De Zuid-Afrikaanse rockscene is al enkele tijd in bloei, van sludge metal tot hardrock tot southern. Maar eveneens een aftakking is Afrikaans rock, een stijl met een heavy inslag, met Afrikaanse teksten. En een van de voorlopers is Tot Stilstand, die vandaag hun nieuwe single en videoclip ten gehore brengt, genaamd Politiek. Maar niet alleen Tot Stilstand kwam met nieuw werk, want ook Haarlemse techdeath woestelingen HibakushaHibakusha dropten een keiharde nieuwe single. Dus, om de week mee af te sluiten en het Paasweekend te laten beginnen, even een muziekmomentje met twee nieuwe tracks. 

TOT STILSTAND – POLITIEK
Drie jaar lang focusten frontman Juan-Griffith Pollard, drummer Heinrich Ehlers en gitarist Karlo De Villiers zich op het schrijven van nieuwe muziek. En met Politiek is daar de eerste voorbode van een nieuwe langspeler. De tekst gaat over het alles consumerende effect dat de hedendaagse politiek op de mens kan hebben, en het gevoel van afhankelijk zijn van wat de mannen in pakken uitdragen. Muziek is volgens de band de perfecte afleiding, een creatieve ontsnapping aan de dagelijkse wereld. Gezongen in het Afrikaans, met logischerwijs een hoop herkenbare Nederlandse woorden, is de track een melancholische rocker, die opbouwt naar een vernuftige climax, sterk ingezongen door Pollard. De video, opgenomen in een oude bunker te Mpumalanga, is hieronder te zien:

HIBAKUSHA – DISCOVERY
Man, het was op debuut Prophet of Numbers al niet mis wat deze Haarlemmers presteerden, maar recente single Krakatoa liet nog een extra graad bruutheid horen. Met Discovery wordt die lijn, met mathematische precisie, voortgezet. Bruutheid alom; woeste deathmetal, besprenkelt met het soort monstergrooves à la Meshuggah en Gojira. Voor zo’n verpletterende sound is natuurlijk een sterke productie nodig, en dat zit wel snor: Jaap van der Kleijn (Shoelace Productions) was verantwoordelijk voor de opnames. Check die lyric video, met animatie door Tessel Dekker (Segolia Design), en laat je wegblazen door Discovery:Deel dit artikel