Sunn O))), foto Peter Beste

Sunn O))), foto Peter Beste

Het is altijd afwachten met een Sunn O))) release. Niet of het goed wordt, kwaliteit is nooit het punt, maar meer hoe experimenteel en welke kant de band op gaat. De Amerikaanse meesters van de drone en doom metal brengen op 4 december het album Kannon uit op Southern Lord, het artwork is net naar buiten en je kunt de boel al op iTunes bestellen. Het studio-album is geproduceerd door Randall Dunn, die ook tekende voor Altar (de legendarische split met Boris uit 2006) en Monoliths and Demolitions. Op Kannon zijn naast vaste gast Attila Csihar (de Hongaarse black metal-zanger) ook de Australische percussionist/gitarist Oren Ambarchi, Rex Ritter en Steve Moore te horen.

Sunn O))) - KannonKannon bestaat uit drie delen (Kannon 1, 2 en 3) en de titel verwijst naar de boeddhistische god van genade. De Europese vinyl-persing schijnt al op te zijn, wat een extra reden kan zijn om later deze maand naar Utrecht te gaan. De steevast in monnikspijen gehulde drone-duivels presenteren van 19 tot en met 22 november namelijk een speciaal programma op het Le Guess Who? festival waar we erg naar uitzien. Daarnaast verschijnt op 27 november een gelimiteerde, speciale uitgave van Kannon op transparant vinyl voor Record Store Days Black Friday.

Of je in Utrecht je hand op een fraaie plak Kannon vinyl kan leggen is natuurlijk niet zeker. Wat in ieder geval wel helder is, is dat Sunn de volgende artiesten heeft uitgenodigd voor Le Guess Who?: Annette Peacock, Magma, Julia Holter, The Crazy World of Arthur Brown, Keiji Haino, Bennie Maupin, Chelsea Wolfe, OM, Charlemagne Palestine, Marissa Nadler, Demdike Stare, Circuit des Yeux, Hildur Guðnadótti, Virus, Bölzer, John Doran, Aluk Todolo, Chaos Echoes en Phurpa. Dan is er zondag in De Helling nog een zwaar aanbevolen showcase van het door Sunn O)))’s Greg Anderson opgerichte Southern Lord label met onder meer Goatsnake (met Anderson op gitaar).

Sunn O))) op Le Guess Who?, zie de timetable
Uiteraard treedt de band zelf ook op: zaterdag 21 november staat Sunn vanaf 22.45 uur op het podium van de Ronda voor een instrumentale set met ‘speciale gasten’. Het door Sunn O))) samengestelde programma vind je op donderdag 19 in De Helling en Janskerk, op vrijdag 20 in Le:en en De Helling, op zaterdag in TivoliVredenburgs Ronda en Hertz-zalen en zondag in De Helling.

Sunn live is een zware, louterende en fysieke ervaring, met als hoofdbestanddeel de drones die met tergend lange uithalen uit de extreem laaggstemde gitaren rollen. Dat klonk in augustus nog zo:Deel dit artikel