The EstablishmentHardcore punk-storm uit Nijmegen, met een zwartgallige post-punkfeel en gebrul over ‘gemene geruchten’, ‘de controle verliezen’ en ‘achtervolgd worden door schaduwen’. Noodkreten die bijna doen vermoeden dat niet GroenLinks maar DuisterRechts de gemeenteraadsverkiezingen in de Oost-Gelderse stad gewonnen heeft en dat de Duitsers op het punt staan binnen te marcheren. Maar gelukkig is er dan “All I wanna do, is sit here watching the grass grow”, waar we ons weer volledig mee kunnen identificeren. Het nummer ‘Monday’ verwoordt onze begin-van-de-werkweek-misère en vooral: cynisme-over-de-zieke-staat-van-de-wereld ook al treffend. Meer ter zake komend: We hebben het over de mannen van The Establishment en het debuutalbum ‘Vicious Rumours’, dat 1 mei uitkomt op Aggrobeat Records (NL), Spastic Fantastic Records (Dld) en Darcy Trash Records (NL). Die beestachtige plaat is vandaag al digitaal verschenen via onder meer Spotify en Bandcamp (luister onderaan).

Check vast de video van Grey Day:

Maar wie de neuk is The Establishment eigenlijk?
Zo gevestigd kan het nog niet zijn die orde, die we tot voor kort nog helemaal niet kenden? De vanuit Nijmegen opererende (post-)punkgroep herbergt (ex-)leden van onder andere Citizens Patrol, Antidote, Brat Pack, Born From Pain en Black Bottle Riot. Dat is wel goede input natuurlijk en het klinkt ook nog eens behoorlijk bruut, die strot van Ken is in ieder geval zeer geschikt voor dit werk. De plaat is opgenomen met Sebastiaan van Bijlevelt in de Gallowstudio Nijmegen (bekend van: Shaking Godspeed, Donnerwetter, Automatic Sam en Black Bottle Riot) en drummer Pieter tekende voor het artwork.

Gaan we binnenkort nog wat meer horen, en vooral zien van ze?
Jazeker, dat is zeer wel mogelijk. Zo onthulde gitarist Bastiaan Verheijen de volgende plannen aan NMTH: “We spelen op 10 mei in Patronaat samen met Savage Beat (gave nieuwe NL band trouwens) als support van Peter and The Test Tube Babies, een van onze inspiratiebronnen. Verder staan er wat Duitse shows op stapel en is het de bedoeling om later dit jaar een releaseshow te doen met bands die wij cool vinden. Over een paar maanden komt er nog een tweede videoclip aan. Momenteel zijn we ook druk bezig met het schrijven van een nieuwe LP, die we eind dit jaar gaan opnemen.”

Holy fuck, hold your horses boys, die debuutplaat is pas net uit he! Bij dezen dus, test je oorschelpen:Deel dit artikel