Bijna tijd voor alweer de 48e editie van een van de oudste, rauwste en tofste festivals van de Benelux: Sjock! Helaas heeft Sick Of It All net afgezegd ‘due to a medical situation’, maar we hebben er niettemin weer veel zin in en terecht want ‘Your Rock’n’Roll Highlight of the Year’ puilt uit van de dikke punk-, garage-, rock- en rock ’n roll-namen. Het gaat van grote namen als Bad Religion, Agnostic Front en The Chats tot veel geziene gasten uit de rockabilly en rock ’n roll, verrassingen als Ty Segall en Lambrini Girls en zowaar een stevige Australische afvaardiging. Detroit is ook een ding trouwens. Je kunt nog ook twee tickets winnen voor dat ongure festijn via de NMTH-socials, sjawel! Geef onder de post antwoord op de vraag: “Wat maakt Sjock zo’n bijzonder festival?”

Even onder Tilburg en Eindhoven en ter hoogte van Antwerpen ligt het festivalterrein van het roemruchte Sjock Festival op de Poeyelhei in de schone Vlaamse Kempen. Net voorbij Turnhout rijden, nog even door Gierle kachelen en je bent er al. De gemeente heet Lille, uiteraard niet te verwarren met de Noord-Franse stad, en om het makkelijk te houden ligt het festival nog dichterbij een ander dorp: Tielen. Volg dus de borden of navigeer naar ‘Loozijde 1, 2460 Tielen’ en we zien je daar.

Alle reden om af te reizen, want Sjock heeft een programma samengesteld op drie podia: de Main Stage (buiten), de Indoor Stage in de grote tent (tot vorig jaar nog ‘At The Titty Twister’ geheten) en de kleine Bang Bang Stage, waar buiten onder meer aanstormende acts aantreden. Die laatste dubbelen wel met het programma op een van de andere stages. Bonus: dit jaar is op vrijdag de derde stage al open. De eerste festivaldag begint wel pas om 19.00 uur, dus alle tijd om ’s middags je tent op te zetten, de beruchte spits rond Antwerpen te vermijden.

Eenmaal op het terrein laven we ons gerust aan een nog altijd schappelijk geprijsd pilsje, alvorens de blik op het programma te werpen. We lichten voor elke dag wel vast een paar tips voor je uit:


VRIJDAG

Reverend Horton Heat – 22.20 – Main Stage
Hoewel de dominee volgens sommigen al jaren geleden met pensioen had moeten gaan (tssss….), behoort hij nog altijd tot de betere gitaristen in het genre. Het psychobilly-genre bedoelen we dan, waarin het trio uit Dallas, Texas al sinds 1985 domineert.

The Delta Bombers – 23.15 – Indoor Stage
We scheuren een paar staten naar het westen, maar houden het ‘southern’ met The Delta Bombers uit Las Vegas. Dit trio houdt het ook rockabilly en heeft sinds 2009 al vijf beste platen uitgebracht. Ze moesten wel net in maart de frontman vervangen, spannend!


ZATERDAG

Toxic Shock – 15.45 – Bang Bang Stage
Maak ruimte voor deze Antwerpse trots: Toxic Shock is een thrashy vijftal dat Bay Area Thrash à la grootheden als Slayer en (vroege) Metallica met de nodige NYHC-vibes brengt. Eerste luchtgitaar- en bier-in-de-lucht-moment van de dag.

Agnostic Front – 18.15 – Main Stage
Agnostic Front is zo hardcore dat ze aan een nummer van 48 seconden genoeg hebben (‘Victim in Pain’). Wij niet uiteraard, maar gelukkig hebben de NYHC-bruten nog heel wat meer op het repertoire. Pure harcore punk met trashy randjes en altijd het mes tussen de tanden.

Cosmic Psychos – 20.00 – Main Stage
Natuurlijk ga je afsluitend naar The Chats, het geweldige punktrio afkomstig van de Australische Sunshine Coast, maar laten we vooral ook niet vergeten waar ze de smerigste, pittigste mosterd vandaan haalden. Bij de landgenoten van Cosmic Psychos natuurlijk! Doet ook pijn dat we deze pioniers onlangs in tweede thuis dB’s moesten missen. Onverwoestbaar, rauw, noisy, fuzzy en altijd volle bak geven en dat al 42 jaar lang. Niet voor niks is iedereen van King Buzzo (Melvins) tot Eddie Vedder fan én erkentelijk voor hun invloed.

