Kom er maar in met die dampende heavy rock ’n roll met een grungy vocale saus: eerste single Red Rain is meteen een zware oorwurm van formaat. Laat Skallebieter nu net het Urker woord voor oorwurm zijn! Daar is duidelijk goed over nagedacht in het vissersdorp in de polder. Het betreft zeker niet de eerste oerbrullen en gillende gitaren die NMTH uit Urk bereiken, maar aangezien de vorige hofleverancier in 2017 de bijlen erbij neersmeet worden we hier wel weer erg blij van deze ontdekking. Het is wel het eerste geluid dat van de mannen is vastgelegd. Dat is gebeurd in Studio Moskou in Utrecht en Red Rain is gemixt door Jelle Kramer. Je ziet het artwork van de single hiernaast. En… ze hebben er ook een video bij geschoten.

Gelukkig komt deze eersteling met de nodige ruige duiding tot ons: “Het is al een tijdje stil, maar op Urk wordt nog steeds zware muziek gemaakt”, zo stelt drummer Pieter Brouwer ons gerust. “Gerard, Cees en ik zijn na de break van Roadcrew stug doorgegaan. We hebben een driemansformatie opgericht genaamd ‘Skallebieter’.” Verdraaid goed nieuws! Maar tevens een late ontdekking van ons, het heavy powertrio maakt immers al sinds begin 2019 de nodige meters en podia onveilig als OJC De Klos in Emmeloord, Nirwana in Dronten en De Meester in Almere. Hoog tijd om erop te springen dus, voordat die bandwagon de provincie echt verlaat.

Zet je tanden vast in deze: (tekst gaat door onder de video)

Brouwer legt uit dat de driemansformatie een hevige voorliefde belijdt voor stonerrock en zich laat inspireren door Nederlandse namen als Death Alley, Birth of Joy en Peter Pan Speedrock. Aangezien die legendes helaas net zo levendig zijn als Roadcrew, kunnen we wel stellen dat er behoefte is aan nieuw bloed. Ruim baan dus voor Skallebieter, dat qua internationale inspiratiebronnen ook niet de minste namen laat vallen: Queens Of The Stone Age, Elder, Motörhead, Misfits, Danzig.

Afgelopen zomer heeft Skallebieter de eerste twee singles opgenomen. Na Red Rain zit er dus sowieso nog een in de koker. De verwachting is dat we nog dit jaar ook mogen proeven van opvolger Who Rules The Night. Ook een goede vraag trouwens, maar voor Urk en omgeving kunnen we het antwoord wel raden. Resteert nog een laatste prangende kwestie: Zou Matthias Declercq, de Vlaamse journalist die voor De Ontdekking van Urk zes maanden in het dorp verbleef, de Skallebieters eigenlijk wel ontdekt hebben?

Skallebieter in De Klos, Emmeloord, foto Nadine VrolijkDeel dit artikel