GGU:LL op Incubate 2015

GGU:LL met Farida Lemouchi op Incubate 2015, foto Ingmar Griffioen

Daar is Incubate alweer! Slechts 8 maanden na de vorige editie, maar was het Tilburgse festival daar niet in problemen gekomen? Jawel, doch gered en afgeslankt naar voortaan vier kleinere edities per jaar. Dit jaar drie en de eerste begon vrijdag al. Verdeeld over drie dagen, met het muzikale zwaartepunt duidelijk op zaterdag en zondag. Opvallend dat het festival meteen weer een scherpe en alternatieve koers vaart. Terug naar de roots pakt goed uit wat ons betreft.

Het was dan ook niet lastig een dozijn tips te formuleren en die vind je hier op chronologische volgorde gerangschikt. Hopelijk was jij wel tijdig ter plekke/wakker en heb je gisteren ook het door 9-jarige Iwan gewonnen World Championship Table Drumming en de documentaire We Are Twisted Fucking Sister! meegepakt… Anders moet je die zeker alsnog opsnorren:

Verder bevelen we het volgende aan:


The Lumes op Popronde Emmen, foto Jan Westerhof

The Lumes op Popronde Emmen, foto Jan Westerhof

ZATERDAG
– The Lumes, 19.00 in de Stsadskelder

Er zijn weer best wat bands die teruggrijpen naar post-punk en new wave, ook in Nederland, maar weinigen doen het zo nihilistisch en intens als deze Rotterdammers. Een van de beste bands tijdens Popronde 2015. En ze houden van Space Siren!!

– Samothrace, 20.45 Little Devil
Het eten is gezakt en tijd voor wat zwaarders. Seattle doom to be precise. Samothrace tourt met Conan door Europa en er is alle reden om de band op eigen merites te beoordelen. Een hele goede is laatste plaat Reverence to Stone (2012) en een nog betere is de Live At Roadburn 2014 LP (die helaas volledig uitverkocht is…)


– Bonne Aparte, 21.30 Stadskelder
Je favoriete underground noisers zijn terug! De Fries-Groningse en later Rotterdamse band die toch al wat gedaanteverwisselingen onderging, keerde eigenlijk vorig jaar al terug op het toneel na een afwezigheid van zeven jaar. De band rond Gerrit van der Scheer (ook van Herrek) bleek nog net zo compromisloos. Het nieuwe nummer Aged heeft ook een zeer fijne, melodieuze kant en is de voorbode van Scum Party, een zes nummers tellende EP die 30 juni uitkomt in eigen beheer.

– GGU:LL, 22.00 Little Devil
Tilburgse doomband maakte veel indruk op achtereenvolgens Roadburn en Incubate 2015, waarbij we in het Natuurtheater van Oisterwijk in september al een voorproefje van die zware doom/drones kregen, inclusief gastrol van Farida Lemouchi (The Devil’s Blood), die op het album Dwaling slow-burner ‘Het smerige kleed van de ziel’ treffend inkleurt. Die plaat komt 20 mei via Ván Records en hoor je al bij Noisey. Met een heropgenomen versie van deze als opener.
//noisey.vice.com/blog/ggull-dwaling-premiere

– PAWS, 23.00 Extase
De Schotten van PAWS lieten met Gone So Long net weer een sterke track los van het aanstaande album No Grace, dat Fat Cat Records uitbrengt op 17 juni. De band uit Glasgow biedt de betere meeslepende noiserock/punk en vormt de perfecte aftrap voor de Nightbirds-avond/nacht in Extase.

Conan & Samothrace– Conan, 23.15 Little Devil
Ok opgelet! Tijdig de Little Devil enteren, halve liter bier halen, haar los doen en gordels om. Wat je ook doet; zorg dat je klaar staat voor die ‘caveman battle doom’ trip van Conan. The barbarians uit Liverpool komen met verse plaat Revengeance op zak en met Renata Castagna (van tourbuddies Samothrace) op bas. Niet te missen als je van slepende en traag ronkende doom houdt. Check zeker ook die (Mount Wrath) live at Roadburn 2012 set.


– Tacocat, 0.15 Extase
Bubblegumpop! Zou je denken als je de hoes van de vorige plaat ziet. Maar meidenband Tocacat heeft meer bite. Derde album ‘Lost Time’ is net uit op Hardly Art en daarop serveert de band poppy garagerock. Tikje fuzzy en feministisch en je bent een knappe jongen als je ‘I Hate The Weekend’ weer uit je kop krijgt. Afdansen maar.


ZONDAG
– Aluk Todolo, 17.00 013 Jupiler Zaal

Vrienden van Stephen ‘O Malley van Sunn O))) en zodoende al op de door de drone-meesters gecureerde Roadburn-editie van 2011 te zien. Deze Franse black metal-veteranen stoeien net zo makkelijk met Krautrock, drone metal of jazzy progrock.


– The K., 17.45 Extase
Fakkin heftige Belgische noiserock! The K. stond op Eurosonic, heeft net de nieuwe plaat Burning Pattern Etiquette uit en ze lieten ons onlangs al vier tracks daarvan horen. Nu ligt de hele langspeler er. Zoals we onlang schreven: ‘En als je die allesverscheurende 20″ Of Discipline hoort, en die zeer Nirvana-eske Priggish song, dan weet je dat je de rest van de plaat ook wil horen en dat je The K. van het podium wil zien spatten.’

– Mantar, 20.15 in Extase
Mantar liepen we op Eurosonic nog mis in de Mutua Fides. Maar het Hamburgse metal/doom punk-duo gaat in Tilburg zeker in de herkansing. Check zeker ook die St. Pauli Sessions, in 2014 live in de studio opgenomen in thuisstad/wijk Hamburg/St.Pauli. Svart Records heeft die net op vinyl uitgegeven. Hebbedingetje voor merch-jagers.

– Nurse With Wound, 21.00 in 013 Jupiler Zaal
About time dat we weer eens in die grote 013 zaal stonden en zeker voor de afsluiter. De Londense act heeft, naast een van de beste namen van het festival, dan ook wel wat te bieden. Een loopbaan van dertig jaar om te beginnen, waarin de Ier Steven Stapleton heel veel experimentele muziek maakte. Inmiddels vooral solo en zich bewegend tussen noise, avant-garde, ambient drones en industrial.

Right, duik erin! Tot in Tilburg.Deel dit artikel