gilaman_webcover todd tobiasHet moge bekend zijn dat we bij NMTH niet enkel ‘hard gaan op harde gitaren’ en ook kunnen genieten van allerlei deviant en alternatieve uitspattingen. De nieuwe plaat van Todd Tobias valt daar zeker onder. De Amerikaanse componist, bekend van producties voor onder meer Guided By Voices en Robert Pollard, komt met een ‘psychedelische sci-fi Western’. Die verschijnt in albumvorm: Gila Man komt 18 oktober 2016 uit op het Utrechtse Tiny Room Records (pre-order hier).

Psychedelisch, Western en science fiction zijn natuurlijk aardige referenties om lezer en luisteraar te prikkelen. Wees gerust: we hebben er ook een video bij en het zeer etherische Pollen Path (zie onderaan) onderschrijft die typeringen aardig. De eerste single, met hemelse gastvocalen van Chloë March, heeft een video gekregen waarop het ook aardig trippen is. De verder goeddeels instrumentale soundscapes van Tobias zijn niet direct de passende soundtrack bij brute scènes waarin een genadeloze Clint Eastwood een heel dorp lood laat slikken. Denk meer aan wat er gebeurt als Eastwood een cocktail van shrooms en mezcal de trap in de Saloon op waggelt en Claudia Cardinale in de badkuip aantreft.

Gelukkig laat het begeleidend schrijven ons weten dat dat ook de bedoeling is van deze derde soloplaat: je eigen verhaal maken bij diens soundtrack. Daar helpen de zangpartijen (de eerste keer dat Tobias zich die frivoliteit permitteert) van de Engelse songwriter Chloë March ook bij.Deel dit artikel