Liturgy - The Ark WorkMooie double bill wat ons betreft: een exclusieve Nederlandse show van US avant-black metal-band Liturgy en de Rotterdamse noisy shoegaze-post-punkende The Lumes. Zaterdag de 31e te zien in Poppodium EKKO te Utrecht en wij hebben hier twee setjes van twee kaarten liggen.

Die vrijkaarten zijn voor mensen die ons kunnen vertellen waar Liturgy eerder in Utrecht speelde. Mail je antwoord uiterlijk woensdag 28-10 naar contact@nmth.nl

Waarom dat zo’n mooie double bill is, had je dus al eerder kunnen zien, bijvoorbeeld op Incubate 2010, Roadburn 2011, maar ook op twee clubshows in OCCI, Amsterdam, in Nijmegen en dus in Utrecht. Destijds speelden de Amerikanen in het kader van hun tweede album Aesthethica, uitgebracht door kwaliteitslabel Thrill Jockey. Daar was Liturgy de enige metalband, laat staan dat je er black metal aantrof. De groep rond Hunter Hunt-Hendrix is altijd een buitenbeentje geweest en Hendrix’ afkeer van zwarte kledij en andere black-ethiek leverden Liturgy al gauw het etiket ‘black metal hipsters’ op. Pitchfork had er een 8.3 voor over, maar puristen spuugden op de band in hun jeans.

Muzikaal droop het satanische er dan niet vanaf maar viel er genoeg te genieten van de zelfbenoemde ‘transcendentale black metal’, met sporen post-metal en noise. Opvolger The Ark Work kwam dit jaar uit en was wellicht wat moeilijker. Terwijl je weer door een muur van black in het gelaat geslagen wordt, springen er kabouters met glockenspiel, doedelzak, blazers en strijkers op je kop. Black meets Thor van Swans. Dat is even slikken ja. De enige optie: totale overgave en dat voelt heel goed.

Waarom dat zo’n mooie double bill is, zagen we ook gisteren op Popronde Utrecht weer, waar The Lumes in een, naar hun smaak wat fel uitgelichte, HiFi-Klubben alsmaar beter en feller ging spelen en frontman Maxime Prins steeds harder ging krijsen. Ergens tussen noise, shoegaze en gedreven post-punk opereert het trio, dat door Rotown al tussen The Jesus and Mary Chain, A Place To Bury Strangers en Disappears geplaatst werd en als voorbeeld van de nieuwe veebelovende Rotterdamse gitaargolf geldt. Onlangs brachten ze hun debuut-EP Lust uit op Katzwijm Records en dat is me een fijn, nerveus en satanistisch noisy plaatje geworden:

Liturgy & The Lumes, zaterdag 31 oktober vanaf 20.30 uur in Poppodium EKKO, Utrecht. Meer info hier.Deel dit artikel