Ty Segall – 21.55 – Main Stage
Archetypische US garagerocker? Nou, de man is toch wat ongrijpbaarder. De razend productieve Ty Segall leverde in januari zijn 15e studioalbum af (naast opwindende samenwerkingen als Fuzz) en heeft in die reeks al wat gedaantes verwisseld. ‘Three Bells’ is een stuk minder riff-heavy, punky en rauw. De plaatopener begint ingetogen, psychedelisch en met akoestische gitaar en ontspoort uiteindelijk in chaos en noise. Pitchfork noteerde referenties als Beatles, Led Zeppelin, Bowie, een lovesong/duet en een ode aan zijn hond. Alle psychende, jazzy, weirde en toch vaak intrigerende uitstapjes maken erg benieuwd naar een live weerzien met Segall.

Si Cranstoun – 23.00 – Indoor Stage
Sjock zou Sjock niet zijn zonder een portie bluesy rock ’n roll en soul die je zo een halve eeuw terug in de tijd slingerend en de dansvloer op. Si Cranstoun ging van ‘busking in the streets of London’ en een skaband naar een carrière als soulzanger in nachtclubs. Si Cranstoun en zijn swingband fikken de tent gegarandeerd af.


ZONDAG

Lambrini Girls – 14.10 – Indoor Stage
Na sensationele sets op o.a. ESNS en BKS zijn we erg benieuwd hoe Lambrini Girls gaat aarden op een puur rockfestival en wel eentje waar hun feministische, activistische waarden minder vanzelfsprekend zijn. Aangezien Sjock DIY, punk, vrijheid en inclusiviteit ook hoog in het vaandel heeft en eigenlijk één grote safe space is, komt dat vast goed. Fuck het patriarchaat, vier de zomer met Lambrini Girls!

Dune Rats – 14.50 – Main Stage
Good old skatepunk fun. Ook cool dat Dune Rats nog steeds opent met het nummer, waardoor we ze in 2016 ontdekten. No bullshit. Het trio ‘hyperactive stoner cunts’ uit Australië bouwt nog altijd goede feestjes met porties stonerpop, skatepunk en 90ies altrock.

The Detroit Cobras – 15.40 – Indoor Stage
Legendarische garagerockband uit Detroit, die helaas in 2022 frontvrouw Rachel Nagy verloor. Maar ze slaan terug en wel met een ode aan haar en een andere legende upfront: Marcus Durant, die zijn vuige sporen al uitgebreid verdiende bij Zen Guerrilla en MC50.

The Gories – 17.20 – Indoor Stage
Detroit? Detroit! Mick Collins? Oh hell yes: Mick Collins! De utlieme garagerocker uit de motor city (ook bekend van de fabuleuze Dirtbombs) komt met The Gories naar Sjock. Het trio The Gories was met o.a. Detroit Cobras eind jaren ’80 een van de aanstichters van de garagepunk-revival in Detroit. Sinds 2008 gelukkig weer bijeen en aan het touren.

Dick Move – 18.10 – Bang Bang Stage
Naar verluidt geen ode aan, de in Belgische genade aangenomen, Overmars. Wel: Niet te missen in het kader van opwindende, scherpe, maatschappijkritische punk: Dick Move! All the way from New Zeland tourt dit vijftal door Europa met het vorig jaar uitgekomen tweede album ‘Wet’. Songs als het titelnummer, ‘Small Man, Big Tweet’ en ‘Women, Take The Streets’ schreeuwen om een live-vertolking.

Left Lane Cruiser – 19.50 – Bang Bang Stage
Ook net gemist in dB’s en dat is doodzonde. Left Lane Cruiser serveert namelijk heerlijk repetitieve low down dirty blues. Het duo Fredrick “Joe” Evans IV en Brenn Beck komt uit Indiana en zet daarvoor respectievelijk bottleneck slide-gitaar + een stem als schuurpapier en een op hol slaande drumkit in. En… ze hebben nieuw materiaal op zak!

Er is nog veel meer natuurlijk. Zo mag je ook US classic punkrockers en speedbommetjes New Bomb Turks niet missen. Afsluiten (op de main) doen we uiteraard met de punk-bazen van Bad Religion, die al true en punk waren en labels runden toen Green Day net van een speen mocht dromen. Onvervalst jeugdsentiment, jawel… “it’s a geeeeeneraaaator!”


TICKETS, INFO en PRIJZEN PAKKEN
Check het hele programma hier, tickets (ook nogal schappelijk) hier en het tijdschema onderaan. Het is nog niet bekend welke band Sick Of It All vervangt, maar dat zal een hele kluif worden op deze korte termijn.

Je kunt op onze Facebook- en Instagrampagina twee tickets winnen voor Sjock #48. Alles wat je hoeft te doen is onder de post te reageren met je antwoord op: “Wat maakt Sjock zo’n bijzonder festival?”Deel dit artikel