The Hu in Melkweg, foto Mia Weerdesteijn

Als donderslag bij heldere hemel waren ze daar opeens: The Hu uit Mongolië. Van de een op de andere dag stonden hun hits Yuve Yuve Yu en Wolf Totem online en wonnen zij al snel populariteit. Een succes dat de bandleden zelf niet hadden verwacht. In september 2019 kwam debuutalbum The Gereg uit en sindsdien toeren zij er vrolijk op los. Hun populariteit in Nederland is duidelijk: tweemaal verkopen ze de Melkweg uit. De eerste keer in juli 2019 en nogmaals deze woensdag. Zelf noemt The Hu hun unieke stijl ‘Hunnu Rock’. Ruw vertaald betekent dit dat ze zich laten inspireren door het oude rijk van de Hunnen. Je kunt hoe dan ook niet om hun unieke combinatie van heavy metal en traditionele, Mongoolse keelzang heen. Daarnaast bespeelt The Hu authentieke Mongoolse instrumenten zoals de Morin Khuur en de Tovshuur.

Fire From The Gods in Melkweg, foto Mia Weerdesteijn

Tekst en Fotografie door Mia Weerdesteijn

FIRE FROM THE GODS
Het voorprogramma wordt geleverd door de Amerikaanse metalband Fire From The Gods. Hun tweede studioalbum, American Sun, bevat een cultuurkritische blik en roept op tot actie. De tagline onderbouwt deze oproep: “In Us We Trust”. De ‘Us’ is gericht aan ons als mensen. Alleen wij zijn in staat om verandering te bewerkstelligen en dit moeten we samen doen. Deze extra laag in hun muziek is duidelijk terug te horen. Hun nummers gaan over onderwerpen die, in ieder geval frontman A.J. Channer, dicht aan het hart liggen. Zijn outfit, een jas met de tekst “Rich man’s war, poor man’s blood”, maakt direct hun statement van de avond. Channer spreekt zijn blijdschap uit over de grote opkomst en dit geeft de hele band duidelijk de boost die zij nodig hebben om een stevige show neer te zetten. Het publiek doet vrolijk mee en springt en schreeuwt samen met de Texaanse groep. De energie in de zaal en op het podium smeden een mooie samenwerking. Fire From The Gods vormt zo een prima appetizer voor het hoofdgerecht.

Fire From The Gods in Melkweg, foto Mia Weerdesteijn

The Hu in Melkweg, foto Mia Weerdesteijn

The Hu in Melkweg, foto Mia Weerdesteijn

THE HU
The Hu laat echter even op zich wachten. De bezoekers maken intussen duidelijk dat zij er veel zin in hebben, met gebalde vuisten en “HU, HU, HU, HU!” scanderend. Dan komen de bandleden op volledig gekleed in Middeleeuws ogende outfits. De vier mannen van de band, die bestaat uit twee Morin Khuurs (tweesnarige paardenviool), bespeeld door Gala en Enkush, een Tovshuur (tweesnarige Mongoolse gitaar), bespeeld door Temka en de Tumur Khuur (kaak harp), Tsuur (een Mongoolse fluit) en aanvullende keelzang verzorgd door Jaya, worden versterkt door een basgitarist, gitarist, drummer en trommels. Zodoende staat het podium vol en is het lastig om je aandacht te verdelen. Veel leuker is het om stiekem je ogen even dicht te doen en goed te luisteren, want precies hierin ligt de kracht van de muziek van The Hu.

The Hu in Melkweg, foto Mia Weerdesteijn

The Hu in Melkweg, foto Mia Weerdesteijn

Het geluid van alle muzikanten samen is om door een ringetje te halen: de leden luisteren goed naar elkaar en door het trio van drums, bas en trommels bevat het spektakel een stevige ritmesectie. De frontmannen zijn duidelijk op elkaar ingespeeld en hebben veel plezier in de show. Ze houden het publiek goed wakker: de vuisten moeten omhoog en er moet met regelmaat gesprongen worden. Hoewel het publiek de keelzang niet kan imiteren, zijn zij niet verlegen om een stevige grunt met de band te delen. The Hu verdeelt de bekende hits netjes over het programma, zodat het publiek geen moment uit hun energieke bui wordt gehaald. Zodra het inmiddels bekende deuntje van Yuve Yuve Yu klinkt, ontstaat er opnieuw een energiepiek in de zaal. Even rustig ‘uitbuiken’ zit er tijdens deze avond echt niet in.

The Hu in Melkweg, foto Mia Weerdesteijn

Stiekem is The Hu net een avondje in sportschool: je zweet, je schreeuwt het uit van de harde inzet en gaat vol welbehagen doch zonder een overmaat aan energie weer naar huis. The Hu is een frisse wind die door de inmiddels bekende gitaarriffs en gruntstijl van andere bands heen blaast. De heren zijn inmiddels het Kanaal overgestoken, maar zijn weer terug te zien op verschillende festivals binnen ons vertrouwde genre. Ik zeg: zeker op je lijstje zetten. Het is dé kans om zowel van exotische instrumenten te genieten als even lekker wat calorieën te verbranden!

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel