijken. Bij deze Finse metalband gaat dit publiek iets meer uit zijn dak dan de avond ervoor. Het zegt wel weer waar de Finnen van houden.

Cosmute in Finland, foto Denise Janssens

Cosmute in Finland, foto Denise Janssens

Zaterdag 6 oktober 11:00 uur
We starten voor de laatste ochtend met een ontbijt en pakken vervolgens onze spullen in. Onni, zijn vriendin en Teppo brengen ons op tijd weer naar Helsinki. We gaan vroeg weg zodat we onderweg nog ergens kunnen stoppen voor meer bandfoto’s op een toffe locatie. Onderweg krijgt Denise al vrij snel een appje van de Nederlandse Excite-partner Bente dat de vlucht terug naar Amsterdam geannuleerd is. Hierdoor is er alleen maar meer tijd om bandfoto’s te maken en dus wordt er gestopt bij een plek waar een kasteel zou moeten staan. Echter bovenaan de berg die we beklimmen blijkt deze er helemaal niet meer te zijn. Gelukkig zijn het uitzicht en de omgeving wel prachtig. Dus schiet Denise ter plekke meerdere bandfoto’s van Cosmute.

Rustig aan rijden we verder naar Helsinki om op het vliegveld verhaal te halen over de toekomstige vlucht. Dertien uren later kunnen we weer vliegen en daarom wordt ons eerst een hotel aangeboden. We worden naar het hotel gebracht, waar ons op de kamer een volle minibar wacht en waar ook weer een sauna aanwezig is, dit keer alleen niet met een koud meer.

We gaan redelijk vroeg naar bed, om weer heel vroeg op te staan. Om 5 uur in de ochtend zitten we aan het ontbijt, stappen in een bus naar het vliegveld en twee uur later vliegen we dan echt weer naar Nederland. Bij zonsopkomst landen we op Schiphol, met twee shows in Finland heel wat foto’s op zak.

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel