Supersonic Blues op Roadburn 2019, foto: Roy Wolters

In de zomer van 2019 is het Haagse trio Supersonic Blues met hun goede vriend Laurens ten Berge de analoge The Womb-studio ingedoken om de hand te leggen aan hun eerste full-length. Zanger, drummer, labelbaas en mad-genius Guy Tavares (Orange Sunshine, Bunker, Motorwolf Records) heeft met zijn mastering voor de nodige rauwe, in-your-face, over-de-top heaviness gezorgd. Met trots kunnen zij meedelen dat deze plaat later dit jaar op het Duitse heavy fijnproevers-label Who Can You Trust? Records wordt uitgebracht, hetzelfde label dat hun 7-inch in 2017 heeft uitgegeven.

Aangezien ‘later dit jaar’ een wat vage term is (maar op het moment helaas wel het meest accuraat), willen zij toch voorproefje geven in de vorm van 13th Floor Elevators’ ‘Reverberation’ (luister onderaan!). De Hagenezen zijn niet vies van een cover, hadden wat tijd over in de studio, en dus besloten zij deze ode aan de, helaas vorig jaar heengegane, mythische frontman Roky Erickson op te nemen. Frontman Timothy plaatst – met een bachelor muziekwetenschap op zak – een en ander voor NMTH in historisch verantwoord perspectief.

Door Timothy Aarbodem


Roky en de 13th Floor Elevators

Het is niet overdreven om te zeggen dat de Texaanse cultband The 13th Floor Elevators één van de grondleggers is van de psychedelische rock. Begin 1966 verschijnt hun debuut ‘The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators’. Het is misschien zelfs wel de eerste keer dat term ‘psychedelisch’ wordt gebruikt om muziek te beschrijven! Het conservatieve Texas is in de jaren ’60 een broeinest van tal van ‘garagepsych’ bands als The Moving Sidewalks (met Billy Gibbons van ZZ Top), The Golden Dawn, Bubble Puppy en The Red Krayola. De Elevators waren misschien wel het meest berucht van allemaal. Roky schreeuwde zijn longen eruit als een bezetene (die naar het schijnt veel indruk heeft gemaakt op een jonge Janis Joplin), gitarist Stacy Sutherland zweefde daar overheen met zijn hypnotiserende, in reverb-druipende gitaar. Visionair en elektrische kruik (!) speler Tommy Hall was misschien wel het meest berucht van het hele stel. De Elevators zongen ook echt over hun psychedelische ervaringen, mede doordat Hall de band aanzette om muziek te maken onder invloed van LSD, zowel live als in de oefenruimte. Roekeloos zou je kunnen zeggen, aan de andere kant zorgde het wel voor briljante muziek…

Mede door het vele getrip, raakt Roky’s geestelijke gemoedstoestand achterop. Tot overmaat van ramp wordt hij opgepakt voor het bezit van één enkele joint! Hij pleit ‘niet schuldig vanwege krankzinnigheid’, om zo een gevangenisstraf te ontlopen. Roky wordt geplaatst in een inrichting waar hij onder dwang electroschok-therapie krijgt. Hij kent hierna vele donkere en wisselende periodes, maar blijft muziek maken en platen uitbrengen. Met zijn eigen band The Aliens, maar ook met bands als Okkervil River en The Black Angels. In zijn laatste jaren geniet hij weer volop van het maken van muziek. Hij krijgt steun van zijn broer en vormt met zoon Jegar een nieuwe band. Met die band was hij op 17 april 2016 nog voor het laatst in Nederland te bewonderen in Paradiso Noord. Bands als Radio Birdman, Spacemen 3, Primal Scream, R.E.M., The Jesus and Mary Chain, Butthole Surfers en Television brachten allemaal wel een ode ten gehore. Crypt Trip (die zelfs in Roky’s laatste begeleidingsband speelden!) en Night Beats vertegenwoordigen een nieuwe stroming van Texaanse bands, stevig beïnvloed door de godfathers van de Texaanse psych. Ik durf zelfs te beweren dat élke hedendaagse band die maar pretendeert ‘psych’ of ‘garage’ te spelen, in het krijt staat bij The 13th Floor Elevators, of zij het nu weten of niet!

Check it out op Soundcloud en op je Bandcamp is Reverberation ook gratis te dowloaden.Deel dit artikel